GOVOR O STANJU UNIJE

PICULA KRITIZIRAO BARROSA 'U svom govoru niste spomenuli proširenje i Hrvatsku, a trebali ste'

Oporavak od krize je na vidiku, poručio je šef Komisije, a ubrzo mu je odgovorio Hrvat
 AFP/Davor Žunić/CROPIX

BRUXELLES - Oporavak od krize je na vidiku, ali Europska unija i dalje mora provesti reforme, a eurozona što prije osposobiti bankarsku uniju, poručio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u svom godišnjem govoru o stanju unije.

- Nemojmo se zavaravati. Nema povratka na staro. Neki ljudi vjeruju da će nakon ovoga sve ponovno biti onako kako je bilo. Oni griješe. Nećemo se vratiti na "staru" normalu, moramo oblikovati "novu" normalu – rekao je Barroso pred plenarnom skupštinom Europskog parlamenta u Strasbourgu.

U eurozoni se ovog proljeća vratio gospodarski rast nakon najduže recesije od uvođenja eura, no Barroso je podsjetio da EU i dalje muči visoka nezaposlenost.

- Oporavak je na vidiku. To nas mora potaknuti da nastavimo sa svojim naporima. Dužni smo to naših 26 milijuna nezaposlenih. S krhkim oporavkom, najveći rizik koji vidim je politički - rekao je Barroso.

Unija se sada mora fokusirati na ekonomski rast jer to bi trebalo riješiti najhitniji problem nezaposlenosti, rekao je Barroso, te dodao da što prije treba uspostaviti bankarsku uniju jer samo tako će se "osigurati da porezni obveznici neće više biti prvi u redu za plaćanje" za propast banaka.

Europski parlament sutra glasa o prvom stupu bankarske unije kojim bi se nadzor nad najvećim europskim bankama prebacio na Europsku središnju banku.

'Građani ostaju suočeni s ozbiljnim neizvjesnostima. To je opomena svima, ali vi ste među najodgovornijima'

SDP-ov eurozastupnik Tonino Picula kritizirao je u srijedu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa što u svom govoru o stanju Unije nije spomenuo Hrvatsku i njezin ulazak u EU-u, a HDZ-ova Dubravka Šuica govorila je protiv podjela u Europi.

Barroso je u srijedu pred zastupnicima Europskog parlamenta održao govor o stanju Unije, nakon čega je uslijedila rasprava. Picula je zamjerio Barrosu što u svom govoru nije spomenuo proširenje, ni Hrvatsku koja je od 1. srpnja ove godine 28. članica. "Hrvatska prva zemlja koja je ušla u Uniju nakon stupanja na snagu Lisabonskog sporazuma što je zajednički uspjeh same Hrvatske, institucija EU i, svakako, vaše Komisije”, rekao je Picula.

"Niste spomenuli proširenje, kao ni Hrvatsku, a trebali ste jer se našim proširenjem olakšava rješavanje situacije u regiji. Kao najnovija članica, dokazat ćemo kako proširenje Unije na Hrvatsku olakšava traženje europskog riješenja i za regionalne napetosti, budući da situacija na jugoistoku našeg kontinenta ostaje i dalje složena", objasnio je SDP-ovac, a prenosi RTL.

Picula je također kritizirao drastičnu politiku štednje, kazavši da europska politika i dalje jednostrano naglašava tržište i monetarnu dimenziju, a zapostavlja socijalnu politiku i politiku zapošljavanja.

"Visoka nezaposlenost mladih, žena i starijih radnika, potpuno je izmijenila strukturu zaposlenosti u velikom dijelu Unije. Statistički podaci pokazuju da će svaka nova europska generacija biti manje zastupljena u trajnom zapošljavanju od generacije prije nje. Dakle, i u Europskoj godini građana, građani ostaju suočeni s ozbiljnim europskim socijalnim i gospodarskim neizvjesnostima. To je opomena svima, ali vi ste među najodgovornijima", poručio je Picula Barrosu.

HDZ-ova zastupnica Dubravka Šuica izjasnila se protiv podjele EU-a na bogate i siromašne. "Nadam se da će građani i u mojoj Hrvatskoj imati iste mogućnosti kao i građani ostalih članica. Europska unija je omogućila onima koji su nekada bili neprijatelji da danas sjede za istim stolom. Stoga, pozdravljam nastavak proširenja, ne smijemo podijeliti Europu na bogate i siromašne, na one koji su u eurozoni i one koji nisu, na sjever i jug", rekla je Šuica. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:40