DIJELI ŠAKOM I KAPOM

Počeo predizbornu kampanju: Portalima uoči izbora Bandić podijelio 1,27 milijuna kuna

 Davor Pongračić / CROPIX

Portal Tjedno.hr nema zaposlenih i dosad nije ostvarivao prihode, no zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ipak mu je ovih dana dodjelio 160. kuna. Odlučio je priskočiti u pomoć sa 95.000 kuna i portalu www.novi-zagreb.hr uz kojeg se vezuje bivši SDP-ovac Mladen Plazibat, koji je 2003. prešao u HNS. I tvrtki Zagrebačke vijesti (www.zagrebancija.com), koja je u blokadi, Bandić je, čini se, pružio ruku spasa na teret zgrebačkog proračuna sa 195.000 kuna. Lokalni izbori sve su bliže, pa je Bandić, koji je već najavio kandidaturu za gradonačelnika, nagađa se, započeo pripremati i medijsku scenu za vlastitu promociju.

Ukupno 1,27 milijuna kuna raspodjelio je na devet internet portala. Odluku o tome kome će dodijeliti navedeni milijun kuna donijeli su članovi gradskog povjerenstva, čiji sastav jučer do zaključenja ovog broja nismo doznati jer nam iz Grada Zagreba nisu odgovorili na službeni upit.

Isto tako nisu nam objasnili ni kriterije koje uzimaju u obzir prilikom određivanja novčanog iznosa.

Najviše novca, ukupno 205 tisuća kuna, dobio je portal Matije Babića www.index.hr, koji se vodi na tvrtku Index promocija d.o.o. u kojoj je direktorica Vana Šalov. Tvrtka djeluje od 2009. Prijašnja tvrtka, Prva stranica d.o.o. u kojoj se Matija Babić vodi kao osnivač i direktor od 2002., danas je u blokadi, a na financijskim servisima navodi se i postojanje poreznog duga. Problema s poslovanjem ima i tvrtka Zagrebačke vijesti d.o.o., koja upravlja portalom www.zagrebancija.com, a koja je u blokadi od 19. srpnja ove godine, dakle mjesec dana nakon što je raspisan natječaj.

Poslovanje te tvrtke na javnim financijskim servisima nije ni vidljivo. S minusom na računu od 53,7 tisuća kuna lani je završila i tvrtka Vrelo informacija d.o.o., koja upravlja poratalom www.politikaplus.com, a kojoj je Bandić odlučio dodjeliti 190 tisuća kuna. I portal www.tjedno.hr dobio je 160 tisuća kuna, a direktor i osnivač tvrtke, koja upravlja portalom, Dražen Stjepandić isprva se naljutio kad smo ga pitali za najnovija financijska sredstava od Grada.

- To je državni novac, a jedna od najvećih zabluda je da je to novac građana...I što to vas uopće zanima?! - ponavljao je ljutitio Stjepandić, koji je očito pomiješao gradski i državni proračun.

- Da, to ste u pravu - priznao je Stjepandić te dodao:

- Prvi put samo sad dobili novce od nekoga. Marketing na internetu ravan je nuli. A informativni posao je u interesu javnog dobra, a mi smo politički tabloid koji zastupa misli 21. stoljeća.

Stjepandićeva tvrtka nikoga ne zapošljava, a novce, kaže, planiraju uložiti u novinarske honorare i opremu.

- Mi smo grupa nezaposlenih novinara koja drži novinarstvo načinom života i kad bi rekli da pišemo iz ljubavi ljudi bi nam se smijali - tvrdi Stjepandić koji na pitanje hoće li na lokalnim izborima navijati za Bandića, odgovara:

- To ćemo tek vidjeti. Pisat ćemo kad ćemo imat priču.

Grad Zagreb je natječaj za sufinanciranje proizvodnje i objave programskih sadržaja objavljen je 19. lipnja uz rok prijave od osam dana dok su čak četiri dana od navedenog roka spadala u produženi četverodnevni vikend. Ta činjenica, kao i uvjet da portali moraju biti upisani u Upisnik elektroničkih publikacija izazvala je negativnu reakciju skupine neprofitnih medija koje je Agencija za elektroničke medije prethodno ispisala iz Upisnika i time ih eliminirala iz natječaja.

Inicijativa elektroničkih publikacija iz područja kulture i civilnog društva još je u lipnju, samo nekoliko dana nakon što je raspisan natječaj, od Grada tražila da se ukine sporni natječaj. Smatraju da je većini portala onemogućeno da se na njega prijave.

- Tražili su od kandidata koji se prijavljuju na natječaj, da budu upisani u Upisnik elektroničkih publikacija, a to znači da se automatski diskvalificiraju svi specijalizirani portali. To je većina neprofitnih i nezavisnih elektroničkih medija koji su stvoreni s misijom promoviranja i informiranja o određenim temama ‡ od područja kulture do društvenih tematika - kaže Vedrana Sunko, iz N mreže, saveza sedam organizacija koje su se udružile kako bi unaprijedile status neprofitnih medija u Hrvatskoj. Sunko također smatra da je nekorektno da se na zagrebački natječaj ne mogu prijaviti projekti koji su već po nekoj drugoj osnovi dobili potpore Ministarstva kulture ili Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

- To je apsurdno. Očito se natječaj pisao samo za one koji će promovirati, no ne i kritizirati, aktivnosti gradonačelnika i Grada, a to itekako ima veze s nadolazećim lokalnim izborima - smatra Sukno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:42