NASTAVAK PROCESA

Paravinjin branitelj: Rušit ću nalaz vještačenja koji je pokazao da je Antonia bila u kamionu!

I odvjetnik obitelji Bilić smatra da Paravinjino eventualno priznanje zločina i dosad prikupljeni dokazi nisu dovoljni za osuđujuću presudu

ŠIBENIK - Iako je sasvim izvjesno da su u kamionu koji je vozio Dragan Paravinja nađeni vlas i kapljica krvi Antonije Bilić, njegov branitelj, odvjetnik Branko Baica, pokušat će dovesti u sumnju nalaz vještaka Centra za kriminalistička vještačenja MUP-a RH “Ivan Vučetić”. Prostor za to daje mu njihov nalaz u kojem tvrde da se nakon analize može zaključiti da su to biološki tragovi Antonije Bilić. No, tek će se u eventualnom sudskom postupku nastojati rasvijetliti razina te vjerojatnosti.

Sporni trag

Paravinjin odvjetnik Baica ne želi otkrivati kako taj nalaz može dovesti u sumnju, ali tvrdi da mu on otvara mogućnosti koje bi išle u prilog njegovu branjeniku. Paravinja pak tvrdi da Antonia nikad nije bila u kamionu koji je vozio, no nalaz DNK govori suprotno.

Obrana smatra da i telekomunikacijsko vještačenje nije provedeno, već su samo dostavljeni ispisi o pozivima i lokacijama mobitela. Repetitori koji su zabilježili signal Paravinjinog i Antonijinog mobitela pokrivaju i lokalnu cestu i područje oko čikolskog mosta u Drnišu nedaleko od kojega je u 9.50 sati stopirala na izlazu iz Drniša, ali i područje autoceste. Bliža lokacija nije određena, a pitanje je bi li se to moglo ustanoviti naknadnim vještačenjem, smatra odvjetnik Baica. Sud će pak odlučiti hoće li se provoditi telekomunikacijsko vještačenje. Vinko Ljubičić, zastupnik obitelji Bilić, kaže da to što DNK nije utvrđen sa stopostotnom sigurnošću i nije odlučujuće jer postoje snimke dviju nadzornih kamera prema kojima je šleper koji je vozio Dragan Paravinja upravo tom trasom prošao toga dana, i to je jedini šleper.

Snimke kamera

No, nitko od dosad ispitanih svjedoka nije izravno povezao Paravinju i Antoniju. Svi su je vidjeli da ulazi u šleper, ali postoje različiti opisi tog vozila. Prema odvjetniku Ljubičiću, Paravinja je nakon pet ili šest dana pokupio svoje osobne stvari iz šlepera.

I po mišljenju Paravinjina odvjetnika i zastupnika obitelji Bilić najspornije je Paravinjino priznanje na ispitivanju u Banjoj Luci koje je završilo 27. lipnja u 00.23 sata.

- Priznanje i dosad prikupljeni dokazi ne daju dovoljno dokaza za osuđujuću presudu i cilj je obitelji Bilić doći do istine što se dogodilo Antoniji. Smatramo da je šleper mnogo ranije morao biti identificiran - smatra Ljubičić. Odvjetnik Baica zasad se neće baviti pitanjem vjerodostojnosti Paravinjina priznanja, već kasnije.

Batinanje u policiji

Njegov branjenik tvrdi da se na prvim snimkama sa suđenja u Sokolcu može vidjeti da mu je natečeno uho i da ima modrica od batina u policiji. Paravinja tvrdi i da se s dvojicom odvjetnika, koji su bili na njegovu ispitivanju u Banjoj Luci, uopće nije konzultirao o načinu obrane i da im nije potpisao punomoć. Ospori li obrana njegov iskaz optužba bi se, smatraju obje strane, mogla naći u nezavidnu položaju ako se ne prikupe konkretniji dokazi.

Paravinja čeka zahtjev za ispitivanje o eventualnim saznanjima o ubojstvu srbijanske novinarke Radislave Vujasinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:23