JUTRO POSLIJE

PIŠE JELENA LOVRIĆ Premijerovo šaranje: Je li zatvaranje granice sa Srbijom kopija Orbanova građenja zidova?

 CROPIX

ZAGREB - 'Šaraj malo, brate, šaraj' - to je recept što ga je premijer Zoran Milanović preporučio svom kolegi u Srbiji, tražeći od njega da izbjeglice s istoka prestane distribuirati samo u Hrvatsku. Služeći se rječnikom vica otvaranje granice na Bajakovu svom je sugovorniku, premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, uvjetovao šaranjem, odnosno preusmjeravanjem izbjegličkih kolona prema Mađarskoj i Rumunjskoj. Domaćoj je javnosti kasnije objasnio da su prijetnje Beograda uvođenjem protumjera prazna puška. Ništa nam ne mogu, rekao je. Hrvatsku štiti status članice Europske unije. Srbija ne može uvesti nikakve kontra-mjere protiv Hrvatske, smatra Milanović, jer bi tako radila protiv EU, što Vučić sebi ne može dozvoliti.

Zatvaranje granice na Bajakovu za sav teretni promet Vlada koristi kao sredstvo pritiska na Srbiju. Premijer je uvjeren da je Beograd u svojevrsnom dealu s Budimpeštom. Ali, blokada granice šteti ne samo Srbiji, nego i Hrvatskoj. Teško pogađa i hrvatsko gospodarstvo. Hrvatska gospodarska komora već je izračunala da obustavom prometa na Bajakovu hrvatski može trpjeti štetu od milijun eura dnevno. Hrvatski je premijer u svom nadigravanju s Vučićem tu sitnicu zanemario. Kao što mu ni inače gospodarstvo nije u fokusu.

Osim toga, zašto bi zatvaranje glavne prometnice između Hrvatske i Srbije bilo drugačije od onoga što na svojim granicama radi Mađarska? Ljudi svakako nisu krumpiri, ali ni promet krumpira nije nevažan. Ovdje, doduše, nema bodljikave žice ni zidova, transfer roba hermetički je zaustavljen političkom odlukom. Ne izgleda tako grubo, ali jednako je neprihvatljivo. Milanovićev je posao da problem izbjeglica rješava razgovorom s čelnicima država kojih se taj problem tiče. Odlično je da o tome razgovara s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, što ovih dana intenzivno radi, ali jednako tako mora komunicirati i s najbližim susjedima. Bahata poruka da mu Srbija ništa ne može nesimpatična je kopija Orbanova rukopisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:50