OBRATILA SE MINISTRU

PISMO SAMOHRANE MAJKE LALOVCU 'Nisam špekulant, evo ovako se dolazi do velikog duga'

Split, 121012.Ovih dana na adresu gradana Splita poceli su stizati racuni Elektrodalmacije sa vecim odnosno skupljim racunima za struju.Foto: Josko Ponos / CROPIX
 Joško Ponoš / CROPIX

Nakon gostovanja ministra financija Borisa Lalovca u emisiji Pressing na televiziji N1 , jedna gledateljica poslala je otvoreno pismo u kojem se obraća ministru.

Njezino pismo prenosimo u cijelosti:

'Poštovani Ministre,

Potaknuta tekstom koji citira Vašu izjavu, želim pojasniti svu apsurdnost naziva 'špekulant' kojim ste, na neki način, nazvali i mene.

Citat: "Više želimo time kazniti špekulante. Preko tri tisuće građana dužno je preko 15 milijardi kuna, a 150 tisuća siromašnih svega 400 milijuna kuna. Kako su ovi koji su dužni milijune uopće mogli doći u situaciju da su im računi blokirani na milijun kuna. Među takvima ima i umirovljenika ili građana čiji su prihodi jako skromni. Postavlja se pitanje kako su to ostvarili. Lova se nalazi kod ovih tri tisuće ljudi".

Vrlo reducirano - kako se može doći do 'velikog iznosa duga':

- razumna sam i odgovorna osoba, imam više od 22 godine staža, samohrani roditelj sam od 1993.g., uvijek sam samostalno i odgovorno vodila vlastiti život i svoju malu dvočlanu obitelj

- 2005.g. sam sklopila kreditni ugovor sa ZGB, stambeni kredit u CHF (42.000 CHF, cca 21.000 EUR prema tadašnjem tečaju), na 30 godina, i tada 'minornu' preostalu kreditnu obvezu (stari stambeni kredit ZGB) zatvorila novom kreditnom obvezom, a ostatak iskoristila za adaptaciju stana.

- imala sam 40 godina, i objektivno - to je bila dobra i razumna odluka, mjesečna obveza je bila prihvatljiva (cca 1.000 kn), riješila sam trajno stambeno pitanje svoje i sina (samohrani sam roditelj)

- uredno sam ispunjavala obveze preuzete ugovorom o kreditu (kao i sve ostale obveze koje kao građanin možete imati)

- 2009. ostala sam bez posla i prihoda

- DANAS - i dalje sam bez posla i prihoda, pritisnuta brojnim ovrhama i nalazim se pred mogućim gubitkom doma (jedine nekretnine koju posjedujemo, sin i ja)

- DANAS, samo ZGB potražuje ovrhom više od 500.000 kn (cca 66.000 EUR), sa kamatama, ovršnim troškovima, ali po osnovi duga kojem i nije utvrđena stvarna vrijednost, s obzirom na nove elemente potvrđene u nedavnoj sudskoj praksi (banke u slučaju kredita ugovorenih u valuti CHF) - gdje, na žalost, država nije zauzela jasan stav prema bankama, pa banke nisu jednoobrazno i odgovorno same morale primijeniti nove kriterije i umanjiti dug korisnicima svojih kreditnih plasmana u CHF.

Pitam se jesam li ja 'špekulant skromnih prihoda, kod kojeg se nalazi lova'?

Vjerujem da kao razumna i inteligentna osoba možete ovom slikom dobiti uvid u situaciju o kojoj možda niste razmišljali, na ovaj način, i možda naziv 'špekulant' dodijeliti nekom drugom, u ovoj priči. Ja sam više očajnik na vjetrometini događaja izvan kontrole, individualac bez zaleđa.

Postoje načini (i države u kojima se primjenjuju) koji preveniraju situaciju u kojoj se, konačno i na žalost, osobno nalazim. U trenutku gubitka posla ili bilo kojeg drugog razloga iznenadne i neočekivane nesolventnosti, u Velikoj Britaniji npr., možete zaustaviti procese kojima vam se dug ukamaćuje, utužuje, ovršuje.... na određeni period (4 godine, V.B.), u kojem se vam se pruža prilika konsolidacije, a država vam stvara uvjete koji pomažu u tome (gospodarska situacija, mjere...).

Želim Vam puno uspjeha u radu, svome djetetu želim da završi fakultet i nađe bolje mjesto na svijetu, a svima nama želim puno sretnije društvo.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:37