RAT ZA KOMPANIJU

Podravka: Mirovinci okupili većinu, Friščić ne priznaje poraz

Fondovi zasad kontroliraju 34 posto udjela, država i mali dioničari oko 30 posto, a prevagu može donijeti Fima s 10,6 posto spornih dionica
Koprivnica, 020210.Josip Friscic potpredsjednik Hrvatskog Sabora istaknuo je na sjednici Gospodarskog vijeca HGK u Koprivnici kako je njegoc i stav Vlade RH da Podravku ne treba prodavati a Miroslav Vitkovic ponovno je izabran za predsjednika Zupanijske gospodarske komoreNa slici: Josip Friscic na sjednici Gospodarskog vijeca u Koprivnici. Foto: Nikola Wolf / Cropix / Podravski list
 Nikola Wolf / CROPIX / PODRAVSKI

KOPRIVNICA - Udruga dioničara Podravke priprema protuprijedlog za novi sastav Nadzornog odbora koji će se birati 25. ožujka na skupštini dioničara koprivničke kompanije. Predstavnici mirovinskih i investicijskih fondova, koji kontroliraju 34 posto vlasničkog udjela, taj prijedlog neće prihvatiti.

- Udruga je dosad prikupila priličan udjel koji je jednak postotku nekih mirovinskih fondova. Zbog toga moramo imati barem jednog predstavnika u NO-u i od toga nećemo odstupiti - ističe Davor Švarc, čelnik Udruge dioničara.

No, predstavnici fondova poručuju kako je prijedlog Udruge da u NO uđe koprivnička dogradonačelnica Vesna Želježnjak (SDP) još jedan pokušaj politike da zadrži prevlast u Podravki.

Švarc odgovara: "Nema tu nikakvih zakulisnih i političkih igara, ni HSS-a ni drugih, samo želimo svojeg predstavnika u NO-u. A tko će to biti odlučeno je na sjednici Udruge tajnim glasovanjem".

Dodatnu napetost uoči Podravkine skupštine izazvao je šef HSS-a Josip Friščić koji je u nekoliko navrata otvoreno poručio da mu je neprihvatljiv službeni prijedlog prema kojem bi mirovinci i država imali po tri predstavnika, a radnici jednog.

Iz fondovskih krugova pak upozoravaju: "Takav je prijedlog prije usuglašen s Friščićem!"

Ni predsjednik NO-a Podravke dr. Ljubo Jurčić nije sretan zbog novih inicijativa da se mijenja prvotni dogovor o sastavu NO-a.

- Neće biti dobro ako će se NO širiti po političkoj i lokalnoj pripadnosti. To ne vodi ničemu, držim kako je službeni prijedlog najbolji za tvrtku i lokalnu zajednicu - smatra Jurčić. Šef NO-a priznaje kako je legitimno pravo svake dioničarske skupine da na skupštini iznosi svoje protuprijedloge i tu nema nikakva spora. No, kaže kako država i mirovinski fondovi u ovom času imaju većinu glasova i zajednički interes u Podravki koji vodi stabiliziranju poslovanja, rastu proizvodnje i prihoda te punoj zaposlenosti.

- Prodaja Podravke ovog časa nikome nije u interesu - zaključuje Jurčić.

Iz političkih krugova, međutim, ne dolaze tako pomirljivi tonovi pa je pitanje kako će predstavnici državnih fondova, koji imaju 26,5 posto udjela, glasovati na skupštini. Neslužbeno se doznaje kako bi državni fondovi i Udruga dioničara mogli predstavljati oko 30 posto vlasnika što je i dalje manje od 34-postotnog bloka koji su osnovali mirovinci i domaći investicijski fondovi uz potporu norveškog Skagena.

- Bilo bi najtragičnije za tvrtku da se na skupštini idemo preglasavati. To ne smijemo dopustiti zbog Podravke - kaže predstavnik institucionalnih investitora koji uoči skupštine očekuje još jedan krug pregovora mirovinaca i države.

Na skupštini i Fima?

U političkim se krugovima ovih dana šuška kako bi se na skupštini mogao pojaviti i predstavnik Fime koja formalno kontrolira 10,6 posto dionica koje su predmet spora iz afere Spice.

Prema tim izvorima, Fima bi trebala donijeti prevagu državi i malim dioničarima te zadržati snažan utjecaj politike u Podravki.

"U tom slučaju Podravka će potpuno potonuti u blato", zgraža se predstavnik jednog fonda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 14:39