DOLAZAK U GRAD HEROJ

PODJELA UOČI OBLJETNICE 18. STUDENOGA Vlada taji protokol u strahu od incidenata u Vukovaru

I HDZ se distancira od Stožera za obranu hrvatskog Vukovara čiji je radikalizam podijelio i brojne branitelje udruge
 Goran Mehkek/CROPIX

Članovi hrvatske Vlade tek će u ponedjeljak dobiti raspored boravka u Vukovaru na obilježavanju obljetnice pada ovoga grada. Za sada su informirani da će se u utorak ujutro ukrcati u službene kombije i krenuti prema Vukovaru, potvrdila su u razgovorima za Jutarnji list trojica ministara u Vladi Zorana Milanovića.

U nedjelju još uvijek nisu znali točan raspored vukovarske ceremonije kao ni hoće li službena kolona krenuti iz kruga tamošnje bolnice ili s neke druge lokacije. “Najlogičnije bi bilo krenuti iz bolničkog kruga jer je takav običaj, a sve druge varijante mogle bi izazvati logističke probleme”, misli ministar branitelja Predrag Matić.

U Vladi bi željeli izbjeći ružne prošlogodišnje scene kada su prosvjednici spriječili mimohod državnog vrha i diplomatskih predstavnika. Zato se raspored još uvijek taji.

Potraga za krivcima

Dok državni vrh u tajnosti sprema protokol za Vukovar, sve više branitelja krivce za tu žalosnu činjenicu pronalaze u radikalizmu Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i njegova predsjednika Tomislava Josića.

Od Josićeve izjave kojom je pozvao branitelje da na mimohod ne kreću iz vukovarske bolnice, jer će tamo biti državni vrh, vrlo brzo su se ogradili Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara koju vodi Zdravko Komšić, čelnica vukovarskog HDSSB-a Slavica Jelinić, Igor Gavrić iz HSP AS.

Otklon od poruka

Činjenica je da je Tomislav Josić na čelu braniteljskog savjeta koje je imenovao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, a kao prvi čovjek grada, on je u formalnom je smislu, organizator obilježavanja Dana sjećanja.

Na tiskovnoj konferenciji prošle subote Penava je pokušao napraviti otklon od nekih poruka Stožera, ali tako da te poruke relativizira na način što je jednako neprihvatljivim ocijenio i „izjava političkih elita poput ministra branitelja i predsjednika Republike koji svu odgovornost za ono što će se eventualno dogoditi u Vukovaru, prebacuju na grad Vukovar“.

Ništa bez znanja vrha

Penava je svojim istupom pokušao ne narušiti odnose sa Stožerom, ali i pripaziti da prevelikom bliskošću s Josićem ne izazove daljnje podjele unutar braniteljskog korpusa. Kako se radi o osjetljivom pitanju, sigurno je da Penava ništa nije učinio bez suglasnosti vrha HDZ-a.

Sada, kad se izjavom o petoj koloni unutar kolone otišlo predaleko, nije više pitanje može li Stožer itko kontrolirati, već je li se taj balon potpuno ispuhao i hoće li Dan sjećanja na žrtvu Vukovara napokon dobiti pijetet kakav zaslužuje.

Javnost misli da iza stožera stoji HDZ

Posljednje ankete koje pokazuju rast popularnosti SDP-a i pad rejtinga HDZ-a moguće je dovesti u vezu s percepcijom značajnog dijela javnosti da su potezi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, vezani uz odnos prema Koloni sjećanja, ali i prema prosvjedu branitelja u Savskoj, inspirirani i podržani u vrhu HDZ-a. Podjela među braniteljima i svrstavanje uz samo jednu stranu braniteljske populacije ni u kom slučaju ne odgovara HDZ-u, pa gradonačelnik Penava balansira između Stožera i ntersa stranke kojoj pripada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:23