SVE JE JOŠ U MAGLI

POČELE SU PRIPREME ZA NAJVAŽNIJI SKUP VLADAJUĆE STRANKE Poznat datum održavanja, Karlo Ressler priprema novi Statut

 
 Bruno Konjevic / CROPIX

Izvještajni sabor HDZ-a trebao bi se održati točno za mjesec dana, 26. svibnja u Zagrebu, a glavna tema, kako se najavljivalo, bit će usvajanje novog stranačkog Statuta za čiju je izradu zadužena radna skupina na čelu s Karlom Resslerom. O ostalim detaljima ovog HDZ-ova skupa u stranci se zasad malo zna.

Inače, da će se Sabor stranke održati 26. svibnja, šef HDZ-a i premijer Andrej Plenković prvi put službeno je najavio, doznajemo, prije dva dana na sjednici Kluba HDZ-a. Za konkretne dogovore oko Izvještajnog Sabora, kažu HDZ-ovci, čeka se povratak glavnog tajnika Gordana Jandrokovića koji je trenutačno u službenom posjetu Švedskoj.

“Team building”

- Više informacija o Saboru stranke bit će poznato krajem sljedećeg tjedna, nakon sjednice Središnjeg odbora koja će se održati 4. i 5. svibnja u Solarisu u Šibeniku - kazao je sugovornik iz HDZ-a, dodajući kako će se prethodno u Splitu održati i sjednica Vlade. Inače, sjednica Središnjeg odbora održat će se, doznajemo, u proširenom sastavu jer će na njoj sudjelovati i HDZ-ovi načelnici, gradonačelnici i župani, a planira se i nekoliko radnih sastanaka. - Sve je to više zamišljeno kao jedan team building kako bi se smirile tenzije izazvane ratifikacijom Istanbulske konvencije - smatraju neki članovi stranke.

Za sada još nije poznat ni dnevni red sjednice Središnjeg odbora. Navodno se očekuje kako bi moglo biti i rasprave vezano za probleme na terenu, a jedna od točaka bit će i novi stranački Statut, čija konačna verzija, doznajemo, još nije gotova. Naime, članovi HDZ-a i stranačke organizacije još ranije su dobile samo nacrt Statuta o kojem su se trebali očitovati do 1. travnja.

- U kojoj je fazi izrada Statuta nije mi poznato. Dobili smo samo nacrt, a nakon toga više nije bilo priče o tome. Znam da su organizacije iznosile i neke primjedbe oko pojedinih odredbi Statuta, kao i prijedloge, a što će od toga biti uvaženo, tek treba vidjeti. Nitko nas o tome nije obavijestio, niti imamo povratnu informaciju. Vjerujem da će se o novom Stautu još razgovarati u Šibeniku, ali mislim da neće biti neke posebne rasprave i da će nam konačna verzija samo biti predstavljena na Saboru stranke - smatra jedan od istaknutih članova HDZ-a.

Osvrt na Istanbulsku

Inače, novi Statut prethodno treba usvojiti Predsjedništvo i Nacionalno vijeće, a onda se upućuje na Sabor stranke.

Više izvora bliskih vrhu HDZ-a također nam je potvrdilo da konačna verzija Statuta nije još gotova. Mnogi u HDZ-u ističu kako Statut, prije nego što im se predstavi, zasigurno još mora proći strogu kontrolu šefa stranke Andreja Plenkovića.

Od Izvještajnog Sabora HDZ-ovci ne očekuju mnogo, a neki ističu kako ne vjeruju da bi moglo biti iznenađenja.

- Običaj je da se nakon dvije godine, negdje na polovici mandata, održi izvještajni Sabor stranke. Vjerujem da će biti usvojen novi Statut i da će nas šef stranke i premijer, uz poruke zajedništva, izvijestiti o dosadašnjem radu i planovima. Možda će nam najaviti još neku reformu, a vrlo je moguće i da će se još jednom osvrnuti na ratifikaciju Istanbulske konvencije - procijenio je jedan dugogodišnji član stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:33