NAPOKON DOLIJAO

PODUZETNIK 'PAO' NA MACLJU Lice s Interpolove tjeralice iznenadilo granične policajce, u Češkoj ga čeka 9,5 godina zatvora!

Privedeni Petr Vitouš u Češkoj je osuđen na devet i pol godina zatvora zbog malverzacija vezanih uz trgovinu naftom
 CROPIX, Interpol

Petr Vitouš (51), češki poduzetnik kojega ta zemlja traži zbog malverzacija vezanih uz trgovinu naftom teških 16,5 milijuna eura, a koji je proteklih pet godina prema vlastitim riječima živio u Dubaiju, uhićen je prije nekoliko dana na graničnom prijelazu Macelj s krivotvorenim dokumentima te mu je određen istražni zatvor. Vitoušova fotografija nalazi se na web stranicama Interpola, no potječe iz vremena dok je imao kosu i brkove, a po njegovu sadašnje izgledu teško bi ga bilo prepoznati budući da je izbrijavo glavu i nema brkove.

Ipak, zbog nečega je bio sumnjiv hrvatskim graničnim policajcima pa su ga pozvali na razgovor kad je svojim Citroënom pokušao prijeći u Sloveniju, a s njim je u vozilu bilo i njegovo dvoje djece.

Lažni dokumenti

Policija je kod Vitouša pronašla i krivotvorene dokumente, no pronađena je i njegova prava zdravstvena iskaznica, pa je Vitouš policajcima napsoljetku priznao tko je, a provjerom njegova indentiteta u bazi podataka vidjeli su da je Republika Češka za njim raspisala Interpolovu tjeralicu i europski uhidbeni nalog. Inače, Vitouš je u Češkoj, na sudu u Brnu zbog tih optužbi osuđen na 9,5 godina zatvora.

Međutim, pobjegao je i od tada mu se zametnuo svaki trag. Policajcima je rekao kako je posljednjih pet godina živio u Dubaiju, no upitno je je li to istina.

Fiktivno poslovanje

Zanimljivo je da je Vitouš vozio Citroën čeških oznaka pa nije nemoguće da se pod lažnim identitetom zaputio nazad u Češku. Vitouš je u Češkoj dospio pod lupu istražitelja nakon što je njihova porezna uprava počela analizirati čudne transkacije između niza privatnih tvrtki čiji su vlasnici bili Vitouš i njegov poslovni partner Jaroslav Rezny.

Ispalo je da te tvrtke međusobno trguju naftom te su na osnovi tih transkacija sebi umanjivale PDV. No istražitelji su otkrili da osoba koja im je naftu prodavala iz državne tvrtke, i čije je ime navedeno u ugovorima – ne postoji. Istraga koja je ubrzo pokrenuta zaključila je da je riječe o potpuno fiktivnim poslovima, kroz koje su državu u svega pola godine oštetili za 16,4 milijuna eura. Vitouš je nakon dovođenja pred suca istrage u Zagreb rekao kako se ne protiv hitnom izručenju Češkoj. No vjerojatno će prije izručenja najprije pred hrvatskim sudom odgovarati zbog korištenja lažnih dokumenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:42