NISU GA ZVALI NAZAD

PLANOVI PREDSJEDNIKA NA ODLASKU Ivo Josipović se ne vraća u SDP jer će biti lider Trećeg puta

Nitko ga nije pozvao da se vrati u SDP. Stoga bi trebao voditi koaliciju manjih stranaka - HNS-a, IDS-a, PGS-a
 Tomislav Kristo / CROPIX / CROPIX

Buduće političke planove Ivo Josipović najavio je izreći krajem veljače. Učinit će to nakon inauguracije Kolinde Grabar Kitarović, no sve češće se u neslužbenim krugovima bliskim SDP-u spominje kako se želi prometnuti u lidera tzv. Trećeg puta, odnosno koalicije manjih stranaka: HNS-a, IDS-a, Gabrićeva Nacionalnog foruma, PGS-a...

Dobri odnosi s HNS-om

Zasad je to tek spekulacija kojoj u korist ide informacija da se Josipović, barem zasad, ne vraća u SDP. Izvor iz SDP-a smatra da su ga iz vrha stranke ipak trebali pozvati da se vrati, dok naš drugi izvor tvrdi da SDP-ovci nisu morali pozivati Josipovića smatrajući da je ta odluka samo na njemu.

Izvor s kojim smo prvo razgovarali ističe da su se bivši predsjednik i premijer susreli, ali da nije bilo ni riječi o povratku.

- Nitko mu nije poručio da ga očekuju, ni Milanović ni drugi čelni ljudi stranke. Poznato je da su Josipović i Pusić u dobrim odnosima, pa upravo je šeficu HNS-a Josipović pohvalio kao jednu od najboljih ministrica u ovoj Vladi. Zato me ne bi me čudilo da se sve te male stranke zaista okupe oko Josipovića kao novog lidera - kaže naš izvor.

Svi koji su posljednjih dana bili u Josipovićevu društvu tvrde da je odluku kako ostaje u politici već donio, ali u javnosti se ne želi izjašnjavati sve dok predsjedničku funkciju ne preuzme HDZ-ova kandidatkinja.

Budući angažman

ORaH Mirele Holy u predsjedničkoj je kampanji podržao Josipovića, ali o priključivanju nekoj njegovoj potencijalnoj koaliciji prije izbora ne razmišljaju.

- Ne kalkuliramo, idemo na izbore sami, želimo vidjeti kako se ideja uhvatila među glasačima - govori Holy.

Nikica Gabrić posljednjih dana često se razgovara s Josipovićem, ali ističe da su oni prije svega prijatelji. Detalje razgovora na temu Josipovićeva budućeg angažmana ne želi otkrivati, ali daje naslutiti da se tu nešto sprema.

- Govorio sam mu još prije godinu dana da s Nacionalnim forumom izađe na izbore, onda to nije shvaćao, ne znam shvaća li to danas, no važnije je pitanje shvaća li to javnost. Taj Treći put trebao bi biti sastavljen od pojedinaca spremnih na velike promjene. Ali to bi bili pojedinci, ne stranke, koji bi se okupili oko dogovorenih kriterija - najavljuje Gabrić i dodaje da mu taj pokušaj, na žalost, prije godinu dana nije uspio.

- Nadam se da je Josipović sada shvatio da se SDP ne može promijeniti - dodaje Gabrić te nastavlja da nije bio u njegovu izbornom stožeru jer je znao da će izgubiti.

- Znao sam to kad sam vidio koje je ljude okupio oko sebe: Jakovinu, Matića, Vrdoljaka, Pusić, sve one koji iritiraju hrvatsku javnost. Grabar Kitarović je nasuprot njemu donijela neku novu nadu, toplinu. Josipović je moj prijatelj, ali on je pričao o ustavnim promjenama, koga to zanima? To je elitistička politika kojoj je Sinčić oduzeo glasove radničke klase - komentira Nikica Gabrić.

I Linić u igri

Razočaran je vlastitim dosadašnjim neuspjehom na političkoj sceni, smatra da se njegove ideje nisu bile prepoznate, pa se posvetio biznisu.

- Sklopio sam ugovor o pet tisuća operacija u mojoj klinici s Englezima, predlagao sam takav ugovor na razini države pa su me prozivali da hoću od Hrvatske napraviti umiralište - rekao je Gabrić.

U redovima SDP-a pitaju se čak je li moguće da se novom Josipovićevu putu priključe i drugi otpisani iz Milanovićevih redova, kao što je primjerice bivši ministar financija Slavko Linić.

- Njih dvojica su u korektnim odnosima, suradnja me ne bi iznenadila - dodaje naš izvor iz redova vladajuće stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 21:04