INTERVJU S MINISTROM

'POBUNU SELJAKA VODE ONI KOJI SU VEĆ UZELI MILIJUNE POTICAJA. MOGU PRIJETITI KOLIKO HOĆE, ALI DODATNIH ISPLATA NEĆE BITI!' Jakovina za Jutarnji

'Mogu prijetiti koliko hoće, ali dodatnih isplata poticaja iz proračuna neće biti', kaže ministar
 Boris Kovačev/CROPIX

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ne odustaje od svojih najava. U ponedjeljak će razgovarati s poljoprivrednicima i ponuditi im neke od mjera, a jedno je, tvrdi, sigurno - dodatnih isplata neće biti bez obzira na blokade i ucjene.

Seljaci Vukovarsko-srijemske županije formirali su u nedjelju još nekoliko prosvjednih punktova jer ih je uvrijedila vaša izjava dan prije da prosvjeduje neznatan broj seljaka. Kako to komentirate?

- Posljednja izvješća govore da se prosvjeduje u šest županija i na 20-ak punktova, a u prosvjedima sudjeluje 300-tinjak prosvjednika sa 430 traktora te je postavljeno devet blokada. Dakle, situacija je slična kao i prethodnih dana. Ako to usporedimo sa 192.000 obiteljskih gospodarstava, koliko ih je registrirano u Hrvatskoj, a od kojih je više od 100.000 korisnika potpora, zaista se radi o manjini.

Za ponedjeljak je najavljen sastanak s prosvjednicima. Kakve ćete mjere predložiti?

- Trenutno ne mogu otkrivati detalje jer se o tome razgovara. Ali, što se tiče neopravdanih zahtjeva za dodatne isplate iz proračuna, toga ni uz najbolju volju - neće biti.

Koliko je dosad isplaćeno poljoprivrednicima?

- Kad je krajem prošle godine usvojen proračun za 2013., poljoprivrednici su odmah dobro znali da mogu računati na 2,45 milijardi kuna. To im je isplaćeno u prvih pola godine, što je ujedno bilo prvi put da im je cijeli iznos isplaćen u prvoj polovici godine, i to u tri navrata - u siječnju, ožujku i do kraja lipnja.

Ako je sve bilo poznato od početka, otkud dodatni zahtjevi za isplatu, za koje vi tvrdite da su nerealni?

- Do toga je došlo zbog neinformiranosti i neznanja, ali i proizvoljnog, često i zlonamjernog tumačenja Zakona o potporama, kao i novog modela isplate potpora koji u cijelosti vrijedi za sve farmere Europske unije. Taj model moramo primijeniti i na proizvodnu 2012. jer smo na osnovi njega i pripremljenosti cijelog sustava dobili akreditaciju za Agenciju za plaćanja. Neinformiranost čudi jer su stručne službe Ministarstva i Agencije održale niz predavanja i edukacija te podijelile više od 100.000 tiskanih brošura. Tek od iduće godine 25 posto od ispregovarana 373 milijuna eura za potpore dolazi iz proračuna EU, a ostatak iz državnog proračuna, i to prema mogućnostima, što je u Zakonu i navedeno. Za proizvodnu 2012., koja se isplaćuje u ovoj godini, sav novac je iz državnog proračuna RH. Do sada smo isplatili gotovo sve što smo bili obavezni. Iz godine u godinu udio novca iz proračuna EU bit će sve veći, tako da već nakon 2015. planiramo biti blizu prosjeku isplata u iznosu od 373 milijuna eura.

Što ako se u ponedjeljak ne dogovorite? Naime, seljaci prijete da će tek u tom slučaju uslijediti pravi prosvjedi - blokada autocesta i graničnih prijelaza.

- Prosvjedi su legitimno pravo iskazivanja nezadovoljstva, ali blokade, prijetnje i ucjene ne. Blokade cesta su neopravdane, nedopustive i nezakonite. Time se nanosi šteta gospodarstvu i uskraćuju prava ostalim građanima. Svi koji to potiču i organiziraju neka snose i odgovornost za svoje postupke. Moram napomenuti i da su neki samozvani vođe tih prosvjeda u zadnjih pet godina “digli” milijunske iznose potpora iz proračuna.

Što kažete na zahtjev za vašu ostavku, tvrde da ste vi krivi za ovakvo stanje?

- Tko god da vodi ovako zahtjevan resor u uvjetima višegodišnje recesije i s ovakvim naslijeđenim problemima, koji su nastali kao dugogodišnja posljedica pogrešne politike, ne bi mogao učiniti više. Neki olako licitiraju i s tim da sam najgori ministar poljoprivrede, a zaboravljaju na prethodnike koji su do ovoga doveli. Pa samo je bivši ministar Petar Čobanković u aferi Planinska priznao višemilijunske krađe.

Znači, ništa od ostavke?

- Nemam namjeru dati ostavku.

Prosvjednici su izjavili kako će napustiti sastanak ako ne dođu premijer Milanović i ministar Linić?

- Nema potrebe da se premijer uključuje u pregovore, pogotovo ne na zahtjeve s ceste. Također, kao resorni ministar neću dozvoliti da mi s ceste određuju tko će biti na sastanku. Ako im se ne sviđa pregovarački tim, na sastanku ne moraju ni biti.

Pretpostavljam da ste razgovarali s premijerom. Što vam je savjetovao?

- Izvijestio sam premijera. Imam njegovu punu podršku u onome što radim i načinu kako vodim resor.

Čuva li vam policija još kuću, je li bilo i prijetnji?

- Nemam informacije je li policija još tamo, ali tražit ću da se prekine nadzor. Policija i nije došla na moj zahtjev, nego su procijenili da je to potrebno zbog najava nekih radikalnih akcija prosvjednika. Uvijek u ovakvim situacijama ima i prijetnji, ali ne plašim se ničega u Hrvatskoj, a posebno ne u mom Bukovlju i mojoj Slavoniji. Žalosti me cijela ova situacija jer je previše populizma, politikantstva i demagogije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 12:45