SLUČAJ BILIĆ

Paravinja: Ja sam žrtva urote, tražim politički azil!

Paravinjina obrana pokušava kupiti vrijeme, a traženje azila nastavak je ranijih izjava o političkoj ugroženosti, smatraju izvori bliski istrazi
Banja luka, 270611.Policija Republike Srpske danas je Dragana Paravinju , koji je jucer priznao otmicu i ubojstvo Antonie Bilic, prebacen u tranzicijski zatvor u Sarajevo.Foto: Admir Buljubasic / CROPIX
 Admir Buljubašić / CROPIX

ZAGREB - Dragan Paravinja zatražio je od hrvatskih vlasti status političkog azilanta za sebe i članove svoje obitelji, suprugu i dva sina. Njegov je zahtjev odbijen: budući da već ima hrvatsko državljanstvo, Paravinja ne može biti politički azilant.

Konkretne pojedinosti

Zahtjev za azil obrazložio je teorijom urote, tvrdeći da je u Srbiji progonjen zbog saznanja o zločinima režima Slobodana Miloševića. Istražiteljima je u razgovoru natuknuo da bi mogao progovoriti o pozadini nekih zločina pod uvjetom da ga se zaštiti od osvete iz Srbije.

Iako nije naveo konkretne pojedinosti tih zločina, nagovijestio je određena saznanja o ubojstvu beogradske novinarke Radislave Dade Vujasinović koja je 8. travnja 1994. pronađena mrtva u svom beogradskom stanu te nekim ratnim zločinima što su ih počinile srpske parapostrojbe u Vukovaru 1991. godine.

Izvori Jutarnjeg bliski istrazi smatraju da je riječ o taktici obrane kojom Paravinja kupuje vrijeme i odvlači pozornost istrage od slučaja Antonije Bilić .

Psihološki profil

Njegovo traženje političkog azila samo je nastavak prijašnjih izjava o političkoj ugroženosti, od kojih su neke graničile s paranojom. Dok je hrvatskim istražiteljima pokušao prodati teoriju o “osveti Miloševićeva režima”, bosanskima je htio podvaliti priču o političkom progonu u Hrvatskoj zbog sudjelovanja u okupaciji Vukovara.

Premda je osumnjičen za ubojstvo Antonije Bilić, Paravinja se i dalje ponaša kao da je žrtva urote i odbija bilo kakvu povezanost s tim zločinom, što se uklapa u psihoprofil kojim ga je tijekom suđenja u Bosni i Hercegovini opisala neuropsihijatrica dr. Zorica Lazarević.

“Intelektualne sposobnosti su mu na razini gornjeg prosjeka, patološki je lažljivac, manipulator i agresivac bez osjećaja krivnje i kajanja. Emotivno je hladan, egocentričan, neiskren i dovoljan sam sebi. Ponašanje mu je rizično i nepredvidljivo”, napisala je, među ostalim, dr. Zorica Lazarević.

Zanimljivo je da se sličnom taktikom od optužbi za silovanje 2007. branio i u Sloveniji, gdje je uhićen temeljem srbijanske tjeralice.

Montirani proces

Odmah nakon uhićenja zatražio je politički azil, nastojeći dokazati da je proces u Srbiji politički montiran te da je žrtva silovanja svojevoljno pristala na seksualne odnose.

Slovenska komisija za azil odbila je njegov zahtjev, a Hrvatska ga nije ni razmatrala jer Paravinja ne ispunjava zakonske uvjete za podnošenje zahtjeva za azil.

Što je čovjeku iz ravnateljstva policije htio reći u četiri oka?

Posljednjih dana Paravinja je, preko zatvorskog sustava, uputio zahtjev vrhu hrvatske policije u kojem traži razgovor u četiri oka s jednim dužnosnikom ravnateljstva policije. Zahtjev nije obrazložio, tražeći da sve bude obavljeno bez prisutnosti njegova odvjetnika. No, istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku Igor Ninić odbio je taj Paravinjin zahtjev.

Možda je to bio zadnji pokušaj optuženog ubojice i silovatelja da se nagodi s hrvatskim vlastima, ili da konačno progovori o zločinima koje je počinio ili im je, navodno, svjedočio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:22