PREDSJEDNIK HDZ-a I VLADE

PLENKOVIĆ PROTIV PENAVINE INICIJATIVE 'Hrvatska nije država u kojoj se zabranjuju političke stranke i sloboda govora, treba graditi pomirbu i suživot'

 Dragan Matic / CROPIX

Nakon sjednice Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora HDZ-a, šef stranke i hrvatski premijer Andrej Plenković je komentirao trenutna politička događanja i rad HDZ-a u protekle dvije i pol godine. Naglasio je kako je iznimno zadovoljajn rejtingom stranke od 29 posto te povoljnim financijskim stanjem.

Naglasio je kako se, od 2016. godine kada je HDZ bio u teškoj situaciji, u posljednje dvije godine potpuno konsolidirao, piše Dnevnik.hr.

- Stranka ima novi statut te jasan plan rada i na nacionalnoj i na lokalnoj razini. U dvije i pol godine iz nezavidnog položaja u lipnju 2016. došli smo do pobjede na parlamentarnim izborima te do osvajanja gotovo 50 posto vlasti u lokalnim jedinicama. HDZ vodi ozbiljnu politiku i to se vidi u odnosu na druge stranke, rekao je Plenković.

Posebno je istaknuo da su u posljednja dva tjedna HDZ i njegova Vlada donijeli niz, kako kaže, važnih odluka dok su drugi pokušavali 'sabotirati vlast i bavili su se incidentima'.

- U posljednjih 12 dana je donesena mirovinska reforma, izglasana Deklaracija o položaju Hrvata u BiH, Zakon o udomiteljstvu itd., kazao je.

Rekao je i da je Istanbulska konvencija ratificirana jer je bila dio izbornog programa. Iako je izazvala žustre reakcije i protivljenje nekih zastupnika premijer je rekao kako je duboko uvjeren da ju je trebalo ratificirati.

- To je jedna od svjetonazorskih tema gdje je postojao veliki pritisak. To se dogodilo i u drugim zemljama, a ponovilo se i isto sa sporazumom o migracijama, rekao je Plenković naglasivši kako je samo pet zemalja odbilo kompakt te da to svjedoči da ova Vlada djeluje racionalno.

Novinare je zanimao njegov stav o Milijanu Brkiću, zamjeniku predsjednika HDZ-a čije se ime povezuje s aferom SMS.

- Naš je cilj da se ta afera rasvijetli do kraja. Taj proces rasvjetljavanja činjenica rade DORH i policija, a ne politička stranka. O tome možemo razgovarati tek ako pouzdano znamo da je došlo do nekih radnji koje bi bile u suprotnosti sa zakonom, rekao je, dodajući da ne želi prejudicirati neku situaciju prije nego što je siguran. - A ovo nije situacija za prejudiciranje, rekao je Plenković.

Novinare je zanimao i njegov stav prema inicijativi vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da se zabrani Demokratska stranka Srba zbog izjava njezina predsjednika Srđana Milakovića, zamjenika vukovarskog gradonačelnika, o akciji Oluja.

Plenković je rekao da je ključna politička ostavština Franje Tuđmana mirna reintegracija Podunavlja.

- Smatram da je to jedinstven poduhvat, trebamo graditi pomirbu i suživot na temelju istine uz pijetet žrtvama i kažnjavanje zločina. Sve drugo što bi danas, u 2018. godini, podizalo tenzije između Hrvata i srpske manjine u Hrvatskoj nije dobro. Moja je zadaća kao premijera i predsjednika stranke da takve situacije izbjegavamo i da gradimo suživot svih koji žive u Hrvatskoj. U tome ću ustrajati, neovisno o bilo kakvim inicijativama, rekao je Plenković, dodajući da Hrvatska nije zemlja u kojoj se zabranjuje sloboda govora i političke stranke, piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:44