PREGOVORI S EU

Poglavlje o pravosuđu ovisi o izboru sudaca

Danas Hrvatska na konferenciji u Bruxellesu zatvara još tri poglavlja
 AP

BRUXELLES - Mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi rekao je u Bruxellesu kako je jedan od ciljeva mađarskog predsjedanja EU da se do kraja lipnja 2011. zaključe pristupni pregovori s Hrvatskom.

Na pitanje Jutarnjeg lista koji su glavni izazovi da se to doista dogodi jer su i prije njega tri puta zaredom ministri država koje su preuzimale predsjedanje najavljivali kraj pregovora s Hrvatskom kao svoj cilj, a to se nije dogodilo, Martonyi je rekao da je Mađarska imala još ambicioznije ciljeve, da se hrvatski pristupni sporazum potpiše prije kraja mađarskog predsjedanja.

Problemi i izazovi

- Shvatili smo da to nije moguće, pa smo i smanjili naše ambicije. Učinit ćemo sve da se cilj za zaključenje pregovora ostvari ipak prije kraja našeg predsjedanja. To ovisi o Hrvatskoj, članicama EU, ali i nekim drugim razlozima - rekao je Martonyi.

Danas će na međuvladinoj konferenciji, Hrvatska i EU zaključiti pregovore iz tri poglavlja: zajednička, vanjska i sigurnosna politika, okoliš i pravda, sloboda i sigurnost. Tijekom proljeća treba zatvoriti još neka važna i velika poglavlja poput poljoprivrede i ribarstva. Glavni problem i izazov će svakako biti zatvaranje poglavlja o pravosuđu i temeljnim pravima, famozno poglavlje 23, kao i poglavlje o tržišnom natjecanju.

Pozitivna ocjena

Iz EU ipak i oko poglavlja 23 stižu pozitivne najave. Zadnji slučajevi istraga i dizanja optužnica, kao i neke presude za korupciju na visokoj razini, mogu poslužiti kao dokaz da Hrvatska iskreno ispunjava mjerila za zatvaranje poglavlja 23.

Ako u sljedećim tjednima Državno sudbeno vijeće počne i imenovati suce isključivo na osnovi profesionalnih kriterija, onda bi Hrvatska 11. ožujka mogla dobiti pozitivnu ocjenu Europske komisije za ispunjavanje mjerila iz poglavlja 23. To bi onda bila gotovo garancija da će se pregovori o članstvu moći zaključiti u lipnju na summitu EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 06:44