PRVI AMERIČKI VELEPOSLANIK U RH

Peter Galbraith o Oluji: Etničkog čišćenja nije bilo jer vojska nije nikoga protjerala

'Hrvati moraju imati nešto znati. Ono što su učinili je bez presedana jer pobijedili su u ratu, a svejedno su izručili svoje generale', rekao je Galbraith
zagreb 120507Peter Woodard Galbraith u hotelu Esplanadafoto Boris Kovacev-jl2-
 Boris Kovačev / CROPIX

Presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču predmet je kojim se kompletna politička garnitura u Hrvatskoj posljednjih dana ponajviše bavi .

Tim povodom su u Dnevniku 3 HRT-a gostovali Peter W. Galbraith, koji je u vrijeme akcije Oluja bio američki veleposlanik u Hrvatskoj, te Mate Granić, koji je u vrijeme Oluje bio ministar vanjskih poslova. Obojica su istaknuli više puta kako presuda nije osuda rata, kako ne dovodi u pitanje legitimitet akcije, a posebno ne države Hrvatske kao takve.

- Hrvati moraju nešto znati. Ono što su učinili je bez presedana jer su pobijedili u ratu, a svejedno su izručili svoje generale. Sjedinjene Američke Države to, primjerice, nikada ne bi učinile. Ali to je samo potvrda koliko se Hrvatska promijenila od vremena predsjednika Franje Tuđmana. Pretvorila se u demokratsku državu u kojoj postoji vladavina prava - rekao je Galbraith i dodao kako je Hrvatska postala suvremeno demokratsko društvo.

S obzirom na funkciju koju je obavljao u vrijeme Domovinskog rata, Galbraith je iznimno značajan faktor kada su svjedočanstva iz tog vremena pitanju. Posebno ono o etničkom čišćenju u vrijeme Oluje, ali i nakon nje.

- Etničkog čišćenja nije bilo jer vojska nije nikoga protjerala , stanovništvo je samo pobjeglo. Možda su imali opravdan razlog, ali teritorij su napustili prije dolaska hrvatskih vojnih snaga - ustvrdio je nekadašnji američki veleposlanik u Hrvatskoj.

Ali nije sve što je govorio bilo u tonu "niste krivi, presuda je loša" već je itekako podsjetio na detalje zbog kojih su Gotovina i Markač dobili tolike kazne.

- Tužiteljstvo se oslanjalo na brijunski sastanak, kojim su željeli dokazati kako je postojala namjera trajnog progona Srba s područja Krajine. U prilog im je išlo to što je Tuđman u više navrata upozoren da pazi na civile, ali svejedno je dopustio da se dogode ubojstva, palež i pljačka - kazao je Galbraith.

Upravo to smatra najvećom mrljom cijele akcije, kojoj je 1. kolovoza 'zeleno svjetlo' dao i SAD.

- Kazali smo da razumijemo potrebu operacije i kako joj se ne protivimo jer je njen cilj bio i spas Bihaća koji se nalazio pod opsadom Srba iz Krajina, ali i bosanskih Srba koji su počinili zločine u Srebrenici. Baš sam zato upozorio Tuđmana da mora zaštiti civile, ali on se na to oglušio - prisjetio se tih dana prije akcije Oluja.

Tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić potvrdio je većinu Galbraithovih riječi, ali o presudi nije govorio pomirljivim tonom jer je i sam bio u Haagu te kao svjedok tamo proveo dvadeset sati.

- Presuda je sramotna i nepravedna. Pravda nije zadovoljena i treba učiniti sve kako bismo je poništili. Cilj akcije Oluja bio je osloboditi okupirana područja, a ne provesti etničko čišćenje. Teza o protjerivanju i onemogućavanju povratka Srba ne stoji jer je Hrvatska već u travnju 1998. godine donijela plan o povratku izbjeglih Srba - rekao je Granić i dodao kako tribunal očito nije želio čuti što obrana ima za reći.

Zbog svih tih, kako tvrdi, propusta u slučaju Gotovine i Markača smatra kako je potrebno obrani pomoći na sve moguće načine i da u žalbi treba posebno naglasiti kontekst vremena i prostora.

- Treba shvatiti što se događalo u to vrijeme. Bihaću je prijetila sudbina Srebrenice , nakon koje Bošnjacima nije pomogao nitko osim Hrvatske. Pobunjeni Srbi su pritom odbili sve prijedloge za mir, a među njima i plan Z4, u čijem je stvaranju sudjelovao i sam Peter Galbraith. Zato sam na Tuđmanov upit o potrebi vojne operacije rekao kako je pravi trenutak za nju. Ali naglasio sam da se moraju poštivati Ženevska konvencija, međunarodno pravo i običajno pravo rata, nakon čega bismo prošli samo s predsjednikovom izjavom o cijeloj akciji - kazao je tadašnji ministar vanjskih poslova i spomenuo kako ga je Tuđman za savjet upitao nakon brijunskog sastanka na kojem nije bio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:33