BITKA ZA VLAST

PETROV 'Imamo parlamentarnu većinu, Karamarko i ja smo predsjednici pokazali 78 potpisa, nadam se da ćemo do sutra u 18 sati definirati mandatara'

Božo Petrov i Tomislav Karamarko zajedno su došli na konzultacije na Pantovčak
 Boris Kovacev / CROPIX

NOVO 18.20 - Božo Petrov i Tomislav Karamarko završilo su s konzultacijama s predsjednicom, a prvi čovjek HDZ-a odmah je rekao da su predsjednici pokazali 78 potpisa.

- 63 su naša i 15 od MOST-a, ali imamo najavu da će ih biti još. Sutra se nastavljaju konzultacije kada bi trebali predložiti i mandatara.

Božo Petrov potvrdio je riječi Karamarka

- Nadam se da ćemo sutra do 18 sati definirati stručnog nestranačkog mandatara. To nam je od početka bio cilj, toliko smo o tome trubili da ljude već bole uši. - rekao je Božo Petrov i nadovezao se na prekid suradnje s koalicijom Hrvatska raste:

- Sve do jutros za mene je to bila ugodna suradnja. Tražili smo od Milanovića osam ministarstava, danas je trebalo doći do usuglašavanja, ali sve je propalo. Danas smo o tome kratko pričali s Domoljubnom koalicijom... Što se tiče sukoba sa SDP-om, nema šanse da odgovorim koga su to zvali. Mene je to sramota. Ljudi su dobivali razne poruke, ali su ostali dosljedni.

Šef MOST-a nije htio otkriti tko će biti mandatar.

- U roku 24 sata ćemo doći do mandatara. Najvažnije je da danas imamo parlamentarnu većinu. Imamo svoje prijedloge, ima i Domoljubna koalicija, vjerujem da ćemo se usuglasiti.

Petrov je nekoliko puta naglasio kako ovo nije koalicija, već suradnja.

Na prozivke iz SDP-a da je provedena cijela policijska i obavještajna akcija, kazao je:

- Sve što se događalo zadnjih pet tjedana dovoljno govori tko laže. Zar nije sam Milanović nedavno izašao i rekao: 'Molim da izađete iz Mosta i pridružite se koaliciji Hrvatska raste'. Prešli su sve granice - kazao je Petrov.

--------------------

18.05 - Prvi čovjek Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko i čelnik Mosta Božo Petrov stigli su koju minutu prije 18 sati na Pantovčak na nastavak konzultacija kod predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović o mandataru Vlade.

Očekuje se da će razgovor trajati oko pola sata nakon čega će dati izjave novinarima, a potom bi se javnosti trebala obratiti predsjednica Republike.

--------------------

17:32 - Sastanak Nacionalnog vijeća Mosta je završen. Božo Petrov obratio se novinarima ispred središnjice u Smičiklasovoj. Potvrdio je da ide prema Pantovčaku:

- Nakon ovog što se danas dogodilo, mi ćemo sada od predsjednice tražiti novih 24 sata da se dogovorimo s Domoljubnom koalicijiom. Jučerašnji dopis iz Domoljubne koalicije jasno govori da se oni slažu s reformskom vladom. Tripartitna vlada? Kada jedna strana izda povjerenje, onda je ta priča potpuno suvišna...

Petrov tvrdi da nema podjele u MOST-u.

- Složni smo, nosim predsjednici svih 15 potpisa.

Čelnik MOST-a se još jednom osvrnuo na naprasni prekid pregovora s koalicijom Hrvatska raste.

- Dogovorili smo se da nećemo s imenima, ali u SDP-u dobro znaju tko je zvao naše članove. Ja sigurno neću otvarati lov na vještice...

--------------------

17.13 - Ured predsjednice upravo je objavio da je četvrti krug konzultacija zakazan za 18 sati. Na konzultacije dolaze samo predstavnici Mosta i Domoljubnem koalicije.

--------------------

HDZ je, kako doznajemo, krenuo u hitnu akciju prikupljanja potpisa kako bi predvečer s njima došli na Pantovčak predsjednici Kolindi Grabar Kitarović. To je novi termin kada bi se predsjednica, nakon održanih konzultacija, trebala obratiti javnosti.

Informaciju nam je neslužbeno potvrdilo nekoliko utjecajnih članova HDZ-a s tim da su nam dvojica kazala kako “nisu sigurni hoće li do tog vremena uspjeti prikupiti potpise”. No, iz vrha HDZ-a službeno takve informacije demantiraju.

- Nije točno da skupljamo potpise. Mi sada čekamo odgovor Mosta na naše pismo i obraćanje predsjednice – kazali su u vrhu HDZ-a u kojem I dalje pozivaju Most na razgovore.

HDZ je u međuvremenu osigurao podršku zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, odnosno njegova dva glasa, budući da u gradskoj Skupštini HDZ-ovci podržavaju proračun kakav je predložio Bandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:50