GUŽVE NA CESTAMA

PLANIRATE PUTOVANJE ZA USKRS? Obavezno pročitajte savjete MUP-a

Ministarstvo unutarnjih poslova upozorava kako će povećati policijsku prisutnost na ulicama, te u funkciju staviti sve raspoložive uređaje i opremu za nadzor i kontrolu prometa
Zagreb, 190714.Ovaj vikend, po dosadasnjem iskustvu, zbog smjene turista bit ce obiljezen cjelodnevnim kolonama i guzvama na cestama, narocito u smjeru mora.Na fotografiji: Kilometarske kolone na naplatnim kucicama Lucko.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX

Iz godine u godinu tijekom uskršnjih blagdana u značajnoj mjeri povećava se intenzitet prometa na cestama zbog dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u drugim državama, ali i tranzitni promet stranih državljana koji su na proputovanju kroz našu zemlju.

MUP na svojim službenim stranicama upozorava tako kako se najveće povećanje prometa očekuje u petak, 3. travnja, u poslijepodnevnim satima, subotu u prijepodnevnim satima, kao i u ponedjeljak, 6. travnja, upravo na glavnim prometnim pravcima koji vode iz unutrašnjosti prema moru, kao i glavnim tranzitnim pravcima, odnosno na autocestama: A1 (Zagreb-Split) i A3 (Bregana-Zagreb-Lipovac), A6 (Bosiljevo-Rijeka), A2 (Zagreb-Macelj), A4 (Zagreb-Goričan) te na državnoj cesti D1 (Karlovac – Slunj – Gračac – Knin – Split).

Istovremeno, zbog općenito povećanog prometa na cestama, povećava se i broj prometnih nesreća, kao i broj stradalih osoba u njima. Većina prometnih nesreća događa se jer određeni broj sudionika u prometu grubo krši osnovne prometne propise, stoga će Ministarstvo unutarnjih poslova posebnu pozornost posvetiti stanju sigurnosti cestovnog prometa te poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti.

U provođenje planiranih aktivnosti uključit će se maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, a organizacija rada i usmjeravanje službe planirat će se tako da se osigura vidljiva nazočnost policijskih službenika na cestama, odnosno, da se pokriju svi prometni pravci koji se statistički iskazuju kao ugroženi.

Istodobno maksimalno će se staviti u funkciju svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za nadzor brzine, uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za droge…).

Pošto se sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije, MUP ovom prilikom upozorava sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa.

Apel vozačima

prije polaska na put provjerite ispravnost vozila, stanje guma i posjedovanje odgovarajuće opreme (ovisno o vremenskim prilikama i propisane zimske opreme);

prije putovanja pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama;

na put krećite odmorni, odnosno ako ste umorni, bez obzira na blizinu odredišta zaustavite se i odmorite;

vežite se sigurnosnim pojasom;

pobrinite se za propisan smještaj djece u vozilu;

brzinu kretanja vozila prilagodite stanju na cesti i uvjetima vidljivosti;

poštujte ograničenja brzine;

ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje;

bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja;

pri vožnji u kolonama, za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta (magla, kiša, snijeg), povećajte razmak između vozila ispred, imajući na umu duži zaustavni put;

za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta, izbjegavajte nagla kočenja, nagla ubrzanja i nagla okretanja kotača upravljača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:51