JUTRO POSLIJE

PIŠE JELENA LOVRIĆ Ugodni razgovori u New Yorku: je li predsjednici Hrvatske Tomislav Nikolić zaista bliži od Zorana Milanovića?

 Press služba ureda Tomislava Nikolića

Idemo uzeti svoju državu u svoje ruke - pozvala je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović Hrvate u New Yorku, na druženju organiziranom u pauzi njenog sudjelovanja na zasjedanju Opće skupštine UN-a. Uobičajeno se pritom založila za prevladavanje ideoloških podjela u hrvatskom društvu te međusobno poštovanje i uvažavanje. Svejedno, njena je izjava potpuno zbunjujuća, pače i zabrinjavajuća.

Potpuno je nejasno na čije je ruke predsjednica zapravo mislila. Koga to poziva da u svoje ruke preuzme Hrvatsku? Pa, država je već u njenim rukama. Ona je šefica države, nije neka marginalka koja sanja o tome da se domogne poluga vlasti. Kad se Franjo Tuđman devedesetih služio tom parolom, impliciralo se da Hrvati sami trebaju odlučivati o svojoj sudbini. Ali i to je apsolvirano. Hrvatska već četvrt stoljeća samostalno kroji svoju sudbinu. Hrvatska je država u hrvatskim rukama. Ili gospođa Kitarović možda govori kao šefica opozicije? Njezina bi izjava samo u tom kontekstu imala nekakvog smisla. Ako je poziv da njen HDZ preuzme državu u svoje ruke. Dakle, uključila se u HDZ-ovu predizbornu kampanju ili sipa naučene fraze, ne misleći što bi one imale značiti.

Jednako je zbunjujući razgovor Kolinde Grabar Kitarović s kolegom iz Srbije Tomislavom Nikolićem, o kojem je hrvatska javnost mogla saznati iz ureda predsjednika Srbije. Hrvatska predsjednica javnost detaljno izvještava o svojim susretima u New Yorku, ali o ovome ni riječi. A Nikolić, uz snimku njihova srdačnog čavrljanja na prijemu kod njemačke kancelarke Merkel, navodi da su „razgovarali o krizi u odnosima između dvije zemlje, koju je izazvala Vlada Republike Hrvatske“. Je li šefica hrvatske države zaista sudjelovala u razgovoru u kojem je hrvatska Vlada optužena za izazivanje krize u bilateralnim odnosima? Ona se od takve interpretacije nije ogradila. Niti je hrvatskoj javnosti dala svoje viđenje razgovora s Nikolićem. Takvo se ponašanje posve uklapa u potpuno dezorijentirane izjave koje dolaze iz HDZ-ova tabora, a koje sugeriraju da su im mađarski premijer Orban, pa, izgleda, i Nikolić, mnogo bliži od hrvatske Vlade i premijera Milanovića.

.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:35