NAKON SJEDNICE HDZ-A

Plenković odgovorio Milanoviću: ‘Njegov istup je skandalozan. Imao je svoju šapu na policiji, a sada radi pritisak na DORH‘

‘Vidite kako teško poraženi kršitelj Ustava nastavlja pritisak‘, ustvrdio je Plenković

Andrej Plenković

 Josip Bandic/Cropix

Premijer Andrej Plenković odbacio je u ponedjeljak tvrdnje predsjednika države Zorana Milanovića prema kojima je Hrvatska izgubila još jednu neovisnu instituciju, nakon što je Ivan Turudić preuzeo Državno odvjetništvo, kazavši da HDZ nije zarobio niti jednu instituciju.

Na upit novinara odgovorio je na priopćenje predsjednika Zorana Milanovića koji je komentirao stupanje Ivana Turudića na dužnost kao ‘ulazak u mračno razdoblje hrvatskog pravosuđa‘.

"Teško poraženi kršitelj Ustava nastavlja sa svojim pritiskom na pravosudne institucije, ovaj put na DORH. Osoba koja je, dok je bila predsjednik Vlade, za razliku od mene, koji sam tu puno dulje, dobivala na uvid neka operativna izvješća obavještajaca SOA-e. Ja to nisam nikad vidio. Izgleda da je ona teza o tome da mu je nekadašnji šef SOA-e služio kao neki poseban informator o tome što SOA radi, istinita, a to nije normalno, niti je zakonito. Očito je, i sam je govorio, da je znao što policija poduzima u određenim postupcima, a ni to ne smije znati. Što znači da je imao svoju šapu na policiji. Očito smo došli u situaciju da sad radi pritisak na DORH jer se želi prisjetiti kako je bilo u njegovo vrijeme kada je on kontrolirao glavnog državnog odvjetnika", rekao je Plenković medijima nakon sjednice šireg predsjedništva HDZ-a i dodao kako je ovakva vrsta pritiska osobe koja obnaša dužnost predsjednika Republike skandalozna.

Smatra da se cijela ta politička akcija Milanovića može shvatiti kao pritisak i kao preventivni signal DORH-u da se drži nekakvih okvira i da ne ide predaleko.

‘‘Njemu je očito stalo da na čelo DORH-a ne dođe netko na koga nema nikakav utjecaj. Ovo je jedna klasična pila naopako osobe koja je za vrijeme svog mandata, dok je bio predsjednik vlade, izvan svih okvira kontrolirala policiju, DORH i sigurnosno-obavještajne agencije. Pila naopako kršitelja Ustava neće proći, a i narod je već to rekao‘‘, kazao je Plenković.

Što se tiče imenovanje predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava, premijer je kratko odgovorio da će se taj problem riješiti te da na njemu rade klubovi zastupnika.

Domovinski pokret poručio je da predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac "ne dolazi u obzir" te da ga nikako ne može podržati kada je riječ o čelnoj poziciji tog odbora, jer smatraju da pripada kvoti saborske većine.

image
Josip Bandic/Cropix
image
Josip Bandic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:26