PREDOSJEĆALA ILI ZNALA?

PO JAMČEVINU I PRIJE PADA PRESUDE ZA FIMI MEDIJU Mirjana Sanader zatražila procjenu kuće dan prije odluke Vrhovnog suda

Goran Suić: Vjerojatno se radi o omašci vještaka, on je došao u petak ujutro, a ne u srijedu 30. rujna kako piše u elaboratu
 CROPIX

Vještak za nekretnine Mladen Ožić, koji je izrađivao elaborat o procjeni vrijednosti kuće Sanaderova odvjetnika Gorana Suića na Srebrnjaku, a kako bi ona mogla poslužiti kao jamstvo Sanaderu, u elaboratu je naveo kako je na procjenu kuće, po nalogu Mirjane Sanader, izašao već 30. rujna 2015., dakle u srijedu.

Toga dana na Vrhovnom sudu je do 14.30 sati trajao treći, završni dan sjednice u slučaju Fimi-Media, a odluka da se Sanaderu pritvor zamjenjuje jamstvom trebala je bit poznata tek dan kasnije, u četvrtak poslijepodne, 1. listopada 2015. “Na predmetnoj lokaciji izvršen je uviđaj dana 30. rujna 2015., a sve radi izrade nalaza, mišljenja te procjene predmetne nekretnine. Napravljen je pregled nekretnina, uvid u postojeću dokumentaciju kao i prikupljanje potrebnih podataka”, navodi se u elaboratu koji je sastavljen 1. listopada. Može li se iz ovih vještakovih rečenica izvući zaključak da je Mirjana Sanader naslućivala odluku Vrhovnoga suda ili možda i nešto više - nemoguće je pouzdano zaključiti. Međutim, znakovito je da su Sanaderovi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović dan kasnije, u četvrtak, kada je odluka postala poznata, u više televizijskih emisija rekli da je Sanader iznenađen odlukom Vrhovnoga suda što se tiče jamstva te da još uvijek ne znaju otkud će jamstvo točno prikupiti. Ipak, doslovce desetak sati kasnije u petak prijepodne odvjetnik Suić i Mirjana Sanader imali su gotove elaborate na nekretninama te je sudu ponuđeno jamstvo.

Bivši vlasnici

Upitan o spornom datumu, odvjetnik Goran Suić nam je pak, u telefonskom razgovoru rekao da se zasigurno radi o omašci vještaka. “Vještak je kuću došao poslikati tek u petak ujutro. Mislim da je bilo oko 8 sati, a već je otprije imao podatke o kući jer je radio procjenu za bivše vlasnike”, zaključio je Suić koji u trenutku sastavljanja elaborata formalno i nije bio Sanaderov odvjetnik. Naime, Suiću je Sanader otkazao punomoć u veljači 2014. tvrdeći da mu je njegov odvjetnik zatajio da je zastupao predsjednicu sudskoga vijeća koje je tada sudilo u slučaju Fimi-Medija Ivanu Čalić u razvrgavanju njezina crkvenoga braka. Zbog istih razloga Sanader je zatražio izuzeće sutkinje, a što su mnogi protumačili kao manevar obrane da bi se odugovlačilo suđenje.

Odluka danas

No zahtjev za izuzećem sutkinje Čalić je odbijen, a iz očitovanja Kaptola je proizlazilo da Suić ipak nije zastupao sutkinju kako je to Sanader tvrdio. “Između nas je sad sve u redu”, rekao nam je Suić kada smo ga pitali za razloge pomirenja sa Sanaderom kojega otprije tri dana ponovno zastupa. Vještak Ožić, pak, nije bio raspoložen za razgovor kada smo o elaboratu koji je napravio na traženje Mirjane Sanader. Također, i odvjetnica Sloković nam je rekla kako zaista nisu znali da bi Mirjana Sanader već unaprijed pripremala nekretnine za jamstvo te i ona vjeruje da se najvjerojatnije radi o omašci vještaka kada je naveo da je na očevid izašao u srijedu. Vijeće koje će odlučivati o jamčevini trebalo bi se sastati danas te donijeti odluku. USKOK ima tri dana za podnošenje žalbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 00:51