DRUGA SREĆA

Plenkovićeva Vlada Splitu darovala istu vojarnu koju im je 2009. darovao Ivo Sanader

 
 CROPIX

U Splitu se tog 17. siječnja 2009. godine slavilo. Tadašnji splitski gradonačelnik, HDZ-ovac Ivan Kuret, i u to vrijeme predsjednik hrvatske Vlade i HDZ-a Ivo Sanader potpisali su ugovor težak čak 276 milijuna kuna. Vlada je tim ugovorom bila široke ruke i Gradu Splitu darovala vojarnu Sveti Križ - Dračevac sa svim svojim objektima i zemljištem ukupne površine od čak 14 hektara.

Time je grad pod Marjanom dobio atraktivno zemljište na kojem je trebao niknuti tehnološki park i poslovno središte Splita, a Sanader, rođeni Splićanin, u svoj grad nije došao praznih ruku.

“Darivanje vojarne Dračevac Gradu Splitu velik je dan za taj grad jer dobiva novu šansu za razvoj”, rekao je tom prigodom tadašnji premijer Ivo Sanader.

Devet godina kasnije na čelu Splita ponovno je HDZ-ovac, Andro Krstulović Opara, a hrvatsku vladu ponovno vodi predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković.

U Splitu se opet slavi. Cijela Vlada prošli petak dolazi na sjednicu u Split, petu u ovom mandatu održanu izvan Zagreba, a premijer Plenković prigodno ne dolazi praznih ruku i donosi darove Splitsko-dalmatinskoj županiji i Gradu.

Među ostalim, poklanja im i već poklonjenu vojarnu Sveti Križ - Dračevac!

Mario Todorić / CROPIX

Probijen rok

Kako je moguće da se jednom darovana vojarna nakon devet godina od potpisivanja ugovora ponovno daruje?

U Ministarstvu državne imovine, koje je nadležno za ovaj predmet, pojašnjavaju kako je ministar državne imovine Goran Marić bio prisiljen raskinuti ugovor jer se on nije poštivao i kako će se sada sklopiti novi ugovor s Gradom Splitom.

Naime, u ugovoru koji je Sanader potpisao s Kuretom stajao je vremenski rok od pet godina u kojem Grad Split mora privesti svrsi darovane nekretnine i zemljište. Budući da svi dosadašnji gradonačelnici, od Kureta, Željka Keruma, do Ive Baldasara, nisu ni nakon devet godina ništa napravili, zemljište se vratilo državi.

- Budući da se ugovor nije ispoštovao, ministar je cijelu stvar vratio na početak, raskinuvši ugovor, i Vlada je ponovno donijela zaključak da se Dračevac daruje Gradu Splitu. Uskoro će se potpisati novi ugovor koji će imati klauzulu da se u roku od pet godina mora privesti svrsi, odnosno da tamo mora biti tehnološki park, a jedan dio je darovan i Splitsko-makarskoj nadbiskupiji jer je u prostornom planu taj jedan dio predviđen za crkvu - pojašnjavaju u Ministarstvu državne imovine.

Napominju kako su uvjereni da će Andro Krstulović Opara ovaj put privesti svrsi taj atraktivan prostor.

Novi plan

I dok se prije devet godina na tom prostoru planirao tehnološki park, sajamski i poslovni centar, sada je tamo predviđena izgradnja Prometnog centra Grada Splita i dalje Tehnološkog parka Split. Riječ je ovaj put o 11 zgrada i zemljištu veličine gotovo 100.000 četvornih metara, koji su procijenjeni na 128,2 milijuna kuna. U sklopu Tehnološkog parka povezivat će se poduzetnici iz IT sektora, gdje će se razvijati projekti iz područja e-mobilnosti i IT-a.

Prometni centar Grada Splita obuhvaćat će izgradnju garaže, upravnu zgradu te upravljački centar javne komunalne tvrtke za prijevoz, Promet Split, postaju prometne policije, prometno komunalno redarstvo Grada Splita, gradsku tvrtku Split Parking s nadzornim centrom, upravljački centar za ITS i kompletnu prateću komunalnu infrastrukturu. Grad Split pokrenuo je postupak izmjena i dopuna detaljnog plana uređenja (DPU) radne zone Dračevac, kako bi bili u mogućnosti na prostoru bivše vojarne Sv. Križ Dračevac realizirati projekt Tehnološkog parka Split i Prometnog centra Grada Split te je donesena odluka o izradi izmjena i dopuna DPU radne zone Dračevac.

Grad Split obvezan je Ministarstvu kulture, za potrebe Restauratorskog odjela Split, omogućiti daljnje nesmetano korištenje jedne zgrade koliko to bude potrebno i bez naknade, o čemu će Grad Split i Hrvatski restauratorski zavod, Restauratorski odjel Split sklopiti ugovor. Grad Split preuzima obvezu osiguranja odgovarajućeg zamjenskog prostora dođe li do potrebe preseljenja Zavoda, a u svrhu realizacije Prometnog centra Grada Splita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 04:20