RAZGOVOR ZA HRT

PLENKOVIĆ 'Očito smo negdje pogriješili kad nismo osvojili 5. mandat. Bilo bi dobro da je Petir bila na našoj listi, ali kao članica HDZ-a'

 
Andrej Plenković.
 Tomislav Krišto / CROPIX

Premijer Andrej Plenković je po povratku iz Bruxellesa dao intervju za Dnevnik HRT-a u kojem je pričao o neočekivano robusnom rastu BDP-a, rezultatu na europskim izborima te ostalim aktualnim temama.

Za rast BDP-a prokomentirao je kako mu je drago da je ovako snažan u prvom kvartalu.

- Drago mi je da imamo ovako dobru vijest o rastu BDP-a u rovom kvartalu. To pokazuje da je hrvatsko gospodarstvo ostvarilo napredak. To je izuzetno dobro po pokazateljima koji se odnose i na porast izvoza i na porast investicija, porast javnih ulaganja. To znači da i bolje koristimo EU fondove za koje stalno govorimo da će biti dodatna vrijednost i dodatni zamašnjak javnim investicijama u Hrvatskoj. I Vlada je poduzimala reforme, porezna reforma, manja stopa PDV na neke proizvode što je dodatno potaknulo potrošnju - rekao je Plenković.

Premijer je dodao i kako se na tome ne misle zaustaviti:

- Naš je cilj da gospodarski rast bude što veći. EU ima u ovom kvartalu prosječno 1,5% rasta. Najviše je ohrabrujuće što je došlo do porasta investicija. Ohrabrujuća je to vijest.

Novinar HRT-a premijera je upitao i o tome kako su tekli pregovori u Bruxellesu na kojima se razgovaralo o ključnim pozicijama u EU. Podsjetimo, Plenković je uz latvijskog premijera Artursa Krišjānisa Kariņša odabran da pregovora u ime EPP-a.

- Jučerašnji sastanak je služio da rezimiramo. U Europi je izlaznost nešto veća nego ranije. I kod nas je skočila za 5% i to je dobar trend, rekao je premijer. Namjera je da taj proces bude okončan do kraja lipnja, rekao je Plenković.

Premijer je u Dnevniku HRT-a odbacio medijske napise o njegovoj potencijalnoj kandidaturi za predsjednika Komisije.

- Ovo nije nikakva kandidatura, ovo je jedan ozbiljan posao pronalaženja konsenzusa, poručio je Plenković.

Premijer se osvrnuo i na izbore za Europski parlament u Hrvatskoj.

- HDZ je još jednom pobijedio na EU izborima. Ostvarili smo 4 mandata, no činjenica je da smo računali na 5 mandata. Imali smo najkvalitetniju listu, kandidati su pokazali koliko su kompetentni i da najbolje vladaju materijom. Došlo je do disprezije glasova i peti mandat smo izgubili za nekoliko tisuća glasova. Naložili smo županijskim organizacijama da naprave temeljne analize da utvrdimo gdje smo pogriješili, a očito je da negdje jesmo, rekao je premijer.

Na pitanje je li na listi nedostajalo konzervativnih kandidata, i je li se možda trebalo dogovoriti o zajedničkom izlasku s Marijanom Petir, rekao je:

- Na listi je bilo jako puno konzervativnih političara po svojim vrijednostima i načelima. Što se tiče Petir, surađivali smo u EU parlamentu, bilo bi dobro da smo išli skupa, ali da je postala članica HDZ-a. Čini mi se da bi to bilo ispravno. Dijelimo iste vrijednosti, HDZ je velika stranka i bilo je mjesta za nju.

Sutra je 30. svibnja? Hoće li to ponovno biti dan državnosti?

- Ja samo o tome govorio više puta, shvaćam da postoji vrlo emocionalna privrženost mnogih građana ta taj dan kad se konstituirao prvi Hrvatski sabor. Konzultirat ćemo se s partnerima u Vladi i Saboru i razmotriti da vratimo taj 30. svibnja kao Dan državnosti. Vrijeme je da malo napravimo osvježeni pogled na datume važne za ovu državu.

Hoće li Vlada imati novac za Spinrazu ili neki drugi lijek kojim se liječi spinalna mišićna atrofija? - pitao je novinar HRT-a.

- Povjerenstvo koje je sastavljeno od liječnika odlučilo je da sve da mogućnost onima koji su stariji od 18 godina da dobiju mogućnost da prime te lijekove. Mi smo uključili i drugog proizvođača lijekova, ne samo Spinrazu, a povećali smo i budžet za izuzetno skupe lijekove. Odluke će donositi HZZO, a mi na političkoj razini, rekao je Plenković. Veselit ću se i kad mališani, koje sam i osobno ovdje primio, prime taj lijek - zaključio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:20