OVO JOŠ NISTE PROČITALI

Pavošević: Novac za plaćanje na crno donosili su mi Jarnjak i Maček. Jarnjak mi je donio 2 mil. kuna zamotanih u paketu

Branka Pavošević tri je puta dala iskaz u USKOK-u, sve u srpnju ove godine. Jutarnji list ekskluzivno donosi njenu ispovijest

ZAGREB - Kada sam 2002. došla u HDZ na mjesto šefice računovodstva, HDZ je bio u dugovima pa je moj zadatak bio pokušati srediti plaćanja i uvesti red u računovodstvo. Prvi novac dobila sam na ruke 2003., osobno mi ga je predao Ivo Sanader. Sjećam se da mi je dao jednu veću količinu deviza, i to svih vrsta, a radilo se o protuvrijednosti od oko milijun kuna. Taj mi je novac predao u uredu, u središnjici HDZ-a. Ne mogu se sjetiti je li itko bio prisutan, sjećam se samo da je novac bio u jednoj poklon-vrećici - ispričala je, saznali smo, bivša blagajnica HDZ-a Branka Pavošević, navodeći da je taj novac položila na račun stranke i koristila ga za plaćanje računa.

HDZ je jučer oštro reagirao na dio njezina iskaza u kojem tvrdi da je 13 milijuna kuna iz crnog fonda otišlo vrhu stranke i estradnjacima za troškove predizborne kampanje 2005. HDZ to u priopćenju naziva “naručenim političkim podmetanjima, očito falsifikatima koji nemaju pravnih učinaka”.

Poruka iz HDZ-a

- Riječ je o namjeri neprijatelja HDZ-a i svih onih koji strahuju od otvorene i beskompromisne borbe protiv korupcije i kriminala, i ne mogu je prihvatiti, te žele falsifikatima namjerno i isključivo osobno diskreditirati predsjednicu Vlade Jadranku Kosor , stoji u priopćenju.

Bivša blagajnica, međutim, crni iznos od oko 13 milijuna kuna veže samo uz jednu, predizbornu kampanju 2003. U odnosu na druge dvije kampanje, predsjedničku 2005. i parlamentarnu 2007., spominje još najmanje 12 milijuna kuna.

- Direktor kampanje 2003. bio je Ratko Maček, koji je u isto vrijeme bio glasnogovornik stranke i bio je zadužen za financiranje. U stranci su za njega govorili da je on “Bog i batina” i da odlučuje o svim bitnim stvarima - ispričala je Pavošević, dodajući da joj je Maček u tom razdoblju više puta donosio novac, a da joj nije spominjao njegovo podrijetlo.

- Meni je osobno Ivo Sanader u samom početku rekao da novac koje dobijem od Ratka Mačeka i Branka Vukelića ne evidentiram kroz knjigovodstvo i blagajnu stranke, već da će on služiti za pokrivanje troškova na crno - rekla je bivša blagajnica, napominjući da je to za nju bio šok, ali da nije bila u poziciji bilo što kazati pa je poslušala predsjednika stranke.

Ustvrdila je da je stranka u 2003. raspolagala sa 10 do 13 milijuna kuna koji su bili uredno evidentirani te da je otprilike isti iznos stigao u stranku i potrošen je na kampanju mimo evidencije. Novac je primala i isplaćivala, kako je navela, prema uputama Ratka Mačeka.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:43