ELITNA LOKACIJA

Plan za plaćanje stana u New Yorku: Bivši dečko Petre Sanader je izmislio tvrtku i otvorio web stranicu da prikrije trag 41.000 USD

Dečko Sanaderove kćeri otvorio je domenu 9. listopada 2009., a adresa je Irwing Place, New York, gdje su živjeli

ZAGREB - Iza tvrtke International Chemical Services Coporation koja je 1. rujna 2008. godine unajmila stan u poznatim Zeckendorf tornjevima na elitnoj lokaciji u New Yorku, krije se ime Andreja Dojkića, bivšeg dečka Petre Sanader.

Ime tvrtke hrvatskim je istražiteljima proslijedilo američko Ministarstvo domovinske sigurnosti, a iz njihovih dokumenata koji su postali dio dosjea Fimi-medija, vidi se da je stan unajmljen za Sanaderovu kćer i njenog tadašnjeg dečka Dojkića.

Tvtka international Chemical Services Corporation ima svoje internet stranice na adresi www.incscorporation.com, koje nude vrlo šture informacije o vrsti svog poslovanja. Djeluju neambiciozno i očigledno je da je u njih vrlo malo uloženo.

Zeckendorf tornjevi

Međutim, uvidom u registar internetskih domena, pod imenom osobe koja je registrirala domenu i koja se vodi kao administrator, navodi se ime Andreja Dojkića. Prema tim podacima, domena je registrirana 9. listopada 2009. godine, zadnja promjena zabilježena je 9. listopada 2011. godine, a domena je zakupljena do 9. listopada 2012. godine. Prilikom zakupa domene na kojoj su stranice tvrtke, Alen Dojkic je naveo adresu Irving Placea, New York, a upravo na toj adresi nalaze se Zeckendorf tornjevi u kojima je sa Petrom Sanader boravio u unajmljenom stanu.

Ovaj novi trag i pokušaj skrivanja pravog identiteta osoba za koje je stan unajmljen, USKOK je već počeo istraživati. Istražitelji će se sada usmjeriti na financijsko poslovanje tvrtke i otkriti je li možda Andrej Dojkić naveden i kao vlasnik tvrtke.

Promet tvrtke

Pored toga, prema podacima dostupnim na internetu, tvrtka ima godišnji promet nešto veći od 40 tisuća dolara i barem jednog zaposlenog. Istraga treba pokazati je li možda preko računa tvrtke plaćan najam stana (koji godišnje približno iznosi koliko i godišnja zarada tvrtke), a trag novca mogao bi istražitelje dovesti i do pravih financijera američke avanture Petre i Andreja, budući da je sama Petra Sanader tijekom ispitivanja koje je proveo FBI priznala da u SAD-u ne zarađuje niti centa.

Podaci koje je otkrio Jutarnji, ukazuju na to da je cijela operacija registriranja firme International Chemical Services Corporation bila paravan kako bi se sakrio dotok novca na američke račune, ali i identiteti osoba za koje je taj novac namjenjen. No, sve to još mora potvrditi istraga pokrenuta u USKOK-u, a koja se nadovezala na potragu za tajnim inozemnim računima Ive Sanadera. Za očekivati je da će se o tome pred istražiteljima morati očitovati i sam Andrej Dojkić.

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PRČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:26