NAJLOŠIJI REZULTAT OD 90.-IH

Pankretić (HSS) može odahnuti, ipak će se naći u saborskim klupama

'Nadam se da će se promijeniti situacija u jedinicama gdje smo vrlo blizu praga i zasad ne bi davao podrobnije ocjene', rekao je razočarani Pankretić
Zagreb, 041211.Parlamentarni izbori 2011. Pracenje izbornih rezulata, izborni stozer HSS-a, press konferencija predsjednika HSS-a Josipa Friscica i straniackih kandidata za sabor, Bozidara Pankretica, Marijane Petir i, Damira Bajsa i Stjepana Kozica.Na fotografiji: Bozidar Pankretic i Josip Friscic.Foto: Admir Buljubasic / CROPIX
 Admir Buljubašić / CROPIX

Burna noć u središnjici Hrvatske seljačke stranke u Zvonimirovoj ulici započela je dramom, nastavila se plesom oko izbornog praga, a završila potpuno neizvjesnim rezultatom.

Već prvi rezultati Ipsusovih izlaznih anketa u 19 sati dali su naslutiti najgori izborni rezultat u povijesti novijeg HSS-a. Nakon rekordnih 17 mandata na izborima 2000. godine, pa 2003. 10 mandata i 2007. šest, izlazne ankete davale su HSS-u samo dva mandata.

Veliki specijal Jutarnjeg IZBORNI STOŽER 2011 >> sve o izborima pratite OVDJE

A očekivalo se i najavljivalo pet do šest, nadalo se da će biti četiri mandata, a u najmanju ruku tri. Uz Josipa Friščića u Sabor je prolazila je samo Marijana Petir, ništa od Bajsa i Jamba, a Božidar Pankretić muvao se oko izbornog praga. Upravo on je bio prvi komentator rezultata. Bio je dosta ljut. Preostala je samo Vjera u Boga kad već ne radi seljačka sloga.

-Što reći, možda smo trebali još jače pritisnuti birače - rezignirano je rekao Pankretić. No, spas u zadnji čas stigao je kada su se počeli prebrojavati glasovi iz manjih mjesta, naklonjenijim seljačkoj stranci. Rezultati u 21 sat donjeli su olakšanje.

-Još čekamo prave rezultate s terena iz manjih sredina u kojima se ne rade ankete, a tradicionalno se glasa za HSS, rekla je Marijana Petir. No, tek što je to izgovorila i ona je u 5. izbornoj jedinici pala ispod praga.

Pankretić je, u koaliciji sa Strankom umirovljenika i Zelenima, preskočio preko praga do visokih 7,28 posto glasova, a iznenadio je u 5. izbornoj Davor Vlaović. Tada je HSS imao čak četiri mandata. Ali ne zadugo. Oko 23. sata slijedi novi šok iz DIP-a! HSS je pao na opet na dva zastupnika. Pankretić, Bajs i Petir povukli su se kod predsjednika stranke Jože Friščića koji se konačno pojavio pred novinarima.

-Donošenjem odluke da sami idemo na izbore znali smo da to neće biti lako. Predlagali smo formiranje savez desnog kršćanskog centra, ali to nije uspjelo. Centar je otišao razjedinjen na izbore, ljevica je pobijedila i ja joj čestitam, a mi ćemo izvući pouke iz ovih izbora, rekao je drhtavim glasom Frišćić.

Upitan je li vrijeme za neke nove ljude na čelu stranke Friščić je rekao da je izborna skuština koja će se uskoro održati prilika svima pa i novima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 21:30