PREVARE U TRGOVINI

PODVALJUJU NAM UVEZENI NAMJEŠTAJ OPASAN PO ZDRAVLJE! Hrvatska postala meka za krijumčare drva

Akcija koju provode carinici pokazala je da je Hrvatska od ulaska u EU postala eldorado za sumnjivu trgovinu drvom

Nervozno pogledavajući oko sebe, u rano jutro oko 7.20 sati, hrvatski državljanin D. B. kod Bregane kraj Samobora parkirao je kamion s 10-metarskom prikolicom na kojoj su bila 22 kubika drva. Isto je učinio i vozač kamiona slovenskih oznaka. On je vozio praznu prikolicu. Trupci su trebali, doznajemo, završiti u Italiji, gdje se za njih postiže najveća cijena.

Mislili su da je blizina državne granice, sada kada carinske kontrole na granicama sa zemljama EU više nema jer smo postali dijelom te zajednice, najsigurnija. Pa sada carinici kruže uzduž i poprijeko Hrvatske. Neće im pasti na pamet, vjerovao je, da bi netko baš kraj granice mogao švercati drva. Prevario se.

Carinski službenici Odjela za mobilne jedinice Zagreb vrebali su iz zasjede.

Krijumčari drvom

Kada je D. B. započeo pretovar drvenih trupaca, carinici su uskočili, ljubazno se predstavili, pokazali službenu značku Carinske uprave i zatražili dokumentaciju o robi. Pogodak!

Čitajući popratnicu odmah su shvatili da se radi o lažnoj dokumentaciji. Ipak, po zakonu moraju pozvati ovlaštene stručnjake za drvo, a u Hrvatskoj je to tvrtka Euroinspekt - Drvokontrola.

No u ovom slučaju im stručnjaci nisu trebali jer je bilo jasno o čemu se radi: čovjek nije imao ni registriran obrt ni tvrtku za trgovinu drvom. Počinio je prekršaj prema Zakonu o trgovini, roba mu je oduzeta, a carinici su protiv njega podnijeli optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Samoboru. Sud je D. B.-a proglasio krivim. Doznajemo da je vjerojatno riječ o dobro organiziranom međunarodnom lancu krijumčara drvne mase.

Masovna prevara

Nakon 1. srpnja carinski su službenici izvršili ukupno 226 provjera pošiljaka u cestovnom prometu te 40 pošiljaka vagona u prometu željeznicom.

- Utvrđeno je ukupno 17 nepravilnosti kao što su neobilježavanje drveta čekićem Hrvatskih šuma, deklariranje trupaca za građu kao ogrjevno drvo ili umanjivanje stvarne količine robe u odnosu na dokumentaciju. Sve da bi se umanjila stvarna vrijednost pošiljke - otkriva nam Mario Kolar iz Središnjeg ureda Carinske uprave.

Oni su zaduženi za drvnu građu, ali još više nepravilnosti otkrio je Državni inspektorat, koji je među ostalim zadužen za provjeru zakonitosti trgovine i ispravnosti namještaja od drva.

Zaključak je šokantan: trgovci drvnom masom, koji uvoze i izvoze sve - od drvenih trupaca pa sve do namještaja i drugih proizvoda od drveta - masovno varaju državu i kupce.

Carinici i državni inspektori u prošla dva mjeseca otkrili su da je čak 76 posto prometa drvenim trupcima, gredama, daskama i raznovrsnim namještajem od drva protuzakonito, jer proizvodi nisu imali ispravne deklaracije ili su bili neispravni!

Propisi kojih nema

Tu smo informaciju doznali od Mladena Kunca, predsjednika Uprave tvrtke Euroinspekt - Drvokontrola. O detaljima, kao ni carinici, nije želio govoriti, no upozorava na nadležne državne institucije koje ih koče.

- Mogu samo reći da se tih 76 posto odnosi na razdoblje nakon ulaska Hrvatske u EU i da je tako velik postotak varanja posljedica nedonošenja dvaju propisa: o kontroli uvoza i općoj sigurnosti proizvoda, koji već dugo čekaju na potpis kod ministra poljoprivrede. Zašto se ti tehnički propisi o kontroli uvoza ne donose, ne znam. Kao što sam rekao na godišnjoj skupštini drvnog klastera, vjerojatno iza toga stoji drvni uvozni lobi, kojemu ovakva situacija paše da bi lovili u mutnom. Dakle, Carina i Državni inspektorat žele raditi i rade svoj posao, ali nemaju na osnovi čega kazniti prevarante. Mi kontrole radimo po standardima i zakonima EU, ali ta EU je rekla da svaka država mora imati podzakonski akt. A mi ga još uvijek nemamo - objašnjava Kunac.

Marijan Kavran, direktor Hrvatskog drvnog klastera, ističe da su najveći problemi pri uvozu namještaja iz država izvan EU, a najviše se uvozi iz Kine.

Loši pregovarači

- Trebali smo zakonski bolje zaštititi našu robu, ali to smo pripustili učiniti, jer ovaj važni segment proizvodnje nismo dobro ispregovarali s EU. Primjerice, ako kineski namještaj dolazi u Hrvatsku preko Slovenije, koja je također članica EU, kod nas se ne rade nikakve kontrole ispravnosti i kvalitete proizvoda. Ali ako naši proizvođači namještaja izvoze primjerice u Njemačku, naša roba tamo podliježe dodatnim ispitivanjima sigurnosti. Dakle, naša carina trebala bi provjeriti je li taj drveni namještaj iz Kine testiran, ali to ne može jer nismo donijeli vlastiti podzakonski akt o kontroli ispravnosti i kvalitete proizvoda od drva - tvrdi Kavran.

Konkretno, nastala je praznina. Zbog usklađivanja s EU propisima, 10. lipnja 2013., dakle 22 dana prije nego što smo postali članicom EU, Državni zavod za mjeriteljstvo donioje Pravilnik o prestanku važenja Pravilnika o obvezatnom ispitivanju namještaja i dijelova za namještaj te o uvjetima koje moraju zadovoljiti pravne osobe ovlaštene za ispitivanje tih proizvoda. Pravilnik o ispitivanju namještaja bio je na snazi još od 1995. godine. Budući da do danas nije donesen nikakav “zamjenski” pravilnik, a Zakon o proizvodima od drva još čeka u ladici, svi to koriste - i uvoznici i izvoznici.

Bez rješenja do 2015.

Ministarstvo poljoprivrede je još u ožujku ove godine izradilo Nacrt prijedloga Zakona o preradi i uporabi drva, proizvodima od drva i namještaju s konačnim prijedlogom zakona, no on još nije izglasan. Za taj zakon zadužena je Aida Koljar iz Ministarstva poljoprivrede. Neslužbeno doznajemo kako bi mogao stupiti na snagu do kraja godine, no donošenje niza pravilnika vezanih uz sigurnost namještaja najvjerojatnije će se otegnuti do kraja iduće godine.

U Carinskoj upravi neslužbeno doznajemo da se radi o raznovrsnim prijevarama. Trgovci tako, primjerice, na deklaraciju napišu da je riječ o hrastovom drvu, a zapravo je riječ o trešnji. Mnogo je slučajeva i u kojima za drvene trupce ili namještaj na deklaraciji napišu da se radi o 1. kategoriji, dakle najvišoj kvaliteti, a zapravo je riječ o trećoj kategoriji, lošije kvalitete.

S drvom se vara svagdje: od stolaca kojima se lomi noga čim sjedne osoba prosječne težine, preko drvenih masažera koji mogu ozlijediti kičmu, pa do dječjih igračaka i opasne netestirane drvene opreme za dječje parkove...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 08:49