NOVI POPIS DUŽNIKA

POGLEDAJTE NOVI LINIĆEV STUP SRAMA Lista smanjena za više od 10.000 poreznih dužnika, prvi put na njoj i imena stranaca u Hrvatskoj

Popis poreznih obveznika koji državi duguju više od 15.000 kuna obuhvaća više od 76.000 građana i više od 52.000 tvrtki

Na novoj listi poreznih dužnika ima stranaca koji dolaze iz zapadnoeuropskih zemalja, ali i deseci državljana Kine koji su u Hrvatsku stigli u potrazi za poslom. Tako je na visokom 12 mjestu među dužnicima građanima Xuejun Xu koji državi na ime poreza i prireza porezu na dohodak duguje 9,1 milijun kuna, piše Novi list.

Lista obuhvaća ukupno 92.095 poreznih dužnika, bilo da je riječ o tvrtkama, obrtima ili građanima. Stranci uglavnom državi duguju porez na promet nekretninama, najviše do 20-tak tisuća eura, što ukazuje da je riječ o kupovini kuća za odmor, uglavnom u jadranskim županijama. Neki od njih prebivalište imaju u Hrvatskoj, ali veliki broj kao adresu navodi neki europski grad.

Na novoj listi porezne uprave je 10.212 dužnika manje u odnosu na prije godinu dana, no Porezna uprava nije otkrila koliko je manji dug. Prošle godine ukupan dug bio je gotovo 30 milijardi kuna, a prije tri mjeseca taj dug pao je na nešto manje od 23 milijarde kuna. Ne znači to da je država naplatila u godinu dana sedam milijardi kuna starih dugova, nego su dužnici i to oni najveći s liste nestajali jer su postigli s državom dogovor oko reprograma ili otplate duga u imovini, a dio njih je završio i u predstečajnoj nagodbi ili su u međuvremenu brisani, pojašnjava Novi list.

Na listi dužnika i dalje se nalazi ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta koje vodi Željko Jovanović, zbog 12,3 milijuna kuna duga za doprinose. Iz tog ministarstva objasili su da je dug nastao u razdoblju od 2005. do 2012. godine, a riječ je o obaveznim doprinosima za mirovinsko i zdravstveno osiguranje učenika i studenata na praktičnoj nastavi i stručnoj praksi, te kako su Ministarstvu financija predložli otpis duga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 07:02