DIGAO UZBUNU U HDZ-U

Pašalić potpisao pristupnicu za HDZ! Kosor: To je protiv statuta, skupštinu je trebalo prekinuti!

Pašalić je najavio svoj povratak u stranku kada 'umjesto foteljaša u HDZ-u budu oni kojima je HDZ u srcu'

ZAGREB - Ivić Pašalić se vraća u Hrvatsku demokratsku zajednicu, javlja Dnevnik.hr .

U utorak navečer prilikom gostovanja na skupu ogranka HDZ-a u Remetama potpisao je pristupnicu za HDZ, svoju nekadašnju stranku.

- Moje gostovanje je bilo odziv na poziv koji sam dobio od ogranka, gdje sam došao kao gost. Silom prilike rekao sam što ja mislim o tome, kako stvari stoje u HDZ-u i naglasio sam razliku među onima kojima je HDZ u srcu i koji se bore za ideju i onima kojima je borba samo za fotelju. Htio sam i provjeriti što članstvo misli, to mi je puno važnije i bio sam jako zadovoljan s jednim ljudskim prijemom - rekao je Pašalić.

Dodaje da se želi vratiti u HDZ.

- Pristupnicu ću dati predsjedniku svog ogranka kada umjesto foteljaša u HDZ-u budu oni kojima je HDZ u srcu - naglasio je Pašalić.

Smatra da o HDZ-u moraju odlučivati članovi HDZ-a kojima je stranka u srcu.

- Moj adut su članovi HDZ-a, ja apeliram na njih da oni odluče o sudbini HDZ-a, a ne oni uski krugovi ili pojedinci koji su služili Sanaderu da dovede HDZ na optuženičku klupu - zaključio je Pašalić.

Podsjetimo, Jutarnji je list početkom veljače već pisao o vraćanju Ivića Pašalića u HDZ. Iako tada nije želio službeno iznositi stavove, pravdajući to “čekanjem pravog trenutka”, potvrdio je kako aktivno prati sve aktivnosti vezane za HDZ te da se želi vratiti u stranku.

Kosor: Za govor sam doznala tek jutros, neki moji kolege su znali već jučer

ZAGREB - Za govor Ivića Pašalića na izbornoj skupštini temeljnog ogranka Remete ja sam doznala tek jutros. Neki moji kolege su znali već jučer i žao mi je što o tome nisam obaviještena - komentirala je u srijedu predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

- Nakon što sam saznala za tu situaciju koja jest neuobičajena, ali i protustatutarna, razgovarala sam i s predsjednikom Gradskog odbora i sa predsjednikom Područnoga odbora i tražila da se zbog situacije koja je ne samo bila protiv statuta, nego i protivna našem propisniku, poništi i vjerujem da će u tom smislu i Područni odbor i Gradski odbor donijeti takve odluke već danas - komentirala je Kosor.

Ustvrdila je kako na toj izbornoj skupštini nije smio biti nitko tko nije član HDZ-a.

- A najmanje da još netko tko nije član naše stranke da održi govor kao počasni gost. To je protivno statutu i propisniku koji jasno kaže tko može doći i nazočiti, tko može govoriti. Po mom mišljenju, u najmanju ruku, tu je izbornu skupštinu trebalo prekinuti i trebalo je zamoliti sve one koji nisu članovi HDZ-a, da napuste tu izbornu skupštinu. To se nije učinilo. Bez obzira što je izabrano novo vodstvo temeljnoga ogranka, mislim da je regularno da se taj izbor ponovi i da se ponovno izabere predsjednik temeljnog ogranka i da se odabere novo vodstvo - ustvrdila je Kosor.

Na novinarski upit Kosor je ustvrdila kako je poznato da je Pašalića na izbore u TO HDZ Remete pozvao predsjednik temeljnog ogranka Damir Ilinčić, budući da gospodin Pašalić živi na tom području.

- Što će biti s time, o tome će se danas odlučivati na Područnom odboru, na čijem je čelu gospodin Stanko Gačić. Predsjednik ili predsjednica neće doći tamo i neće na ništa prisiljavati, ali sam tražila, jer je ovo protustatuarno da se izborna Skupština poništi, ali ćemo vidjeti je li još netko govorio, a nije smio. Govorili su tamo i neki drugi, koji nisu trebali govoriti kao počasni gosti jer nisu bili počasni gosti, nego su bili članovi koji su išli u izborni proces - zaključila je Kosor izjavom da "ako netko želi biti u izbornom procesu, ne može dobiti priliku da govori kao počasni gost i zapravo imati prednost automatsku pred drugima".

Kosor se osvrnula i na informaciju da na pristupnom upitniku Milana Kovača, koji je dragovoljno napustio HDZ 2002. godine i prešao u Hrvatski blok Ivića Pašalića, stoji "preporuka J. K." O tome u svom novom izdanju piše Globus.

- Insinuacije da ja stojim iza učlanjivanja nekih bivših članova HDZ-a u HDZ, konkretno Milan Kovač se spominje, i da je na njegovim formularima napomena da je on upisan u HDZ po mojoj preporuci, to nije točno - kazala je KOsor.

