NEUPOTREBLJIVA JE

Pogledajte kako izgleda cesta kod Osijeka koja je izgrađena prije samo 10 godina: Krpaju je, a ona propada...

Neovisni stalni sudski vještak utvrdio je da je cesta neupotrebljiva i da nije rađena po prometno-tehničkoj dokumentaciji

Propala cesta u Višnjevcu

 Vlado Kos/Cropix

Donji sloj nosive konstrukcije nije zadovoljavajući, kvaliteta ugrađenog kamena također nije zadovoljavajuća, nosivost odnosno model stišljivosti je ispod minimalnih vrijednosti. Rezultati su to preliminarnog sudskog vještačenja ceste u Višnjevcu, prigradskom naselju Osijeka, koja je izgrađena 2013. godine i za koju se od prvoga dana jasno vidjelo da nije dobro izvedena, ali sve do danas to nitko nije jasno izrekao i stručno potkrijepio. Sada je to učinio gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, koji je najavio i potencijalne tužbe protiv svih koji su sudjelovali u ovom procesu. Riječ je o glavnoj višnjevačkoj cesti s iznimno gustim prometom, po kojoj je već dulje vrijeme vožnja neugodna i neudobna zbog brojnih ulegnuća, kolotraga, mrežastih pukotina... Cesta je praktički propala, pa je gradska tvrtka Unikom prije nekoliko mjeseci na jednoj dionici ceste, po kojoj se više praktički nije moglo voziti, skinula gornji sloj asfalta, a u isto vrijeme su naručili i preliminarno sudsko vještačenje da se utvrdi što se događa, jer kada god bi se krpale rupe, cesta bi i dalje propadala.

image

Propala cesta u Višnjevcu

Vlado Kos/Cropix

Nužna sanacija svih slojeva konstrukcije

- Neovisni stalni sudski vještak u tom preliminarnom vještačenju utvrdio je kako donji sloj nosive konstrukcije nije zadovoljavajući, da kvaliteta ugrađenog kamena također nije zadovoljavajuća te da je nosivost odnosno model stišljivosti ispod minimalnih vrijednosti. Da sumiramo, da je cesta neupotrebljiva, da nije rađena po prometno-tehničkoj dokumentaciji i da je nužna sanacija svih slojeva konstrukcije – rekao je gradonačelnik Radić, dodavši kako je, nakon što je došlo preliminarno vještačenje, "pred Trgovačkim sudom u Osijeku u lipnju ove godine pokrenut postupak osiguravanja dokaza zbog ulegnuća, oštećenja i mrežastih pukotina te smo zatražili da sud osigura građevinsko i geodetsko vještačenje, o čijem ćemo nalazu također izvijestiti javnost."

image

Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka

Vlado Kos/Cropix

U međuvremenu će Unikom obaviti privremenu sanaciju dionice s koje je ranije asfalt skinut, a sve kako bi se promet koliko-toliko normalno odvijao. Ti radovi trebali bi biti završeni do 27. kolovoza.

- To je samo privremeno rješenje, odnosno sanacija, jer smo pokrenuli javnu nabavu za projektno-tehničku dokumentaciju za potpunu rekonstrukciju ceste, a u koju će se krenuti nakon zaprimljenog nalaza vještaka i završetka svih nužnih procedura. Napravit ćemo novu cestu kakva je trebala biti napravljena i onda kada je rađena, a dotad ćemo ju privremeno sanirati kako bi se građani u narednim mjesecima mogli normalno voziti – poručio je Radić, koji je najavio i tužbe protiv tvrtki koje su sudjelovale u izgradnji i nadzoru ovog projekta.

image

Radovi na privemenoj obnovi ceste

Vlado Kos/Cropix

Tužbe protiv svih sudionika

– Ako nalaz sudskog vještačenja bude istovjetan preliminarnom vještačenju, tražit ćemo naknadu štete, ali i poduzeti sve pravne korake protiv svih koji su sudjelovali u ovome. Ne samo u ovom slučaju, nego u svojim projektima ako negdje otkrijemo nepravilnosti. Ovo je podsjetnik svima, bez obzira kada su radovi izvođeni, bili oni prije nego što sam postao gradonačelnik, kao što je ovdje slučaj, ili u mom mandatu, mi ćemo sve pratiti i na što god sumnjamo ćemo reagirati. Naša je dužnost štititi Grad Osijek i gradski proračun, a i da se radovi moraju izvoditi prema projektno-tehničkoj dokumentaciji. Ništa drugo ne dolazi u obzir – poručio je Radić.

Radovi na ovoj cesti, inače, bili su dio velikog projekta Grada Osijeka vrijednog 36 milijuna kuna koji je započeo 2013. godine, a koji je obuhvaćao izgradnju tramvajske pruge kroz Višnjevac, kružnih tokova, biciklističke staze i nogostupa te obnovu ceste. Ugovor o izvođenju radova s tvrtkom Gradnja Osijek potpisan je 31. siječnja 2013. godine, a 2015. godine cesta je dobila uporabnu dozvolu. No, nedugo nakon što je bila izgrađena na njoj se odmah, praktički u istoj godini, morala raditi sanacija, jer je asfalt bio toliko neravan da su se vozači šalili kako su ispod njega ugrađeni ‘ležeći policajci‘.

image

Propala cesta u Višnjevcu

Vlado Kos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:14