PIŠE JELENA LOVRIĆ

POČELA IZBORNA BITKA ZA PREDSJEDNIKA SDP-a Milanović će u kampanji biti borben, glavni adut Komadine bit će promjene

 Sergej Drechsler / Novi list / EPH

Zoran Milanović planira svoju konkurenciju na izborima za šefa SDP-a pobijediti na isti način na koji je pokušao poraziti Tomislava Karamarka. Zlatka Komadinu izaziva na javno sučeljavanje, potpuno uvjeren da ga pred kamerama, jedan na jedan, može samljeti svojom energijom i elokventnošću. Potpredsjednik SDP-a, tvrde njegovi saveznici, neće bježati od direktnog fajta. Ali preferira obraćanje SDP-ovu članstvu, koje će o budućem lideru stranke i odlučivati. Milanovićeva i Komadinina strategija za osvajanje SDP-ova trona jako se razlikuju, ne samo po tom detalju.

U izbornu utakmicu dosadašnji šef SDP-a ulazi kombinirajući pojačanu medijsku prisutnost i upotrebu stranačkih resursa, koji mu kao dosadašnjem gospodaru Iblera stoje na raspolaganju. Tri je godine u Banskim dvorima davanje intervjua smatrao gubljenjem vremena, a onda ga je njegov američki PR mag uvjerio da bez osvajanja javnosti nema ni izborne pobjede. Ali nije dovoljno samo sjesti u studio. Potpuno kaotičnim nastupom protekle nedjelje na HTV-u, kod Ace Stankovića, Milanović je pokazao veliku nervozu i mlataranje u prazno. Ali, stranačka će mašinerija raditi u njegovu korist.

General protiv HDZ-a

Kampanju je počeo prošlog petka na stranačkom skupu u Čakovcu, gdje je, fol, nastupio kao predsjednik stranke, a ne kao kandidat. Na SDP-ovoj internetskoj stranici nema ni riječi o tome da je dobio konkurenciju. Ni spomena da je Komadina najavio svoju kandidaturu za šefa stranke. Toliko o ravnopravnosti.

Status quo na čelu stranke podržat će veliki broj SDP-ovih ministara. Oni za to sasvim sigurno imaju debele razloge. Neke od njih Milanović je jako zadužio, u upravljanju Vladom, kao i stranačkim obračunima, vrlo vješto se služeći kombinacijom korbača i kolača. Kad je izbacivao iz stranke Slavka Linića, svoju teško skucanu i tijesnu prevlast u Glavnom odboru osigurao je dijeljenjem beneficija, zapošljavanjem, ali i prijetnjama. Njegov je problem to što se o predsjedniku stranke izjašnjava dosad posve zanemareno ukupno članstvo. Usto, odluka se donosi tajnim glasanjem, a Milanović je proizveo mnogo nezadovoljnika.

Tek treba vidjeti hoće li u kampanji pred stranku izaći s nekim programom. I dosad je to smatrao nepotrebnom tlakom. Ako je suditi po njegovim recentnim javnim istupima, SDP-u će ponuditi svoju borbenost. Pokušat će se predstaviti kao najbolji general za rat protiv HDZ-a. Konkurenta Komadinu vjerojatno neće napadati grubo, ali će ga pokušati difamirati, kako se vidjelo u nedjelju na HTV-u, kao nedovoljno gorljivog partijca, koji stranci nije htio pomoći na parlamentarnim izborima. Premda ga je, krojeći kampanju, sam marginalizirao. Izjave potpore u Komadininu korist ( Rajko Ostojić, Tonino Picula i drugi) proglasit će generacijskim sukobom. Tvrdi da se staroj gardi uzalud pokušavao približiti, ali navodno je njihov jal prema njegovoj mladosti bio nesavladiv.

Zlatko Komadina će u kampanju krenuti, kako je i najavio, nakon formiranja nove Vlade. Nakon sjednice Glavnog odbora SDP-a, zakazanog za 23. siječnja, predstavit će program. Posve je uvjeren u svoju pobjedu. Vodit će, kako tvrde njegovi prijatelji, pozitivnu kampanju. Vjerojatno neće napadati Milanovića. Neće se na njega uopće referirati. Izlagat će svoje viđenje stranke. Inzistirati na tome da SDP-u trebaju promjene.

Četiri inovacije

U nekoliko dosad objavljenih natuknica najavljuje zaokret ulijevo i povratak socijaldemokraciji. Zatim, povratak politike u SDP, stranku koja je proteklih godina potpuno ispražnjena od političkih ideja i pretvorena u interesnu platformu svojih rukovodstava. Onda, povratak partije svome članstvu te uključivanje baze u donošenje političkih odluka. Pa, rekonstrukcija sada posve zamrlih SDP-ovih savjeta u kojima su se znali okupljati ljudi od autoriteta, bez obzira na stranačku pripadnost, te otvaranje komunikacije s ukupnom javnošću.

Iza tih načelnih proklamacija slijede konkretne promjene. Komadina je već naznačio četiri inovacije za demokratiziranje SDP-a. Prvo, biranje svih dužnosnika u stranci po modelu jedan čovjek - jedan glas.

Drugo, krojenje izbornih lista za parlamentarne izbore ili lokalnu samoupravu uvođenjem preferencijalnog glasanja po stranačkim organizacijama, što znači da bi SDP-ovo članstvo biralo, primjerice, kandidate za Sabor. Treće, uvođenje predizbora za SDP-ove kandidate za izvršnu vlast. Tako je prije šest godina stranka izabrala Ivu Josipovića kao svog asa za predsjednika Republike, a ubuduće bi se na isti način mogao određivati i SDP-ov kandidat za premijera. Kao četvrto, Komadina je najavio otvaranje dijaloga o programu stranke, politikama i statutu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:33