BRUXELLES

PLENKOVIĆ S DONALDOM TUSKOM 'Postoje procesi, problemi i silnice na kontinentu koje rade na tome da projekt Europe bude slabiji'

 Tomislav Krišto / CROPIX

Potreba jedinstva Europske unije, koja bi se trebala očitovati i zajedničkom deklaracijom sa summita u Sibiuu te razvoj događaja u EU nakon predstojećih europskih izbora bile su među glavnim temama o kojima su u ponedjeljak navečer u Bruxellesu razgovarali predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.

Plenković je rekao da su se on i Tusk složili kako zajedništvo EU mora ojačati te da se, uz opravdano zalaganje svih za promicanje interesa svojih država, treba isto tako raditi na rješavanju zajedničkih izazova na razini EU.

- Postoje procesi, postoje problemi i silnice na kontinentu koje, što koncentrirano što neovisno rade na tome da projekt Europe u budućnosti bude slabiji nego što je bio, a upravo će u Sibiuu biti prilika da na najvišoj razini kažemo koliko nam je važno da taj projekt bude snažan i uspješan - rekao je Plenković.

Predsjednik hrvatske Vlade u utorak će razgovarati i s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom. Najavio je da će jedna od ključnih tema sastanka biti napredak Hrvatske prema članstvu u Schengenu, za što Hrvatska ispunjava uvjete predviđene smjernicama EU.

Plenković boravi u Bruxellesu gdje će, osim susreta s čelnicima dviju institucija Unije, biti glavni govornik na konferenciji koju organizira Centar za europske politike (EPC) na temu budućnosti EU u razdoblju od 2019. do 2024. godine.

Konferenciju će otvoriti bivši belgijski premijer i bivši predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy. Dan kasnije Plenković će na temu budućnosti Europe govoriti i u debati s građanima u Zagrebu zajedno s Michaelom Barnierom, trenutačno glavnim pregovaračem EU za Brexit.

Sve te aktivnosti služe i za pripremu hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, koje počinje za osam mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:47