SJEDNICA U HDZ-u

PLENKOVIĆ O IZBORIMA 'Bili oni u lipnju, srpnju, kolovozu ili rujnu, to su nijanse, sve ovisi o epidemiološkoj situaciji'

Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković razgovarao je s novinarima ispred središnjice HDZ-a na Trgu žrtava fašizma. Na početku se osvrnuo na prvu fazu popuštanja epidemioloških mjera koja je počela danas.

- Možemo kao zemlja, kao društvo biti zadovoljni načinom na koji smo spriječili širenje virusa. Sporiji rast zaraženih, mali broj preminulih sugrađana, govori da su mjere polučile rezultat. Izabrali smo zdravlje i živote naših sugrađana i ostvarili uspjeh - poručio je Plenković.

Premijer ističe da su Vladine gospodarske mjere dobro primljene među poslodavcima i zaposlenima.

- Kada usporedite nezaposlenost otkad traje epidemija u drugim zemljama i u Hrvatskoj, možemo reći da smo postigli vrlo dobre rezultate - rekao je premijer.

Plenković je govorio i o parlamentarnim izborima.

- Naš politički cilj je bio imati politički stabilnost za provođenje reformi. Hrvatska je u odnosu na naše kapitalne projekte bolja država nego prije četiri godine. Naša je želja da se izbori održe kad će epidemiološke procjene to dopustiti. No, u ovom trenutku nitko još o ovome detaljno nije razgovarao - uvjerava Plenković.

- Bili izbori u lipnju, srpnju, kolovozu ili rujnu, to su nijanse, dodao je.

Oporba optužuje da se Stožer iz nacionalnog pretvorio u predizborni, istaknuli su novinari.

- Oporba očito ima puno razloga da bude nesretna, ja to razumijem. Ista oporba je puno puta željela srušiti Vladu, pokrenuti inicijative izglasavanja nepovjerenja, nije bilo mjeseca kada nismo imali takvu inicijativu. Sada vide kako se nosimo s bitnim izazovima i onda ih to malo čini nezadovoljnima. Ne zaboravimo da je Stožer imenovala Vlada i u njemu sjede predstavnici resora, a imaju mandat jer im ga je dala Vlada - podsjeća Plenković.

Kaže i da oporbu „malo čini nezadovoljnima”, nakon što je većina građana vidjela kako se ova Vlada i osobito HDZ, kao najodgovornija stranka u parlamentarnoj većini, nosi s životnim i egzistencijalnim izazovima za hrvatsko društvo, te kada od njih dobivaju i podršku za poteze koje vuku.

- Puno se spekulira o datumu izbora, puno više nego što se o tome raspravljalo ovdje na sastancima. S predsjednikom Milanovićem nisam razgovarao na tu temu. Vodite računa da će ipak parlamentarna većina odlučiti kad će se raspustiti Sabor - rekao je premijer.

Nakon toga, sukladno Ustavu, predsjednik Republike u roku od 30 do 60 dana od dana raspuštanja Sabora, treba odabrati koja je to od četiri nedjelje koje su teoretski moguće.

Upitan očekuje li od oporbe da digne ruku za raspuštanje Sabora, predsjednik Vlade rekao je kako mu je oporba do sada djelovala dosta hrabro, a sad mu „djeluju malo manje odvažni”.

Nije htio komentirati nagađanja da je zamjenica glavnog državnog odvjetnika Zlata Hrvoj Šipek favoritkinja za mjesto glavnog državnog odvjetnika, a nakon što su kandidati danas razgovarali s Vladinim povjerenstvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:48