ŠEF SABORSKOG ODBORA ZA USTAV PEĐA GRBIN:

Peđa Grbin: 'Ustavni sud nije u pravu, nećemo dopustiti kršenje ljudskih prava'

‘Naša je poruka: pazite što radite. Ako idete u referendum, onda više nema varanja’, rekao nam je jedan ustavni sudac
 Davor Pongračić/CROPIX

Ustavni sud dao je do znanja izvršnoj i zakonodavnoj vlasti da neće biti samo promatrač referenduma o braku, već će se aktivno uključiti u taj sporni pokušaj dopune Ustava.

Iz neslužbenih razgovora s ustavnim sucima dâ se zaključiti da će Ustavni sud u ovom slučaju koristiti sve svoje ovlasti.

Referendum raspisuju

A njegove su ovlasti u provođenju referenduma velike: samostalno, bez ičije inicijative, može provoditi nadzor nad zakonitošću i ustavnošću referenduma, a na zahtjev se može uključiti i u postreferendumski spor zbog promjene Ustava.

“Naša je poruka: pazite što radite. Ako idete u referendum, morate biti svjesni u što se upuštate. Ako provedete referendum, onda više nema varanja”, rekao nam je danas jedan ustavni sudac.

Da će ustavni suci posegnuti za svim raspoloživim mehanizmima pokazalo je njihovo upozorenje od ponedjeljka: prvi je to put da je Ustavni sud reagirao prije donošenja neke odluke u Saboru. I dok oporba, pa i ona lijeva, pozdravlja takav angažman ustavnih sudaca, vladajući kažu da će poštovati upozorenje Ustavnog suda, ali mu zamjeraju nebrigu za sadržaj Ustava.

“Kao legalisti, naravno da ne možemo postupati protivno odluci Ustavnog suda, bez obzira koliko se s njom ne slagali, i formalno i sadržajno. Sljedećeg tjedna Sabor će raspravljati o tome, ne mogu prejudicirati odluku o raspisivanju referenduma, ali vjerujem da će referendum biti raspisan. No, vladajuća većina poručuje da nećemo dopustiti kršenje bilo čijih prava u Hrvatskoj i da ćemo učiniti sve da hrvatski građani budu zaštićeni”, rekao je predsjednik saborskog Odbora za Ustav SDP-ovac Peđa Grbin. Vladajući zamjeraju ustavnim sucima što se nisu očitovali o sadržaju referendumskog pitanja, u HNS-u su zbog toga zaprepašteni.

Otvoreno likovanje

“Referendumsko pitanje itekako zadire u sam sadržaj Ustava jer se njime dovode u pitanja Ustavom zajamčena ljudska prava. Ustavne suce pitam: zašto dopuštate pokretačima referenduma da dovode u pitanje bilo koju vrstu ljudskih prava i sloboda? Kuda mi to idemo?” pita u ime HNS-a zastupnik Petar Baranović.

U Ustavnom sudu su, čuli smo, jednako tako zaprepašteni što ih je Sabor zaobišao pri odlučivanju o pokretanju referenduma. Naime, ustavni su suci očekivali da će Sabor od njih zatražiti mišljenje o referendumskom pitanju, pogotovo zato što je kontroverzno.

No to nije učinjeno jer su u Kukuriku koaliciji računali da će Ustavni sud ionako stati na stranu onih koji žele referendum o braku.

Oporba je, očekivano, pozdravila postupak Ustavnog suda koji očito postaje nezaobilazan politički faktor. Ono što ne može oporba, već su nekoliko puta učinili ustavni suci. Sve je počelo s ukidanjem zdravstvenog odgoja, koji je bio crvena krpa HDZ-u. Ustavni je sud kasnije ukinuo retroaktivno oporezivanje dobiti, Pravilnik o uvjetima za izbor u znanstvena znanja, kriterij po kojem se oporezuju novine.

HDZ-ov ustavnopravni stručnjak Vladimir Šeks danas je otvoreno likovao.

“Teško mi je procijeniti što je bila namjera SDP-a, ostavio bih da to obrazloži predsjednik Odbora za Ustav, kolega Grbin. Ali, ako dođe do pozitivne odluke na referendumu, da je brak životna zajednica žene i muškarca, ona se ugrađuje u članku 62 Ustava. U skladu s Poslovnikom hrvatskog Sabora, to veliko zadovoljstvo imat će predsjednik Odbora, kolega Grbin, da vlastoručno ugradi u Ustav da je brak životna zajednica žene i muškarca”, objasnio je Šeks.

Lesar i 101 glas

Na pitanje može li se izvesti još kakav manevar da se to izigra, Šeks je rekao: “Moguće je napraviti neki salto mortale, ali to obično završi skokom, tako da onaj koji ga izvodi slomi vrat”.

S jednim dijelom upozorenja ustavnih sudaca vladajući se slažu, da je potrebno bolje urediti zakonodavni okvir za raspisivanje referenduma. Peđa Grbin zato kaže da će se vladajući potruditi da se već u okviru najavljenih ustavnih promjena uredi pravni okvir za referendum. To znači zapravo da bi vladajuća koalicija mogla prihvatiti ili kao svoje predložiti novo ustavno uređenje referenduma kakvo je predložio šef Laburista Dragutin Lesar.

“Lesarov prijedlog smatram prihvatljivim, ali za ustavne promjene treba 101 glas. Potrudit ćemo se da osiguramo potrebnu većinu”, reći će Grbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:09