Novinarima je donjela pisanu izjavu gospodina Krune Jurgeca koji je, kazala je, stavio svoje inicijale na Kovačevu pristupnicu.

- Njegovi su inicijali K. J., a ako ih okrenete onda je J. K. Budući da on upisuje ne temelju formulara u našu centaralu, on je svugdje stavio napomenu da ih je on upisao, J. K. Jurgec Kruno. I ja sam mu danas tumačila da bi bilo ispravno da je pisao K. J., a ne J. K. -kazala je Kosor napomenuvši da su "neki to izvukli iz sustava i koriste to protiv mene". Zbog toga je, kaže, zatražila očitovanja i neke druge postupke.

Na pitanje je li Milan Kovač član HDZ-a Kosor je ustvrdila kako jest te je potvrdila i da ima člansku iskaznicu. No na pitanje, zar nije morao proći proceduru sukladno statutu, Kosor je opet ustvrdila da mora, iako iskaznicu već ima. - Onaj tko je izbačen iz HDZ-a zna se kako mora postupiti, taj koji je izbačen iz HDZ-a ne može se vratiti, a onaj tko je dragovoljno otišao može se vratiti, ali postupkom koji je statutom propisan, znači preko Visokog časnog suda i to je. To su stvari koje su same po sebi razumljive i koje se rade po sili zakona.

Na ponovljeno pitanje, je li Koavač član HDZ-a, uz napomenu da je glavni tajnik rekao da nije, Kosor je rekla da je "na temeljuformulara, koje je ispunio, a gospodin Josip Bilaver, mladi član stranke, donio tu pristupnicu na hrpi sa nekoliko desetaka drugih pristupnica Kruni Jurgecu".

- Kruno Jurgec radi članske iskaznice i na temelju toga je gospodin Kovač dobio iskaznicu. Naravno da ćemo mi sada vratiti kotač unatrag i vidjeti tko je sve, ja sam tražila u posljednjih šest mjeseci, dobio iskaznicu i na temelju kojega postupka. Jer, evo, malim pregledom koji sam napravila vidi se da su i neki drugi, koji su samoovoljno izašli iz HDZ-a dobili iskaznice. Na temelju tog postiupka koji je bio mimo bilo kakvog stranačkog tijela, bilo kakvog koraka koje je trebalo poduzeti temeljem Statuta HDZ-a - zaključila je Kosor.

Iako se Kosor ogradila od primanja u članstvo Milana Kovača, na pitanje je li on po njoj poželjan član HDZ-a, Kosor je ustvrdila kako "nije to sada tema o kojoj mi razgovaramo".

- Mi sada razgovaramo o tome da je prekršen statut HDZ-a i na izbornoj skupštini temeljnog ogranka Remete.

No, Kovač je prije toga novinarima rekao kako je s Jadrankom Kosor razgovarao, te da mu je upravo ona rekla da je poželjan u stranci. No, Kosor je to demantirala kazavši kako s Kovačem o tome nije razgovarala.

- Mogao je kao i svaki drugi koji je sa mnom razgovarao, interpretirati naš razgovor kako god je mislio da ga treba interpretirati. Mi smo razgovarali vrlo kratko. Bio je kod gospodina Šeksa, sa gospodinom Ćirom Grubišićem. Pitali su mogu li me pozdraviti, i ja sam rekla da može. I razgovarali smo o današnjoj vlasti i politici općenito. I o stranci i o budućnosti HDZ-a. Po njegovoj tadašnjoj izjavi HDZ treba ojačati, dakle slažem se. I da je HDZ nužno potreban stabilnosti Hrvatske. I s tim sam se apsolutno slažem - tvrdi Kosor.

Jadranka Kosor je u Saboru novinarima podjelila pisane izjave Josipa Bilavera i Krunoslava Jurgeca. Bilaver je u svojoj izjavi rekao da je 23. siječnja desetak upitnika za članstvo, među kojima i onaj Milana Kovača, predao Kruni Jurgecu zaposlenom u Središnjici HDZ-a. Upitnike je, kaže, dobio od prijatelja koji ga je dan ranije zamolio da iste prosljedi u Središnjicu kako bi se izradile članske iskaznice. - Odgovorno izjavljujem da mi nitko nije dao preporuku za prijem tih ljudi, a insinuacije da je predsjednica stranke preporučila prijem su netočne i lažne - napisao je u izjavi Josip Bilaver.

Krunoslav Jugec napisao je da je 23. siječnja od Josipa Bilavera, glavnog tajnika Mladeži HDZ-a, dobio desetak upitnika o članstvu. - Prilikom upisa u bazu podataka članova HDZ-a, u rubrici napomena upisujem tko mi je donio upitnik za članstvo te nakon toga svoje inicijale JK, Jurgec Kruno. Ovaj način upisa bio je uobičajen za upis članova u bazu. Za ovaj upis nitko nije urgirao, niti je bilo išta neobično prilikom procedure upisa, niti je bila ikakva preporuka, te sam smatrao da je upis redovan. ... Na upisniku nije bila naznačena nikakva preporuka, niti je ista bila upisana u bazu članstva - napisao je, uz ostalo, Kruno Jurgec.. (Nikola Sever-Šeni)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 23:19