NEIZVJESNA ZAVRŠNICA UNUTARSTRANAČKE BORBE

POČINJE KONAČNA BITKA ZA VLAST U SDP-u: Kako će Milanović Komadini na četiri skupa u Zagrebu preoteti glasače

 EPH

Definitivno su se zahuktali predsjednički izbori u Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske, a jučer je - iako mediji nisu obratili veliku pažnju - Zoran Milanović započeo četiri dana dugačku kampanju u Gradu Zagrebu. Milanovićev cilj je očit jer je zagrebački SDP s nominalno 6000 članova pod kontrolom Davora Bernardića, koji je jedan od najbližih saveznika Zlatka Komadine.

Zbog toga je ovaj tjedan jako važan za Zorana Milanovića koji se priprema za čak četiri skupa sa zagrebačkim SDP-ovcima: u Gajnicama, Dubravi, Novom Zagrebu i u centru glavnoga grada.

Bernardić i Ostojić

Šef SDP-a prethodnih se desetak dana bio fokusirao na preostale dvije najveće stranačke organizacije, splitsko-dalmatinsku s 4000 članova i primorsko-goransku u kojoj je 3,5 tisuće esdepeovaca. Pred početak zagrebačke kampanje Milanovićevi suradnici bili su optimisti.

“Na Zoranove skupove dolazi dvostruko više članova nego na Komadinine. Mislim da Milanović i u Zagrebu može osvojiti većinu, iako Davor Bernardić i Rajko Ostojić snažno lobiraju u korist Komadine”, smatra član Milanovićeve grupacije.

Inače, posljednje procjene pokazuju da će na izborima za predsjednika SDP-a glasati približno 20-22 tisuća članova, a to je otprilike 60 posto.

Stranački establishment uglavnom je za Milanovića, ali ne miruje ni Komadina, koji je na svoju stranu privukao Mladena Novaka, čelnika međimurskog SDP-a. “Mislim da je Zlatko Komadina bolje rješenje za stranku i u idućih mjesec dana pokušat ću ovdašnje SDP-ovce uvjeriti da ga podrže na izborima”, rekao nam je Novak.

Iako su zadnjih desetak dana Milanović i Komadina izbjegavali međusobne napade, nakon što su se međusobno podbadali na subotnjoj skupštini Foruma žena SDP-a, još neki događaji pokazuju da bi se kampanja ubrzo mogla zaoštriti.

Kriv za razlaz s IDS-om

Komadina je prvi prekinuo šutnju i u razgovoru za Glas Istre bivšu SDP-ovu Vladu okrivio jer nije provela najavljenu decentralizaciju, a Milanovića potpuno eksplicitno naveo kao krivca za raskid koalicije između SDP-a i IDS-a.

Usto, bliski suradnik Zlatka Komadine prije nekoliko dana u razgovoru koji smo vodili također je iznio dvije optužbe protiv aktualnog predsjednika stranke i nekih njegovih saveznika.

“Jako je lijepo to što je pomoćnik ministra gospodarstva u Vladi HDZ-Most postao Boris Hajduković, brat Domagoja Hajdukovića, glavnog Milanovićeva čovjeka u Osječko-baranjskoj županiji. A ne zaboravimo da u Osijeku SDP koalira s HDZ-om, gdje našu poluraspadnutu stranku vodi Biljana Borzan, još jedan od Milanovićevih kadrova. Među koje spada i Joško Klisović, nekadašnji šef kabineta Kolinde Grabar-Kitarović. Nadam se da Zoran nije mislio na njega kada je optužio Kolindu da se okružuje pogrešnim ljudima”, sarkastično je komentirao sugovornik Jutarnjeg lista.

Ništa nije radio

Nisu ostali dužni ni Milanovićevi saveznici, koji su iskoristili Komadininu grešku kada je fotografiju sa skupa podrške Bernardiću predstavio kao vlastitu.

Suparnici su brzo reagirali i na društvenim mrežama objavili da je to fotografija sa skupa Davora Bernardića iz vremena kada se kandidirao za predsjednika SDP-a u Zagrebu. Uz opaki komentar da “nije teško zaključiti zašto je fotografija sa skupa Davora Bernardića - zato jer Komadina nema svježu fotografiju jer uopće ništa nije ni radio proteklu godinu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:37