GLOBUS OTKRIVA

PANIKA U KOMORI Nova šefica HGK Sabina Škrtić u pomoć zove Državnu reviziju

Vidoševićevi bliski suradnici strepe od revizije, koja bi trebala pročešljati njezino poslovanje u ove tri godine, ali i u cijelom prethodnom desetljeću
 Davor Pongračić / CROPIX

Nova v.d. predsjednika Hrvatske gospodarske komore Sabina Škrtić ništa ne želi propustiti slučaju. Kako doznaje Globus , Škrtić je prošlog tjedna uputila službeni poziv Državnoj reviziji da nanovo dođe u HGK i detaljno pročešlja sve dokumente.

“Želimo da Komora okrene novi list. A da bi to uopće bilo moguće, potrebno je istražiti i otkloniti sve eventaulne nepravilnosti”, govori nam izvor blizak privremenoj šefici HGK Sabini Škrtić.

Prema našim informacijama, revizore očekuju ovog tjedna, najkasnije idućeg.

Ovaj prvi potez sugerira da novo vodstvo Komore još ima ozbiljnu zadršku prema financijskim izvještajima, ali i modelima poslovanja HGK. Naime, upravo su državni revizori još 2010. godine prvi uočili i ukazali na neke od nepravilnosti Komore.

Podsjetimo, revizijom za 2010. godinu utvrđene su nepravilnosti koje se odnose na planiranje i računovodstveno poslovanje, upravljanje imovinom, ostvarivanje prihoda i rashoda.

“Sve te nepravilnosti su, između ostalog, posljedica nedovoljno učinkovitog sustava unutarnjih kontrola, i ne provođenja odgovarajućih postupaka nabave roba, radova i usluga, što je utjecalo na izražavanje uvjetnog mišljenja”, napisali su revizori u izvještaju koji je objavljen 2012. godine.

Tri ključne godine. Nakon što je prije 40-ak dana otvorena istraga u HGK koja je dovela do uhićenja prvo srednjeg menadžmenta Komore i nekih “dobavljača”, a poslije i samog predsjednika Nadana Vidoševića, pojavile su se spekulacije da je Državno odvjetništvo prve izvide u Komori počelo upravo na temelju izvještaja Državne revizije.

Može se pretpostaviti da će revizori ovaj put obuhvatiti znatno šire razdoblje od jedne godine. Jedan Globusov upućeni sugovornik kaže da bi se Državna revizija trebala posebno pozabaviti 2011., 2012. i ovom godinom, a navodno se razmišlja o tome da se pročešljaju i godine prije 2010.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:33