U SJENI COVIDA-19

PLENKOVIĆEV TIM 'Kovač traži da o izborima odluči Krizni stožer? To je vapaj očajnika. On je svjestan da je izgubio izbore za predsjednika stranke'

Svjestan je da je izgubio izbore za predsjednika HDZ-a, a od početka opstruira i rad Središnjeg izbornog povjerenstva, kažu u Plenkovićevu stožeru o Kovačevu zahtjevu
Andrej Plenković
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Ako se u međuvremenu nešto dramatično u vezi s epidemijom koronavirusa ne promjeni, u nedjelju će se održati unutarstranački izbori u HDZ-u, poručio je jučer glavni tajnik stranke Gordan Jandroković.

Slično je poručio i predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekavši da će se u nedjelju, “po svemu sudeći”, održati izbori. Dakle, ako do sutra Vlada ne bude prisiljena zbog epidemije koronavirusa narediti drastične restrikcije kretanja i okupljanja, u nedjelju će više od 200 tisuća članova stranke na jednom od 567 biračkih mjesta moći birati novog šefa, njegova zamjenika i četiri potpredsjednika.

Zabrinut, kako kaže, za zdravstvenu sigurnost članova i članica HDZ-a, jučer je kandidat za šefa stranke Miro Kovač zatražio da Nacionalni stožer civilne zaštite hitno donese preporuku treba li ili ne odgoditi održavanje tih izbora. - U ovoj kriznoj situaciji vezanoj za širenje epidemije koronavirusa u Hrvatskoj i svijetu dužan sam postupiti društveno odgovorno, ne samo prema članovima svoje stranke kao mogućim sudionicima izbornog postupka.

Mnoga javna događanja su već otkazana, škole u Istarskoj županiji do daljnjega zatvorene, a na preporuku Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije odgođeno je i održavanje izbornih skupština temeljnih organizacija HDZ-a na području grada Gospića. Zdravlje svih naših sugrađana na prvom je mjestu. Naša je zadaća čuvati ljudske živote.

Na izborima planiranima za nedjelju pravo glasa ima više od 200 tisuća članova HDZ-a. Izborni postupak trebao bi se odvijati na 567 biračkih mjesta diljem Hrvatske od 8 do 19 sati. Svaka općina i svaki grad imaju po jedno izborno biračko mjesto, s izuzetkom Splita i Zagreba koji imaju dva, odnosno sedamnaest. Budući da je moguć dolazak nekoliko tisuća glasača na samo jedno biračko mjesto, i to u razdoblju od 11 sati, molim da žurno donesete preporuku o održavanju izbornog postupka - poručio je Kovač. Znači li ovo pismo da apelirate da se izbori u HDZ-u odgode?, pitali smo Kovača. - Sve piše u pismu, tražim preporuku Nacionalnog stožera - poručio je.

U Plenkovićevu stožeru to su pismo pročitali kao potez očajnika. - To je vapaj očajnika. On je svjestan da je izgubio izbore za predsjednika stranke, od početka opstruira i rad Središnjeg izbornog povjerenstva, a još nije odgovorio ni na pitanje odakle mu 200 tisuća kuna u gotovini za plaćanje usluge slanja više od 160 tisuća pisama članovima stranke - poručili su neslužbeno iz Plenkovićeva stožera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 13:45