STIGLO NA NAPLATU

Podravka plaća 102,6 milijuna kuna duga Fima Grupe

Varaždinskoj tvrtki Fima Grupa istekao je rok za vraćanje kredita od 102,6 milijuna kuna. Jučer ga je trebala vratiti Erste Factoringu. Novac nije uplaćen pa će ga umjesto Fime platiti njezin jamac - Podravka
Osijek, 220508.Dimnjak skriven iza Podravkine reklame na Trgu Ante Starcevica posluzio je paru roda kao novi dom nakon sto su se ponovo vratile u grad. Foto: Igor Sambolec / CROPIX
 Igor Sambolec / CROPIX

KOPRIVNICA - Podravki je na naplatu stiglo prvih 100 milijuna kuna od ukupnih 310 milijuna kuna rizičnog poslovanja, javlja HTV. Varaždinskoj tvrtki Fima Grupa istekao je rok za vraćanje kredita od 102,6 milijuna kuna. Jučer ga je trebala vratiti Erste Factoringu. Novac nije uplaćen pa će ga umjesto Fime platiti njezin jamac - Podravka.

Uprava Podravke priopćila je da ju je Erste Factoring pozvao da kao avalist isplati obvezu po Ugovoru o financiranju temeljem mjenice, sklopljenim s Fima Grupom kao klijentom i Podravkom kao avalistom. Podravka će za plaćanje te obveze u iznosu 102,6 milijuna kuna najvećim dijelom koristiti kratkoročni kredit, a manjim dijelom iz vlastitih sredstava.

To je refinanciranje dio aranžmana dogovorenog s najvećim kreditorima Podravke čija potraživanja djelomično dospijevaju u prvom kvartalu 2010. godine. Iz koprivničke tvrtke najavljuju da će nakon podmirenja obveze, Podravka pokrenuti postupak za naplatu od Fima Grupe, odnosno njenih pravnih sljednika korištenjem regresnog prava.

Prethodno je iz tvrtke Pluris, koja je pravni sljednik Fima Grupe, poručeno da će nastojati podmiriti dugovanje. Međutim nisu spominjali vraćanje novca kreditoru Erste Factoringu, nego kako će novac koji duguju ipak vraćati Podravki, piše Slobodna Dalmacija. Iz toga se može zaključiti da podmirivanje duga ipak neće biti nego će to sjesti na leđa Podravke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:58