NAJVEĆA KUPNJA MILANOVIĆEVE VLADE

PLAN ZA PREUZIMANJE INE Vlada i banke nude 1,5 mlrd. dolara za 49% dionica MOL-a

Razmišlja se o tzv. lombardnom kreditu u trajanju od 12 mjeseci s kamatom između 5 i 6 posto
Zagreb, 300613.Markov trg. Dolazak delegacija i visokih duznosnika u Banske dvore povodom svecanosti primanja Republike Hrvatske u Europsku uniju.Predsjednik Josipovic i premijer Milanovic docekali su visoke duznosnike ispred Banskih dvora.Na fotografiji: Ivo Josipovic, Viktor Orban, predsjednik madjarske vlade, Zoran Milanovic.Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
 Sandra Šimunović / CROPIX

Najava ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka da Hrvatska želi ispregovarati zajam za otkup dionica od MOL-a izazvao je veliko zanimanje u financijskim krugovima, ali i u samom MOL-u. Ministar Vrdoljak i jučer je bio zagonetan u vezi s mogućim financijskim aranžmanom. “Vlada zasad nema rješenje za kredit, ali je u potrazi za njim”, rekao je jučer ministar. U samoj Vladi nema komentara na tu ministrovu inicijativu koju je obznanio samo tri dana prije novog kruga pregovora s MOL-om.

Prema tvrdnjama financijskih stručnjaka s kojima smo razgovarali, Vlada bi u slučaju dogovora s MOL-om oko kupnje 49,01 posto dionica Ine angažirala financijskog aranžera, čiji bi zadatak bio osmisliti i provesti cjelokupnu transakciju. Iako analitičari u Mađarskoj smatraju da taj paket dionica vrijedi između 2 i 3 milijarde dolara, naši sugovornici u Hrvatskoj smatraju da bi se cijena mogla kretati oko 1,5 milijarde dolara. Kako je ipak riječ o velikom iznosu, za taj bi se aranžman organizirao konzorcij stranih i domaćih banaka.

Uvjeti kredita

Naši sugovornici tvrde da bi se u tom slučaju ugovorio lombardni kredit u trajanju od 6 do 12 mjeseci. S obzirom na to da na svjetskom financijskom tržištu postoji velika količina slobodnog novca, kamata bi mogla biti vrlo povoljna. Nagađa se između 5 i 6 posto. Jedna od potencijalnih opasnosti za taj povoljni aranžman mogući je daljnji pad kreditnog rejtinga države. Naime, u financijskim krugovima vrlo se ozbiljno govori da će kreditna agencija Standard&Poor’s ovih dana Hrvatskoj dodatno smanjiti kreditni rejting. U tom bi slučaju kamata za taj kredit sigurno bila za koji postotak viša.

Mehanizam osiguranja

Zalog za kredit bile bi dionice Ine - 19 posto u vlasništvu države i 49,01 posto kupljenih od MOL-a. U tom slučaju, slažu se naši sugovornici s ministrom Vrdoljakom, Vlada ne bi trebala izdavati državna jamstva za kredit niti bi on utjecao na povećanje javnog duga. No, što u slučaju pada vrijednosti dionice tijekom otplate kredita? U tom slučaju bi banke tražile dodatni kolateral u obliku neke državne nektretnine ili bi išle u naplatu kredita. No, ipak se smatra da se to neće dogoditi jer je riječ o stabilnoj dionici. Druga opcija je da država osnuje posebnu tvrtku koja bi podigla tzv. margin kredit, kolateralom dionica Ine.

No, riječ je o riskantnom poslu, kao u primjeru afere Podravka. U slučaju pada dionica Ine država mora nadoknaditi njihovu vrijednost kreditoru ili mu dati dionice. Međutim, naši sugovornici smatraju da Vlada neće ići na tako kompliciran zahvat.

Kupiti pa prodati

No, zbog čega Vlada želi kupiti MOL-ov paket dionica Ine? Ministar Vrdoljak je za Bloomberg izjavio kako bi “otkup Ininih dionica bio najbolje rješenje za hrvatsku energetsku strategiju i razvoj naših izvora ugljikovodika”. Pojedini naši sugovornici smatraju da je strategija puno šira. Kupnjom MOL-ovih dionica država bi postala vlasnik 63 posto dionica Ine. Mnogi su skeptični da bi vlast, ma koja opcija bila na čelu, kvalitetno i bez stranačkih uplitanja vodila kompaniju. Stoga se smatra da je cilj ovog plana onemogućiti MOL da on proda paket dionica i Hrvatskoj nametne budućeg strateškog partnera u Ini. Na taj se način izbjegava scenarij u kojem Gazprom postaje vlasnik 49 posto Ine, što žele izbjeći i Hrvatska, ali i Sjedinjene Američke Države. Naši sugovornici upozoravaju kako je moguć i scenarij u kojem MOL dionice proda nekom američkom investicijskom fondu, izađe iz Ine, a poslije se ustanovi da iza Fonda stoji MOL koji iz sjene upravlja tvrtkom.

Dakle, kupnjom MOL-ova paketa Ininih dionica Vlada si osigurava samostalan izbor budućeg strateškog partnera u Ini.

Tko je spreman za Inu?

Naši sugovornici tvrde kako nije nerealan scenarij da je strateški partner već pronađen, ali se čeka da prvo Hrvatska otkupi dionice. U tom bi slučaju bilo logično podizanje kratkoročnog kredita na razdoblje od 6 do 12 mjeseci. Tada bi Vlada novcem koji bi dobila od prodaje dionica strateškom partneru otplatila kredit. Upitno je hoće li Vlada prije izbora ići na prodaju Ine novom strateškom partneru. Javnost bi, najvjerojatnije, pozdravila kupnju MOL-ova paketa dionica. No, upitno je bi li pozdravila novu prodaju nekom strancu i kako bi se to odrazilo na rezultate izbora.

MAĐARSKI ANALITIČARI O CIJENI ‘MOL bi sve dao za 2 milijarde dolara’

“Ako pregovori s hrvatskom Vladom o Ini ne uspiju, a Vlada i dalje bude nastojala zadobiti državnu kontrolu u Ini, MOL će prodati svoj udjel u Ini od 49,1 posto”, piše u priopćenju MOL-a u kojem reagiraju na najavu ministra Ivana Vrdoljaka da Hrvatska namjerava otkupiti Ininine dionice.

“Ako hrvatska Vlada cilja uspostaviti državnu kontrolu nad Inom, unatoč uznapredovaloj fazi privatizacije, MOL će zatražiti od Vladina kabineta da putem službenih kanala iskaže namjeru o otkupu udjela u Ini, na isti način kao i druge zainteresirane strane za kupnju tog udjela”, napominju u toj tvrtki. Direktor Gazproma Aleksandar Miller za nedavnog je posjeta Zagrebu rekao predsjedniku Ivi Josipoviću da intenzivno pregovaraju s MOL-om o kupnji Ininih dionica.

Ako pregovori s hrvatskom Vladom budu uspješni i Ina nastavi poslovati prema tržišnim načelima, to će u dugome roku stvoriti rast i uvećavati vrijednost dioničarima, smatraju u MOL-u.

Analitičari u mađarskoj smatraju da bi MOL bi zadovoljan s 2 milijarde dolara za svojih 49,1 posto dionica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:58