UTUČENI JASTREB

PODJELE MEĐU RATNIM ZAPOVJEDNICIMA VUKOVARA Milu Dedakovića nisu pozvali na sastanak s Kolindom Grabar Kitarović

Vukovar, 140116.Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarovic nalazi se u Vukovaru gdje ce privremeno biti njezin Ured.Nakon obilaska Kriza na uscu Vuke u Dunav i svecanog dizanja zastave ispred zgrade Vukovarsko-srijemske zupanije, predsjednica je obisla i Muzej Vucedolske kulture gdje joj je domacin bila ravnateljica Mirela Hutinec.Na fotografiji: Kolinda Grabar-Kitarovic ispred vodotornja.Foto: Vlado Kos / CROPIX
 Vlado Kos / CROPIX / copyrighted

Drugoga dana rada njezina Ureda u Vukovaru predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s ratnim zapovjednicima grada, koji je obilježen skandalom. Tako ga je barem nazvao jedan od zapovjednika Nikola Tot "Feniks".

- Dogodio se skandal. Mile Dedaković "Jastreb" nije pozvan na skup. To ga je toliko pogodilo da jučer cijeli dan nije progovorio ni riječ. Tek navečer sam se čuo s njim i zamolio me da predsjednici prenesem pozdrav i njegove poruke podrške koju će joj uvijek davati - rekao je Tot, dodavši da krivica za ovo nije na Uredu predsjednice.

- Odgovoran je Vukovar i Vukovarci, zapovjednici, gužve među nama, tko je veći i pametniji, tko je bio veći junak, tko treba imati veći čin. Guramo u stranu jedni drugoga, a sada smo gurnuli i zapovjednika. To se na žalost dogodilo pred predsjednicom - rekao je Tot. No, na sastanku nije bilo niti Branka Borkovića "Mladog jastreba" koji je, prema riječima jednog od zapovjednika i organizatora skupa Ivana Kovačića, trebao pozvati Jastreba.

- Ne znam zašto to nije učinio, kao ni zašto se nije pojavio na sastanku, a rekao je da će doći - rekao je Kovačić, dodavši kako su predsjednicu pozvali da bude pokrovitelj obilježavanja 25. obljetnice 204. vukovarske brigade u rujnu, što je i prihvatila.

- Iznijeli smo joj i brojne probleme o tome kako su nakon pada grada naši zapovjednici Dedaković, Borković i Tot zlostavljani i šikanirani jer ih je Manolićeva komisija proglasila odgovornima za pad grada. Međutim to je sramotna odluka koja nas vrijeđa jer smo po tome i mi ostali odgovorni - rekao je Kovačić. Govorili su i o problemima dodjele odličja i činova, koji su po njima dijeljeni neadekvatno i stihijski. Predsjednica je podijelila i odličja članovima obitelji poginulih, ubijenih i nestalih branitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:15