POKRET OTPORA

POBUNA PROTIV HGK 'Zločinačkoj organizaciji iz Vidoševićeve komore ne dam 815 kn duga za članarinu'

Onda su ga jučer ujutro, priča nam, nazvali iz Porezne i rekli mu da mu račun neće ovršiti ako pošalje dopis Hrvatskoj gospodarskoj komori da ne želi plaćati članarinu. Veli, svjestan je i sam da je to bila samo usmena obavijest bez snage koju ima napisana...

Neka me blokiraju na 815 kuna duga članarine za Hrvatsku gospodarsku komoru. Nema veze što ne moram imati djetetu za sendvič, Komori moram dati njezino. Ne odustajem od inicijative za ukidanjem obveznog članstva i pozivam sve poduzetnike da se okupe idući četvrtak u podne ispred zgrade HGK na Rooseveltovu trgu i donesu dopise da ne žele više biti njezini članovi. Rekao nam je to akademski snimatelj Darko Bavoljak, autor filmova među kojima je najnoviji “Goli otok” i vlasnik zagrebačkog poduzeća “Studio De Facto”, kojem je nakon 10 godina plaćanja obvezne članarine Komori prekipjelo kad je ovih dana dobio opomenu Porezne uprave. U njoj stoji da mora podmiriti 753 kune članarine što se pripadajućim kamatama popelo na 815 kuna inače će mu pokrenuti ovrhu. U žalbi Poreznoj upravi napisao je da se ne slaže s iznosom duga jer njegova tvrtka nikad nije dobrovoljno pristupila HGK-u, da se nije koristila, a niti želi, uslugama Komore te smatra da je obveznim članstvom u Komori prekršeno ustavno pravo slobode udruživanja, piše Slobodna Dalmacija.

Također je naveo da HGK smatra zločinačkom organizacijom jer je nenamjenski trošila novac poreznih obveznika. Nakon toga je na svom Facebook profilu i u javnosti najavio ustavnu tužbu zbog obveznog članstva, a pozvao je i druge poduzetnike da krenu njegovim stopama.

Radije ću dati prosjaku

Onda su ga jučer ujutro, priča nam, nazvali iz Porezne i rekli mu da mu račun neće ovršiti ako pošalje dopis Hrvatskoj gospodarskoj komori da ne želi plaćati članarinu. Veli, svjestan je i sam da je to bila samo usmena obavijest bez snage koju ima napisana...

- Nešto kasnije su me opet nazvali, ovaj put šefica Porezne, te je zatražila da dođem na razgovor. Odbio sam, jer nisu sa mnom željeli razgovarati onda kad sam to tražio. Neka me blokiraju. Sam im novac neću dati, radije bih ga dao prosjaku na cesti. Nastavljam s inicijativom, a pokrećem i još jednu kojom želim pomoći Komori da iziđe na tržište rada jer nisu sposobni niti sakupljati članarinu nego im to rade poreznici. Neka se solidariziraju s poduzetnicima i prijeđu na dobrovoljno članstvo. Što budu bolje radili na tržištu, imat će više članova – priča nam Bavoljak. Dodaje da nikad nije ništa tražio niti je nešto dobio od Komore. Dok je dobro išlo, još se i moglo izdržati, ali sada ga u situaciji kada mu je promet pao 95 posto, smeta što njemu i onima koji rade i jedva preživljavaju ovrhom odnose članarinu s računa.

- U ovoj zemlji neki žive dobro od tuđeg rada, a drugi od svog rada žive loše. Meni je voda došla do grla, nemam izlaza, kao ranjena sam zvijer pa sam odlučio staviti stvari na panj pa što bude. Podnijet ću ustavnu tužbu zbog obveznog članstva kojim je prekršeno pravo slobode udruživanja i tražim pravnu pomoć za sastavljanje te tužbe, jer nisam pravnik. Idem s inicijativom i nadam se da neću ostati usamljen. Besmisleno je trpjeti. Ništa se neće promijeniti budemo li stajali skrštenih ruku – kazao nam je Darko Bavoljak.

Ovrha za članarine

Oslobođenje od plaćanja članarine može donijeti samo tijelo kojem se članarina i plaća, u ovom slučaju Hrvatska gospodarska komora. Tako su nam, uz dulje objašnjenje načina financiranja HGK i propisa, odgovorili iz Porezne uprave na pitanje je li točno da neće slati ovrhe za članarine Komori ako poduzetnici pošalju dopis HGK-u da ne žele plaćati članarinu.

Roglić: Ima moju potporu

Potpuno razumijem Darka Bavoljaka i ima moju potpunu podršku. Hrvatski poduzetnici jednostavno ne mogu izdržati i plaćati 650 ljudi u HGK koji ne rade ništa i ne koriste poduzetnicima. Mislim da se koncepcija Nadana Vidoševića nastavlja i u liku novog predsjednika Komore, a to je neizdržljivo za poduzetnike i gospodarstvo – kazao nam je Branko Roglić, vlasnik “Orbico grupe”. Na naše pitanje kako komentira činjenicu da je državna revizija nedavno otkrila da neke državne tvrtke nisu uopće plaćale doprinose i članarine Komori, ugledni poduzetnik nam je rekao da su državne tvrtke i HGK jedna te ista stvar, one ne moraju plaćati ništa, funkcioniraju na štetu poduzetnika koji moraju sve plaćati.

Jurčić: Zakon je jasan

Dr. Ljubo Jurčić kaže da postoje dva tipa članstva u komorama, anglosaksonski uz dobrovoljno članstvo i germanski uz obvezno, Hrvatska je preuzela ovaj drugi tip. To znači da je zakonom određeno da je članstvo obvezno, čime je Komora dio sustava, jednako kao Vlada, ministarstva, zavodi...

- Zakon se treba mijenjati a ne kršiti i ići u anarhiju. Propisane su procedure mijenjanja zakona i ako Komora ne radi dobro, onda se zakonom treba promijeniti, jednako kao što se zakonom uređuje je li članstvo obvezno ili dobrovoljno – ističe ovaj ekonomist.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:44