KAOS U ZAGREBU

Pobuna 6000 roditelja: Nema šanse da platimo 2000 kn za vrtić, Bandiću stiže tužba

Čak 13 tisuća roditelja, 38 posto od ukupnog broja, neće uopće plaćati vrtić jer su siromašni
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Nove uplatnice s Bandićevim cijenama prema dohodovnom cenzusu - unatoč Odluci Skupštine koja je rekla da cijene ostaju po starom, tj. 200 i 400 kuna - počele su danas pristizati roditeljima čija djeca pohađaju neki od zagrebačkih vrtića. I odmah je došlo do kaosa.

Kaos u vrtićima

Svim roditeljima koji su odbili plaćati po Bandićevom modelu pa nisu predali dokumentaciju stigla je uplatnica s maksimalnom akontacijom od 2000 kuna. Riječ je o gotovo 6000 roditelja koji su poslušali savjet Skupštine i odlučili plaćati vrtić po starom modelu.

Danas je u vrtićima vladao kaos jer roditelji nisu znali koga da slušaju. Oni kojima je cijena vrtića manja, podižu uplatnice, dok oni kojima je vrtić skuplji to odbijaju.

Roditelje je zbunilo što na uplatnicama stoji - “akontacija”. Taj pojam podrazumijeva da se neka usluga plaća djelomično za buduće razdoblje, a Bandić je poslao uplatnice s punim iznosom za vrtić i to retrogradno, za srpanj.

- Prema Zakonu o potrošačima nitko nije dužan platiti uslugu unaprijed za nešto što se ne zna koliko košta - kaže Mirela Blaženović, predsjednica Udruge Roda.

Hoće li podići Ustavnu tužbu, potpredsjednica Skupštine Tatjana Holjevac, ne zna. Isto tako, ne zna ni koji bi savjet dala roditeljima.

- Mi nemamo elemenata ili načina koji bi natjerao Bandića da poštuje naše odluke. Znam samo da za slanje akontacije nema nikakve osnove - rekla je Holjevac.

Pravna odluka

Dok u Skupštini još uvijek razmatraju kako će ‘pobiti’ Bandićevu odluku, udruga Vrtić za sve je već podigla ustavnu tužbu. Petra Razić Rogić, predsjednica te udruge, kaže kako je ona dobila uplatnicu na 2000 kuna, no punu cijenu neće platiti. Novu cijenu neće plaćati ni Mirando Mrsić, SDP-ov vijećnik.

- Moj savjet roditeljima je da se ne boje i da plaćaju staru cijenu. To je cijena koju je donijela Skupština i ona je legitimna. Ne bojim se da bi mi tete u vrtiću mogle reći da moja djeca ne mogu više ići u vrtić jer nisam platio, jer bi im za to trebala pravna odluka. A jedina pravna odluka je ona koju je donijela Skupština - uvjeren je.

Roditelji koji će i dalje vrtić plaćati po 200 i 400 kuna boje se scenarija po kojem bi na kraju pobijedio Bandićev model. U tom slučaju, dobit će dvije opomene zbog neplaćanja, a ako ni tada ne plate punu cijenu vrtića, Grad bi protiv njih mogao pokrenuti ovršni postupak.

Međutim, Mate Manola, odvjetnik udruge Vrtić za sve, smatra kako se takav postupak ne može pokrenuti bez računa.

Neplatiše bez vrtića?

- Akontacija nije račun. Ovrha se može ispostaviti samo ukoliko imate račun. Ako ostane na snazi odluka Skupštine, a roditelji budu plaćali po novom modelu, Grad bi im trebao vratiti novce ili bi te novce trebao uračunati za 2012. Ako Bandićev model prođe, roditelji koji su plaćali staru cijenu, dakle manju od one koju im je gradonačelnik propisao, morali bi platiti razliku. Ali samo u slučaju da dobiju račun, a ne kao sada akontaciju - smatra Manola.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić, pak, kaže kako djeca roditelja koji ne budu plaćali po njihovom modelu, neće moći ni ići u vrtić.

Što se može dogoditi ako ne platite

Grad:

- Roditeljima koji ne budu plaćali prema našem modelu poslat ćemo dvije opomene, a potom prijedlog za ovrhu

- Ne budete li plaćali, ispisat ćemo vam dijete iz vrtića

- Imate rok do 15. rujna poslati dokumentaciju

Skupština:

- Pozivamo roditelje da vrtić plaćaju po starom modelu

- Ništa vam se neće dogoditi ako ne plaćate po Bandićevu modelu

- Ne prijeti ovrha ni zabrana da vam dijete ide u vrtić jer je jedina važeća odluka Skupštine

O čemu se raspravlja na forumima

Da vlada potpuni kaos i da roditelji imaju milijun pitanja, a ni jednog odgovora jasno se vidi i na Rodinom forumu. Roditelji u panici postavljaju pitanja i pokušavaju jedni drugima pomoći.

- Meni ispada za jedno dijete 200 kn, za drugo besplatno. E sad, jedna uplatnica je na 0 kn, a druga na 2000 jer piše da nisam predala svu potrebnu dokumentaciju. A djeca su mi u istoj grupi - samo sam iskopirala sve papire x2.

- Mica nije išla u vrtić u srpnju. Dobila sam uplatnicu na 800 kuna, 40 posto od pune cijene (2000 kuna).

- Nisam predala papire. Ne mislim plaćati po Bandićevom modelu, već po skupštinskom. Znači li to da sada trebam platiti 160 kuna, odnosno 40 posto od skupštinskih 400 kuna, ili punu skupštinsku cijenu, 400 kuna?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:56