KOME NJEN ODLAZAK KORISTI I ZAŠTO

PIŠE JELENA LOVRIĆ Tko je smijenio Mirelu Holy: Čačić ili Milanović?

 Jure Mišković/CROPIX

Žurne i neovlaštene izjave potpredsjednika Vlade Radimira Čačića da projekti Plomin i Ombla idu dalje smještaju smjenu Mirele Holy u krajnje problematičan kontekst. Njena je politička intervencija u HŽ-u bila nedopustiva, Zoran Milanović taj je slučaj iskoristio za demonstriranje visokih moralnih standarda kojih će se, navodno, držati u njegovoj Vladi. Ali, i prije nego se istraže misteriozni putevi provaljivanja ministričinih mailova, postaje razvidno da njenu iznuđenu ostavku neki vide kao priliku za slavlje. Kome njen odlazak koristi i zašto, to je pitanje zanimljivije od onoga tko je kome što doturio.

Poraz Mirele Holy potpredsjednik Čačić munjevitom je brzinom iskoristio da proglasi svoju pobjedu. O njihovim neslaganjima oko nekih krupnih energetskih projekata (termoelektrana Plomin i hidroelektrana Ombla) javnost je već obaviještena.

Novog ministra okoliša čuvat će policija! Zmajlović: 'Ne bojim se prijetnji. U gospodarenje otpadom uvest ću red'

Za razliku od premijera Milanovića, koji dosadašnju ministricu zaštite okoliša i na rastanku na sva usta hvali i zaklinje se da će njen nasljednik nastaviti tamo gdje je ona stala, Čačić je već u dva navrata, jučer i prekjučer, šutnuo sve što je Holy radila. Najavio je da će se realizirati svi zacrtani, pa i osporavani projekti te će Vlada, rekao je, uskoro donijeti odluku da Plomin i Ombla idu dalje.

Insinuirao je da u Vladi dostavljenim, negativnim revizorskim izvještajima o opravdanosti podzemne akumulacije HE Ombla “nešto smrdi”.

Premijer Milanović istodobno izjavljuje da o konkretnim projektima još nema stava te da priređene studije tek treba razmotriti. Premda se Kukuriku koalicija u svom predizbornom programu izjasnila protiv projekta Ombla kao ekonomski neracionalnog i ekološki neprihvatljivog.

Vrlo brzo vidjet će se čija je jača: kormilari li Vladinim odlukama premijer ili Milanović tek opslužuje terminatorsku volju svog potpredsjednika. U tom kontekstu onda treba tražiti i pravo značenje odluke o smjeni ministrice Holy.

Ispovijest Gorana Mazije: Zbog moje je žene smijenjena Holy, a ja sam autor zelene studije kojom smo rekli NE Ombli! Čačić: Tu nešto smrdi

Zbog njenog odlaska šampanjac sada, izgleda, otvaraju i razni, kako ih Holy naziva, kraljevi smeća. Koji su se njenim najavama o uvođenju reda osjetili ugroženima, pa su je pokušali prepasti i slomiti, šaljući joj prijetnje smrću i užasne poruke da će je reciklirati i spaliti. Riječ je o pravoj prljavoj mafiji.

U zbrinjavanju otpada vrte se ogromni novci i caruje kriminal. Vlada svoju entuzijastičnu i hrabru ministricu nije uspjela zaštititi od prijetnji, nego je rezolutnom odlukom o njenoj smjeni obradovala i ohrabrila one koji joj rade o glavi. U ovom trenutku čini se da prljavci pobjeđuju.

Njen nasljednik na ministarskom mjestu bit će na velikom ispitu. Po njegovom će se radu mjeriti je li Holy morala otići zato što je previše čačkala. Sigurno je da moćni i bogati lobiji “kraljeva smeća” imaju svoje ljude u državnoj upravi i gdje god treba.

Na koncu, premijer Milanović sada mora pokazati da visoka moralna načela vrijede ne samo u jednom slučaju, nego ih njegova Vlada strogo poštuje uvijek i na svakom mjestu. Mora pokazati da ono što je zabranjeno Holy nije dopušteno nekim drugim ministrima.

Koji su možda dovoljno iskusni pa ne ostavljaju traga u mailovima. Uostalom, kad bi se Vlada rigorozno protivila svakom kadrovskom pogodovanju, vjerojatno joj se ne bi moglo dogoditi da i sama osniva urede s jednim jedinim ciljem - zbrinjavanja stranačkih zaslužnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:43