ALTERNATIVNO GORIVO

Plin upola jeftiniji od benzina

Autoplin opet najisplativiji, znatnije pojeftinila i ugradnja plinskih instalacija u automobile
 Nenad Dugi / CROPIX

ZAGREB - Nakon godinu dana panike, vlasnici vozila na plin opet će profitirati: autoplin je u dva mjeseca, odnosno od prosinca 2010. godine pojeftinio za čak 38 lipa i cijena po litri mu je na Ininim benzinskim postajama 4,92 kune.

Ekološki prihvatljiv

Benzin je u istom periodu rastao najbrže u posljednjih tri godine i zamalo dosegao 10 kuna po litri. Litra najprodavanijeg eurosupera 95 je prošli tjedan skočila na 9,45 kuna, dok je eurosuper BS 98 čak 9,86 lipa. Dizel je također dosegao svoj rekord od preko 9 kuna po litri. Budući da se ova cijena autoplina “drži” već treći tjedan zaredom, stručnjaci smatraju da bi to moglo ohrabriti mnoge vozače da investiraju u ugradnju plinskih spremnika i instalacija u svoj auto.

- Ovom cijenom je autoplin opet postao itekako cjenovno zanimljiva pogonska alternativa vozačima. U situaciji u kojoj je litra plina ponovno gotovo dvostruko jeftinija od litre benzina, potvrđuju stručnjaci, većini vozača se isplati ugradnja plinskih instalacija u vozilo - tvrde u Petrolu. S time se slažu i u Ini.

- Cijena ukapljenog naftnog plina se formira temeljem prosječne srednje burzovne kotacije na mediteranskom tržištu, koje predstavljaju osnovicu za obračun prodajnih cijena, te prosječni srednji tečaj HNB za dolar - objašnjavaju i Ini pojeftinjenje ovog energenta.

U Hrvatskom društvu za ukapljeni naftni plin, koja godinama zagovara upotrebu tog ekološki prihvatljivog goriva, smatraju kako bi cijena vožnje na plin trebala biti i niža.

Do svibnja bilo 3,35 kn

- Osim uvođenja trošarina, cijene autoplina dodatno opterećuju i davanja od 550 kuna naknade za ceste prilikom registracije automobila, koja bi trebala biti ukinuta. Niti u jednoj zemlji EU nema tih davanja, nego vozači čak i manje plaćaju registraciju da bi ih se stimuliralo na korištenje ekološki prihvatljivog goriva. Osim toga, registracija vozila na autoplin je skuplja i mora se obavljati dvaput godišnje - upozoravaju u udruzi.

Kažu da se cijena od 3,35 kuna po litri nije mjenjala sve do svibnja 2009. godine, kada je na užas onih koji su izdvajali desetak tisuća kuna za ugradnju plinskih spremnika, porasla na rekordnih 5,30 kuna.

Zbog toga je, tvrde u toj udruzi, tijekom prošle godine od nekadašnjih 335 servisa, odnosno tvrtki za instaliranje autoplina, preživjelo samo njih pedesetak. Broj onih koji se u Hrvatskoj voze na autoplin je, tvrde u Centru za vozila, tijekom 2010. godine pao.

Ugradnja za 7500 kn

Smanjio se sa 73.000 na 59.000, što znači da 14.000 vozača nije ponovno registriralo svoje vozilo na autoplin, ili je spremnik izvadilo.

Zbog svega toga servisi za ugradnju autoplina krajem prošle godine pojeftinili su usluge: s 10.000 kuna cijena ugradnje i instalacije pala je na 7.500 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 17:58