NASTAVLJENA ISTRAGA

Po nalogu Srbije ispitali četvero liječnika u Vukovaru. Bosanac: Preko granice ne idem!

Teško mi je i bolno svega se prisjećati. Ali spremna sam bilo kome odgovoriti na bilo koje pitanje, kaže dr. Bosanac
 Damir Glibušić/CROPIX

VUKOVAR - Po zamolnici Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, u istražnom postupku koji se vodi protiv ratne ravnateljice vukovarske bolnice dr. Vesne Bosanac - zbog sumnje na ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika - u utorak je na vukovarskom Županijskom sudu svjedočilo četvero liječnika koji su radili u ratnom Vukovaru '91.

Beogradski istražitelji, iako očekivani, nisu došli do Vukovara zbog, kako su javili, radova na prometnicima od Beograda, no svjedočenja je slušala dr. Bosanac.

- Teško mi je i bolno svega se prisjećati, nikome od nas nije se lako suočavati s tim teškim danima, posebno na ovakav način. Ali spremna sam bilo kome odgovoriti na bilo koje pitanje - rekla je ratna ravnateljica bolnice u Vukovaru nakon iskaza četvero liječnika.

Dodala je i kako očekuje da će „sud koji je i pokrenuo istragu protiv mene i pokojnog dr. Juraja Njavre, dobiti sve činjenice i shvatiti da su sve optužbe neutemeljene“, no preko granice, rekla je, ne ide.

Dr. Bosanac nije mogla reći koliko je ranjenika bivše JNA prošlo kroz ratnu vukovarsku bolnicu jer se sva medicinska dokumentacija još uvijek nalazi u Beogradu. Prema riječima jednog od svjedoka, dr. Vladimira Emedija, srbijansku stranu zanimala je "sudbina četiri ranjenika JNA". Novinarima je rekao da su odgovarali na pitanja o radu vukovarske i rezervne bolnice u Borovo Commerceu u četvrti Borovo naselje.

- Ružno je i tužno da se to uopće događa, ali stvarnost je takva. Jer doista, nema nikakvih sumnji za bilo kakvo optuživanje zdravstvenih radnika o načinu liječenja i pružanja pomoći ranjenim građanima Vukovara i pripadnicima JNA koji su nas napadali. Svi su imali isti tretman - rekao je novinarima, dodavši kako je uvjeren da će se na koncu utvrditi da su sve sumnje neosnovane.

Dr. Emedi sjetio se dvojice ranjenih srpskih vojnika, pa i preživjelog ranjenika JNA po imenu Saša Jović koji bi mogao biti „najbolji svjedok o dobrom, humanom i poštenom radu liječnika u Vukovaru '91“. Pred istražnim sucem vukovarskog Županijskog suda svjedočili su, doznaje se, i vukovarski liječnici Tomislav Kovačić, Tomislav Đuranac i Mladen Ivanković.

Glasnogovornik vukovarskog suda Milan Kojić potvrdio je svjedočenja četvero svjedoka po zamolnici iz Beograda, no nije mogao reći hoće li doći nove srbijanske zamolnice za iskaze eventualno još nekih svjedoka. Takva traženja, rekao je sudac, idu po osnovi ugovora zaključenog između Hrvatske i Srbije o pružanju međunarodne pravne pomoći u građanskim kaznenim stvarima. Potvrdio je i da se, u slučaju dr. Bosanac, radi o fazi istrage pri čemu se kao kazneno djelo navodi ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:40