UF, NEŠTO ME ZABOLI...

POČINJE STROŽA KONTROLA BOLOVANJA Kontrolori HZZO-a smiju vam pokucati i na kućna vrata

 Joško Ponoš/CROPIX

Bolovanja će se ubuduće strože kontrolirati, sudeći prema najnovijoj odluci Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, koji je svojim kontrolorima odlučio dati puno veće ovlasti nego što su ih dosad imali, piše Slobodna Dalmacija.

Pravilnikom o provedbi nadzora i kontrole utvrđuju se nove ovlasti i obveze HZZO-a, osobito u dijelu kontrole privremene nesposobnosti za rad i namjenskoga korištenja sredstava za ugovorenu zdravstvenu zaštitu iz obveznog zdravstvenog osiguranja (nadzor liječnikovih trošenja glavarina, op.a.).

Uz pregled medicinske i druge dokumentacije kod izabranih liječnika, kontrolori imaju pravo tražiti obvezni pregled osiguranika u ordinaciji, prostorijama HZZO-a ili u stanu osobe koja je na bolovanju.

– Ako se osiguranik, koji je uredno pozvan, ne odazove pozivu na pregled, a svoj nedolazak ne opravda, ili ne omogući pregled u stanu, kontrolori HZZO-a mogu predložiti obustavu naknade plaće zbog privremene nesposobnosti za rad osiguraniku – poručuju iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Obiteljski liječnici s kojima smo razgovarali ističu da su i dosad surađivali s kontrolorima, te da im povećani nadzor odgovara zato što nikomu nije u interesu davanje lažnih bolovanja. Pitali smo ih hoće li se u ordinacijama stvarati gužve ako pacijente učestalo – uz njihove liječnike – budu pregledavali i kontrolori, piše Slobodna Dalmacija.

– Izgubila bih, inače, sat vremena kad bi mi kontrolor došao u izvanredni nadzor, ali treba pustiti ljude da rade svoj posao... Dosad su znali doći jedan do dva puta mjesečno pročešljati papire ili po pozivu poslodavca koji bi zatražio provjeru dokumentacije kod duljih bolovanja. Nije mi baš jasno zašto su odlučili rigoroznije ići s kontrolama, ne vjerujem da se stopa bolovanja povećala.

Kod mene je trenutačno puno manje pacijenata na bolovanju nego što ih je bilo prijašnjih godina. To su uglavnom državni službenici, dok se oni koji rade kod privatnika teško odlučuju uzeti bolovanje u strahu od gubitka posla – tvrdi Vikica Krolo, liječnica opće medicine i predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 16:34