SPORNA ODLUKA MINISTARSTVA

POBUNA RODITELJA U ZAGREBU ‘Naša djeca neće ići u školu ako se vrati problematični dječak’

Nitko nema pravo ugrožavati prava druge djece, kažu u Ministarstvu

Unatoč najavama roditelja učenika petih razreda da će prestati slati djecu u školu, desetogodišnjak koji je zbog neprilagođenog ponašanja do sada promijenio četiri škole, ipak će krenuti u redovni razred u istoj školi koju je pohađao i lani.

Ovaj će put na nastavu dolaziti sa socijalnim pedagogom s višegodišnjim iskustvom u radu s djecom s poremećajima u ponašanju.

Kaznena prijava

- Ako se dječak pojavi u razredu, naša će djeca pokupiti svoje stvari i otići kući - najavili su roditelji, kojima je ovo rješenje u ponedjeljak na večer na roditeljskom sastanku prezentirao predstavnik Ministarstva obrazovanja.

Ponovili su kako još od travnja od svih razina prosvjetnih vlasti traže rješenje te kako je potpuno neprihvatljivo da se ono traži sada, nakon što je školska godina već počela.

- Primili smo lani dječaka doista otvorena srca. Naša djeca nisu znala prave razloge njegova dolaska. Asistenta u nastavi s kojim je došao predstavili smo im kao studenta na praksi. Međutim, nije išlo. Dali smo sve od sebe, ali nije išlo. Eskaliralo je u travnju, kad je asistent u nastavi prestao dolaziti jer je protiv njega dignuta kaznena prijava. Pisali smo i tražili pomoć i za dječaka i za svoju djecu, a prosvjetne su vlasti šutjele. I sad nam nude isto rješenje?!? I dosadašnji asistent u nastavi je bio socijalni pedagog! Naprosto ne možemo na to pristati - kažu roditelji.

U Ministarstvu obrazovanja pak naglašavaju kako sva djeca imaju pravo i obavezu pohađati osnovno obrazovanje. Podsjećaju kako je učenik “na početku prošle školske godine, kako bi se udovoljilo zahtjevima dijela roditelja koji su tražili njegovo preseljenje u drugu školu, bio premješten u školu u koju je još uvijek upisan” te bi njegovo preseljenje u novu školu bilo diskriminirajuće.

Pravo i obaveza

Ministarstvo je, kažu, u suradnji s drugim resorima “poduzelo sve mjere iz svoje nadležnosti u cilju osiguranja nastavka učenikova školovanja”. - Pritom smo vodili brigu o zaštiti prava svih učenika te je dogovoreno zapošljavanje socijalnog pedagoga, a za učenike, njihove roditelje i djelatnike škole organizirat će se radionice preventivnih programa - kažu.

Upozoravaju da “svaki roditelj ima pravo i obvezu voditi brigu o svom djetetu i njegovom odgoju i obrazovanju, no pritom nitko nema pravo ugrožavati prava druge djece”. Prijedlozi za provedbu nastave u kući, kao i individualne nastave - nemaju zakonsko uporište te ih, kažu, ne mogu odobriti.

- Razumljivo je svi roditelji neće na jednak način prihvatiti rješenje do kojega smo došli, ali svjesni društvene odgovornosti poduzeli smo sve mjere kako bi svako dijete ostvarilo svoja prava - kažu u Ministarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:57