BIROKRATSKA DISKRIMINACIJA

POBUNA TRANS-SEKSUALACA 'Država nam koči promjenu spola u dokumentima. To je neizdrživo!'

Nacionalno zdravstveno vijeće (NZV) u godinu dana nije riješilo nijedan zahtjev
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Čak godinu dana nakon što je Ustavni sud odlučio da jedna transseksualna osoba ima pravo promijeniti spol, iako nije obavila kiruršku promjenu, do danas niti jednog drugoj osobi u Hrvatskoj nije uspjelo promijeniti spol u dokumentima, bez obavljene operacije.

Nacionalno zdravstveno vijeće (NZV), tijelo čije je mišljenje jedini dokument temeljem kojega se može upisati promjena, nije riješilo nijedan zahtjev.

- Prema našim podacima, trenutačno imaju pred sobom devet zahtjeva, a neki podnositelji čekaju i dulje od godinu dana. Takav status tim osobama život pretvara u kaos. Žive u drugom rodu od onog koji im je upisan u dokumente, neki od njih su izgubili posao, padaju u depresiju - kaže predstavnik udruge Trans Aid, koji će i sam ovih dana predati zahtjev za promjenu spola bez operacije, iako svjestan da neće tako brzo dobiti odgovor.

Grupna tužba

- Ovakvo stanje je neizdrživo. Ne bude li brzo promjena, podići ćemo grupnu tužbu. Nama ta promjena treba da bismo mogli voditi normalan život - dodaje.

Borba transseksualnih osoba za ostvarenje prava na upis promjene spole traje već godinama, a slučaj u kojem je na kraju zadnju riječ dao Ustavni sud ključan je za Hrvatsku.

Riječ je o mladiću koji je rođen kao djevojčica, čega je njegova obitelj bila svjesna već u njegovom ranom djetinjstvu.

Imao je izrazitu potporu obitelji, koja se za pravo na promjenu spola bez kirurškog zahtjeva borila godinama: zbog dječakove nježne dobi operacija nije bila opcija. Nema pravnog ili bilo kojeg drugog sredstva koje obitelj nije iskoristila.

Upravo zbog tog slučaja 2011. godine ministar zdravstva Darko Milinović donio je Pravilnik koji je propisao da se administrativna promjena spola može upisati i temeljem medicinske dokumentacije, dakle bez operacije.

Međutim, postupak nije bio razrađen, a dr. Željko Reiner, koji je bio na čelu Nacionalnog zdravstvenog vijeća, ovlaštenog za davanje konačnog mišljenja, više je puta naglasio da to tijelo neće izdavati pozitivna mišljenja ako “proces nije ireverzibilan”, odnosno ako operacija nije obavljena.

Lista još nije objavljena

Mladić je na kraju dobio zadovoljštinu na Ustavnom sudu i upisao promjenu spola. Očekivalo se da će odluka Ustavnog suda biti temelj na kojem će NZV donositi pozitivne odluke. Krajem prošle godine izmijenjen je sastav NZV-a, kojemu je sada na čelu akademik Pavao Rudan, a donesen je i novi, poboljšani Pravilnik. U njemu se izrijekom navodi da nijedna osoba ne smije biti prisiljena na bilo kakav medicinski postupak kao preduvjet za priznanje promjene spola. Također nalaže da NZV mora dati svoje mišljenje o zahtjevu za promjenu spola u roku 30 dana od zaprimanja zahtjeva.

Uigrani timovi

Zašto ne donose rješenja i zašto neki podnositelji čekaju i dulje od godinu dana, predsjednik NZV-a akademik Pavao Rudan nije želio odgovoriti. Poručio nam je da o ovoj temi nema što reći.

- Koliko mi znamo, NZV ne želi davati mišljenja jer nisu ispunjeni neki dijelovi Pravilnika. Primjerice, nije još objavljena Lista stručnjaka “s iskustvom i edukacijom iz područja zdravstvene zaštite transrodnih osoba” kod kojih bi podnositelji zahtjeva trebali prikupiti medicinsku dokumentaciju te nisu donesene smjernice za rad zdravstvenih djelatnika i socijalnih radnika koji trebaju dati svoje mišljenje - objašnjavaju nam u Trans Aidu.

Ministarstvo socijalne politike prije nekoliko dana poslalo je Smjernice u javnu raspravu, dok se Lista stručnjaka i smjernice za zdravstvene radnike još izrađuju u Ministarstvu zdravlja.

A dok administracija svojim ritmom ispunjava obveze, vrijeme prolazi transrodnim osobama.

Operacija u inozemstvu

- Na kraju osobe više ne mogu izdržati takvu situaciju te se zadužuju i dižu kredite kako bi otišli u inozemstvo i obavili operaciju jer jedino tako mogu nastaviti normalno živjeti - kaže odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić, koja zastupa dobar dio transrodnih osoba. U Hrvatskoj ne postoji stručni tim koji izvodi operacije spola, te naši državljani najčešće odlaze u Beograd, gdje takav postupak stoji oko 10.000 eura.

- HZZO ne pokriva troškove liječenja, zbog čega vodimo nekoliko postupaka na sudu. Prvo je HZZO tvrdio da neće pokriti troškove jer je riječ o “estetskom zahvatu”. To je bilo skandalozno, te je HZZO povukao takvo obrazloženje i poslao novo: ne refundiraju novac jer Hrvatska ima uigrane timove za obavljanje takvih operacija! Međutim, ni naš ured ni naše stranke ne mogu dobiti odgovor gdje su ti timovi, gdje rade, kako doći do njih, koliko su operacija do sada napravili - kaže odvjetnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:44