BITKA ZA GLASOVE

PLENKOVIĆ U SPLIT DOŠAO S PROJEKTIMA OD DVIJE MILIJARDE KUNA DA BI ZAUSTAVIO PAD REJTINGA STRANKE? 'Pa u našoj utvrdi nedavno nas je pretekao i HČSP!'

 
 CROPIX

- Plenkovićev ‘poklon’ Splitu i Splitskoj županiji od dvije milijarde kuna dolazi u trenutku kada HDZ slabi u svojim starim utvrdama, što su pokazali i nedavni prijevremeni izbori u Muću. Tamo nas je pretekla i Hrvatska čista stranka prava - kaže za Jutarnji jedan istaknuti član HDZ-a koji ocjenjuje da se u Dalmaciji osjeća gubitak energije i prema stranci i prema Vladi.

Tragove je ostavila i burna rasprava o Istanbulskoj konvenciji koja je mnoge hadezeovce iz Dalmacije ostavila razočaranima. Posebno se to odnosi na Splićane, iako u vrhu stranke zbog toga nisu zabrinuti i naglašavaju da će realizacija obećanih projekata mnogo više ljudi vratiti stranci, nego što će ih otići iz nje.

Snažan vjetar

- Činjenica je, međutim, da nema neke nove energije, osim one koju gura Andro Krstulović Opara i župan Blaženko Boban. Novih kadrova koji bi bili bliski Plenkoviću naprosto nema ili su neprepoznatljivi u Dalmaciji - tvrdi naš sugovornik. I dok je u splitskoj županijskoj organizaciji najviše otpora prema vrhu stranke i samom Andreju Plenkoviću, u zadarskoj, šibenskoj i dubrovačkoj situacija je za šefa HDZ-a povoljnija. - Jedan od veterana stranke Božidar Kalmeta, kao pragmatični političar, daje snažan vjetar u leđa stranačkom vrhu. To je i razumljivo jer, nemojmo se zavaravati, njegova sudbina ipak ovisi i o podršci politike u svemu što mu se sada događa - kaže dugogodišnji član HDZ-a koji smatra da je nerealno očekivati da Kalmeta bude postavljen za jednog od pomoćnika glavnog tajnika Gordana Jandrokovića. - Sam Kalmeta kaže da mu to nikada nitko nije predložio.

Mnogi u HDZ-u smatraju da Plenković treba više biti na terenu, kao što je to predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, iako je i do europskih izbora na kojima će se vidjeti rejting stranaka i pojedinaca još daleko. Malo tko iz HDZ-a se pribojava konkurencije SDP-a, iako različite ankete provedene posljednjih mjesec dana pokazuju da se sve više topi prednost HDZ-a.

Razočarani

- SDP je u velikim problemima, pa tako i u Dalmaciji, ali na toj činjenici mi već živimo godinu dana. Sada je i u našim redovima sve više razočaranih, koji smatraju da nema pravih poteza, što ljude demoralizira - govori sugovornik Jutarnjeg. Iznosi i podatak da ravnatelji škola po Dalmaciji stalno šalju upozorenja da se iz godine u godinu upisuje sve manje učenika, što pokazuje da iseljavanja ima i iz dijela zemlje koji, naoko, dobro živi od turizma. - Očito je Plenković osjetio da je trenutak da pošalje signale Slavoniji i Dalmaciji, gdje je i najviše glasača HDZ-a. Ali, od obećanja se neće mnogo dobiti ako se dio projekata o kojima se sada govori i ne realizira.

Sve se češće čuju i zamjerke da sadašnja Vlada i njezin predsjednik ne uspijevaju poentirati i na projektima koji su nedavno pokrenuti, kao što je gradnja Pelješkog mosta. - Sve je to zbog generalne situacije koja pokazuje da nam rast nije onakav kakav je kod susjeda. I na to predsjednica stalno upozorava, koliko god to Plenkoviću išlo na živce. Očito, krenuo je njenim stopama pa će ubuduće i češće biti s građanima.

“Ovo je prekretnica, Split će postati motor razvoja juga”

“Sjednica Vlade koja se u petak, nakon 25 godina održala u Banovini iznijedrila je ugovore vrijedne 1,5 milijardi kuna i zaključke vrijedne 427 milijuna kuna, što je zajednički godišnji proračun Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Nakon sjednice Vlade potpisano je 29 ugovora, odnosno sporazuma vezanih za realizaciju projekata u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, čija ukupna vrijednost iznosi 1,54 milijarde kuna.

S obzirom na navedeno, ne čudi da je u uvodnom dijelu splitaske sjednice gradonačelnik Andro Krstulović Opara istaknuo kako je upravo ovo zasjedanje Vlade prekretnica koja će Split učiniti motorom razvoja hrvatskog juga.

- Nadam se da će se do 2020. godine razviti ovaj prostor i da ćemo imati što pokazati europskim prijateljima kada Hrvatska te godine bude predsjedala Europskom unijom. Neke točke dnevnog reda su bile spominjane i od strane mojih prethodnika, gradonačelnika Zvone Puljića i Ivana Kureta. Što se u međuvremenu dogodilo? Odlučni smo sve nadoknaditi, posebno kad je u pitanju promet. Činjenica je da su nam najjača čvorišta u državi (Solin i Strožanac) bez zaobilaznice, da lička pruga nije obnovljema, da Grad Split ima samo pet posto udjela u vlasništvu Zračne luke Split čiju izgradnju financiramo našim novcem i još mnogo toga - istaknuo je poteštat.

“Ugovori koji su potpisani omogućit će razvoj svih dijelova Splitsko-dalmatinske županije koja nosi otprilike 25 posto hrvatskog turizma uoči još jedne izrazito kvalitetne turističke sezone gdje bi prihodi morali biti veći nego što je to bilo u najuspješnijoj turističkoj godini – lani”, rekao je premijer Andrej Plenković. (SD)

Sedam najvažnijih projekata

1. NOVI ULAZ U SPLIT

Kod čvora Vučevica na autocesti A1 probit će se tunel kroz Kozjak koji će se cestom spojiti s Jadranskom magistralom (DC8) i voditi do trajektne luke.

2. BRZA ŽELJEZNICA

Izgradit će se brza prigradska željeznica od Zračne luke Resnik do Splita čime će se ubrzati transfer putnika i rasteretiti lokalne prometnice.

3. IZMJEŠTANJE KOLODVORA

Željeznički kolodvor će se zajedno s autobusnim kolodvorom izmjestiti iz trajektne luke u Kopilicu. To će dovesti do bitnog smanjenja gužvi u samom centru grada, pogotovo tijekom sezone.

4. TEHNOLOŠKI MUZEJ

Vlada će Gradu darovati veći dio vojarne Dračevac u kojoj će se smjestiti tehnološki park, prometna policija i biskupija

5. SANACIJA KAREPOVCA

Sanacija odlagališta otpada Karepovac koje u posljednje vrijeme Splićanima postaje sigurnosni i zdravstveni problem broj 1.

6. CENTAR ZA OTPAD

Projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Lećevica

7. RJEŠAVANJE SPALADIUMA

Imenovat će se radne skupine za analizu projekta Spaladium centra, a epilog bi trebalo biti financijski održivo rješenje za dvoranu koja stvara minuse

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 00:29