KARDINAL I STUDENTI

Pitali su Bozanića: Moram li ja kao katolik odbiti zapošljavanje preko veze čak i ako je to jedini način da nađem posao?

 Ronald Goršić/CROPIX

ZAGREB - Oni analitičari koji govore o trendovima pada popularnosti Katoličke crkve među mladima u Hrvatskoj sigurno bi se iznenadili da su bili na preksinoćnjem susretu nadbiskupa zagrebačkog, kardinala Josipa Bozanića sa studentima u kinodvorani Forum zagrebačkog Studentskog doma “Stjepan Radić”.





Pozdrav suboraca

Doslovce krcata dvorana (studenti koji nisu mogli ući pratili su program ispred njezinih vrata) dočekala je kardinala euforičnim pljeskom i ovacijama, što je više podsjetilo na ozračje uobičajeno za rock-koncerte, nego za susrete s crkvenim velikodostojnicima. Jednake ovacije dobio je i kardinalov domaćin don Damir Stojić, sve popularniji studentski kapelan koji je nadbiskupa ugostio u dvorani i terminu u kojem obično održava vjeronauk za studente.

Nakon plesno-scenskog prikaza dramske skupine Mravs, kardinal je održao govor u kojemu je mladima rekao da suvremeno društvo proživljava “povratak Boga”.

Troškovi zgrade

- Za modernog čovjeka više nije pitanje postoji li Bog nego kako doći do njega - rekao je kardinal i podsjetio mlade na scenu iz kultnog filma “Matrix” u kojoj glavnoga lika Nea nakon buđenja iz virtualnog svijeta dočeka pozdrav njegovih suboraca: “Dobro došao u stvaran svijet”.

- Taj stvaran svijet pravih i autentičnih emocija jest Kristov svijet, a taj pozdrav koji ispunjava nadom svakome od vas upućuje Crkva - poručio je Bozanić.

Ležerniji i zanimljiviji dio večeri uslijedio je ipak nakon što su studenti počeli postavljati pitanja zagrebačkom nadbiskupu. Do tada se i kardinal vidno opustio i studentima rekao da ga mogu pitati što god žele. Tako je jedan student zamolio za komentar nedavnih medijskih napisa o “luksuznoj zgradi Hrvatske biskupske konferencije”.

- Morali smo sva tijela HBK okupiti na jednom mjestu jer je to bilo najekonomičnije rješenje. Osobno sam bio za to da zgrada bude jednostavnija, ali postojale su urbanističke i arhitektonske uvjetovanosti koje se nije moglo izbjeći. Napisi u medijima o troškovima izgradnje nisu točni, oni su puno manji - ustvrdio je kardinal.

Jedan student je pitao kada će blaženi Alojzije Stepinac biti proglašen svetim.

- Nakon Papina posjeta Zagrebu i njegove molitve na grobu blaženika očekujemo brze vijesti o kanonizaciji - odgovorio je kardinal, a na pitanje kako komentira to da je “većinski katolička Hrvatska za predsjednika izabrala agnostika” Bozanić je odgovorio da “Crkva poštuje izbor naroda”.

Jedna studentica zagrebačkog Učiteljskog fakulteta upozorila je da na tom fakultetu postoji kolegij filozofija odgoja koji sadrži “antikatolički pristup” problemima obrazovanja.

- Nažalost, to mi nije prvi glas o tome. Mi katolici ne smijemo šutjeti kada se takve stvari događaju. Predlažem da vi mladi ponudite rješenja kako se boriti za naša prava, a ja ću vam pomoći - odgovorio joj je kardinal.

“Moram li ja kao katolik odbiti zapošljavanje preko veze čak i ako je to jedini način da nađem posao”, pitao je student koji će uskoro završiti studij.

- Ne smijemo vjerovati da je u današnjem svijetu nemoguće slijediti vlastita načela. Mentalitet koji tvrdi da nije moguće uspjeti nego samo odabirom lošeg puta pogrešan je i protiv njega se treba boriti - pokušao je kardinal ohrabriti mladog vjernika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:54