OTVORENO NA HTV-u

PODOLNJAK 'Moramo dobiti mandatara čim prije' GRBIN 'Karamarko je izveo kopernikanski obrat' HRG 'Milanović se na Pantovčaku ponašao kao u birtiji'

 CROPIX

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno tema je bio najnoviji razvoj događaja nakon SDP-ovog odbijanja Mostovog prijedloga o tripartitnoj vladi i HDZ-ove otvorenosti prema nestranačkom premijeru i suradnji s lijevom stranom, barem onim njezinim dijelovima koji su, kako su to rekli, skloni reformama.

'Načelno je sasvim sigurno da se Domoljubna koalicija pozitivno izražava o našem stavu o tripartitnoj reformskoj vladi, a vrata i dalje ostaju otvorena koaliciji Hrvatska raste', rekao je Mostov novoizabrani saborski zastupnik i nesuđeni predsjednik Hrvatskog sabora Robert Podolnjak.

SDP-ovac Peđa Grbin stav HDZ-ovog predsjednika Tomislava Karamarka opisao je kao kopernikanski zaokret u retorici jer je do jučer tvrdio da tripartitna koalicija ne dolazi u obzir. 'HDZ je još jednom čekao da vidi kako će se stvari razvijati i pokušao dati odgovor u kojem nije rekao ništa', rekao je Grbin.

Tijekom izjave Karamarka iza njega je stajao Ladislav Ilčić, a Grbin kaže da je upravo to razlog zašto SDP ne može s njima - jer se, navodi, Karamarko nije odrekao svojeg koalicijskog partnera koji je zastupao ksenofobne stavove i dijelio hrvatske građane prema nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti.

Predsjednik HSS-a Branko Hrg istaknuo je da je Karamarko rekao da je otvoren za sve opcije koje su u interesu Hrvatske, a obrat u kojem SDP pristane sudjelovati u velikoj koaliciji on ne vidi kao izglednu opciju.

Podolnjaka brine Ustavom nedefinirani rok za prijedlog mandatara, a smatra da u krajnjem slučaju predsjednica treba tražiti smjernice od Ustavnog suda. Ako se to dogodi, one će se morati poštivati, složio se Grbin.

O izjavi predsjednika HSP AS-a Ivana Tepeša o nepristojnom ponašanju Milanovića na konzultacijama s predsjednicom Grabar-Kitarović, Hrg je rekao da je bila blaga.

'Milanović je upadao predsjednici u riječ i imao je nastup polupijanog čovjeka u birtiji oko ponoći kad kočnice popuste. Ne poštuje ni nas koji smo tamo bili kao kolege, a pogotovo institucije Predsjednice RH', smatra Hrg. Grbin je rekao da na sastanku nije sudjelovao te da ne može komentirati Tepešovu izjavu.

O imenima potencijalnih nestranačkih mandatara Podolnjak nije želio govoriti, ali je istaknuo da je važno definirati ga u što skorijem roku, tj. u sljedećih tjedan dana.

'Imena će biti predmet razgovora s Domoljubnom koalicijom. Ako bismo došli do zajednički prihvatljive osobe, još uvijek koalicija Hrvatska raste ima priliku da se očituje, vrata im ne bi bila zatvorena', rekao je Podolnjak. 'Imena mogu predložiti obje koalicije, a taj proces treba ubrzati', zaključio je Podolnjak.

Kazao je i da se Most i dalje drži zajedno sa svojih 15 zastupnika. 'SDP je prikupljao potpise zastupnika koji bi tražili novu sjednicu Sabora, no nijedan dodatni potpis nisu dobili od Mosta. Po svemu sudeći, jedinstveniji smo nego ikada', siguran je Podolnjak.

'Hrvatska raste izašla je na izbore istaknuvši Zorana Milanovića kao kandidata za premijera, a uostalom, on je dobio i najviše preferencijalnih glasova', istaknuo je Grbin. Podolnjaku to nije dovoljan razlog da netko bude premijer. Istaknuo je da je Hrvatska raste dobila 20 posto manje glasova nego prije četiri godine te upitao Grbina znači li to da i dalje imaju apsolutno pravo inzistirati da imaju premijera. Grbin je odgovorio da nemaju i da su svjesni rezultata. 'Hrvatska raste ponudila je odgovore na reforme, a sve se na kraju svodi na kadrovsko pitanje tko će biti premijer', kaže Grbin, a SDP ima puno i apsolutno pravo reći koji je njihov stav - a Most to može prihvatiti ili ne, ali u konačnici, mora odlučiti, rekao je u Otvorenom, a piše hrt.hr .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 02:23